Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Stramaccioni před generálkou: Že Sparta nemá tvůrce hry? V Serii A takhle hrají taky

Praha – Fotbalisté Sparty mají před sebou generálku před startem sezony. Ve čtvrtek se střetnou s nizozemským Vitesse a italský trenér Andrea Stramaccioni chce postavit co nejsilnější možnou sestavu. Zároveň ale podle svých slov musí brát ohledy na to, že kádr Letenských není zdravotně stoprocentní. Jisté je, že Tomáš Rosický od první minuty hrát nebude, stejně jako izraelská nejdražší posila Sparty Tal Ben Chaim. Utkání odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz ve čtvrtek od 19:55.

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK/AP/Paolo Giovannini

Sparta vstupuje do sezony opět s jasným cílem a tím je zisk mistrovského titulu. Podle generálního ředitele Adama Kotalíka je zároveň žádoucí postup do základní skupiny Evropské ligy. Ve 3. předkole čeká Spartu příští čtvrtek buď CZ Bělehrad, nebo Irtyš Pavlodar. "Cíle do sezony jsou jasné," řekl Kotalík.

Sparta postavila v létě v podstatě zcela nový tým. Dosud na Letnou přišlo už osm hráčů a jeden další, jakožto náhrada za zraněného defenzivního záložníka Lukáše Váchu, je na cestě. Sparta nejvíce usiluje o kamerunského reprezentanta Georgese Mandjecka z francouzských Mét. "Na tuhle pozici hledáme hráče v zahraničí," přiznal Kotalík.

Tal Ben Haim v dresu Maccabi Tel Aviv
zdroj: Reuters autor: Miguel Vidal

Stramaccioni chtěl přivést i tvůrce-režiséra hry, Sparta nicméně přiznala, že získat takového hráče by bylo pro klub finančně příliš náročné. "Musíme si otevřeně říct, že ani v Serii A nemají i velké týmy klasickou desítku. Můžou to hrát jiní hráči, např. David Lafata," řekl Stramaccioni.

Prý chtěl získat někdejšího hráče Realu Madrid Wesleyho Sneijdera. "Ale to by bylo pět milionů eur, což by nám zbořilo rozpočet," dodal italský kouč se smíchem. "Já jsem rád, když mě trenér vůbec postaví," usmíval se Lafata, který zůstane kapitánem. "Ctím historii klubu," uvedl bývalý trenér Interu, Udine a Panathinaikosu.

S posilami je každopádně spokojen. "Vybrali jsme to nejlepší z české ligy, co bylo k dispozici. Posílili jsme pozice, které jsme potřebovali, ať už v obraně, na křídle, nebo na hrotu. V tuhle chvíli jsme posilování uzavřeli," řekl Stramaccioni, příchod zmíněného defenzivního záložníka však nevyloučil.

Andrea Stramaccioni
zdroj: Twitter autor: AC Sparta Praha

"Budeme hrát se čtyřmi obránci, třemi středními záložníky s odlišnými úkoly, dvěma křídly a jedním koncovým útočníkem," dodal. Od hráčů prý požaduje zejména plné nasazení od prvních minut a poctivý přístup ke hře. Za největší rivaly v boji o tiotul považuje samozřejmě Slavii a Plzeň. "Slavia měla vynikající přípravné zápasy. Na druhém místě je Plzeň, chovám k ní velký respekt. Bude to další z velkých soupeřů."

Před Spartou je nyní generální přípravný duel proti Vitesse. Stramaccioni chce poskládat co nejsilnější možnou sestavu, musí však respektovat zdravotní stav hráčů. Dlouhodobě zraněný Tomáš Rosický, který už se začal připravovat s týmem a zasáhl i do posledních minut duelu proti Blackburnu, bude proti Vitesse připraven. "Ale nezačne od první minuty, nesmíme spěchat. Půjde krok za krokem, musíme zůstat klidní," uvedl Stramaccioni.

Mimo hru je hned několik jmen, namátkou Vácha, Costa, ale hlavně Tal Ben Chaim. Ten utrpěl v posledním utkání za Maccabi Tel Aviv svalové zranění, které není stále doléčené. "Jinak je stoprocentně zdráv, ale za Maccabi se zranil v první minutě posledního zápasu sezony a odehrál celých 90 minut. Pak neabsolvoval fyzioterapii, kterou měl, nedal se dostatečně do pořádku," vysvětlil Stramaccioni.

Ilustrační foto

Podle něj šlo částečně o chybu hráče, částečně klubu. "Stav se tím dílem zhoršil a my to teď nechceme uspěchat plným nasazením. Za poslední tři roky odehrál Ben Chaim sto soutěžních zápasů, takže o jeho stav nemám obavy," doplnil Stramaccioni.

"Veděli jsme o tom, že je v rekonvalescenci, dělali jsme magnetickou rezonanci, sono vyšetření, věděli jsme detailní zdravotní stav a věděli jsme, že není vážný a nebude mít vliv na jeho kariéru," prohlásil Kotalík, podle kterého není rozhodující, zda bude Beh Chaim k dispozici za týden či dva. "Má klasického koňara, kterého neléčil," uzavřel Kotalík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články