Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Stojí před námi velká výzva, říká před zápasem s Plzní sparťan Lavička

Praha – Gambrinus ligu čeká v sobotu velká bitva. Ve Štruncových sadech se střetnou nejlepší české týmy posledních let – Viktoria Plzeň a Sparta. Aktuálně druhá Plzeň by v případě vítězství mohla přeskočit svého soupeře a uvelebit se na prvním místě tabulky. Sparta však na půdě svého úhlavního soupeře chce vyrukovat i s uzdraveným kapitánem Markem Matějovským. K zápasu bude připraven i sparťanský střelec Léonard Kweuke, který utkání s Viktorií dokonce staví nad tradiční derby proti Slavii.

"Při vší úctě ke všem soupeřům, toto beru jako opravdu velký zápas. Pohled na tabulku i poslední výsledky Plzně dávají jasně najevo, že před námi stojí velká výzva," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička. Sparta nyní před Plzní hájí tříbodový náskok. Lavička si ale nemyslí, že by výsledek utkání mohl mít zásadní vliv na konečné umístění v sezoně. "O titulu ten zápas nerozhodne, ale utkání může být důležité pro to, abychom do dalších zápasů získali sebevědomí. Ale to platí stejně pro nás i Plzeň," přemítal Lavička.

Jeho tým klopýtl remízou v prvním kole na hřišti Dukly, ale od té doby v lize jen vyhrává a vzpruhou pro něj byl i postup do základní skupiny Evropské ligy. To samé se povedlo i Plzni. Přímému souboji jediných českých pohárových zástupců v této sezoně to tak dodává ještě větší říz. "Chovám velký respekt k tomu, co se Plzni za poslední sezony povedlo," prohlásil Lavička. "Mám radost, že se takové zápasy v naší lize hrají. Pokud náš fotbal chceme posouvat, tohle je nejlepší reklama. Oba týmy mají co nabídnout," podotkl Lavička.

Pomoci by mohl i Matějovský

Přímé bitvy o první místo v Plzni se možná přímo na hřišti bude moci zúčastnit i kapitán Marek Matějovský, který si před dvěma týdny obnovil zranění kotníku a během reprezentační pauzy trénoval s úlevami. Lavička by Matějovského samozřejmě rád viděl v akci, o startu záložníka se ale prý rozhodne až v pátek, či těsně před zápasem.

"Marek má velkou chuť být co nejrychleji zpět, uvidíme, jak se jeho stav bude vyvíjet dál. Intenzivně pracuje na svém návratu, ale zítra (v pátek) budeme vědět víc. To by mělo padnout i finální rozhodnutí," uvedl Lavička. Kdyby Matějovský nemohl v Plzni nastoupit, jeho místo by zaujali buď David Pavelka, nebo Mario Holek. Sparta jede do Plzně v roli lídra tabulky, kde má tříbodový náskok právě před druhými Západočechy.

Pro Kweukeho je Plzeň víc než Slavia

Hlavní útočnou zbraní Sparty by měl už tradičně být Léonard Kweuke. Ten by rád oživil vzpomínky na loňský vzájemný zápas, který rozhodl dvěma gólovými trefami. "Na ten loňský zápas si pamatuju moc dobře, byl to super zážitek. Je to pro mě i motivace na sobotu," prohlásil Kweuke. Proti Plzni se Kamerunec trefil i v jarním utkání na Letné, kde ale jen zmírnil porážku 1:3.

Kweuke duely s loňskými mistrem a účastníkem minulého ročníku Ligy mistrů staví i nad velké pražské derby se Slavií. "Myslím, že s Plzní to jsou větší zápasy. Plzeň je nyní jako soupeř na vyšší úrovni. Loni byla v Lize mistrů, teď je jako my v Evropské lize. Mají hodně dobrý tým," řekl Kweuke. Zaznamenal i zprávy z plzeňského tábora, podle nichž kouč Viktorie Pavel Vrba odmítl, že by Západočeši na Kweukeho chystali osobní obranu. "To jsem rád, hraje se mi pak přece jen o něco lépe," uzavřel Kweuke.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články