Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Stanciu táhne Slavii. Připomíná Tottiho, chválí Zelenka. Dal bych za něj ruku do ohně, říká Coufal

Slova chvály ze všech stran směřují na jarní výkony Nicolae Stancia. Do Slavie přišel přesně před rokem, a přestože záložníkovy začátky v sešívaném dresu zůstaly lehce za očekáváním, postupně se vyprofiloval k jednoznačné opoře a měl obrovský podíl na obhajobě mistrovského titulu. "Bere to na sebe," chválí expert ČT sport Luděk Zelenka.

V Edenu bylo v červenci 2019 velké haló. Bývalý záložník Sparty totiž po intermezzu v saúdskoarabském Al Ahlí přestoupil do Slavie. Ta o služby rumunského reprezentanta eminentně stála.

A Stanciu se nebránil. Naopak.

V červenobílém dresu se hned uvedl gólem v přáteláku proti Žižkovu a za Slavii postupně začínal sbírat větší a větší minutáž. Do stoprocentní pohody ale měly jeho výkony přece jen dál.

"Slavia se s ním musela srovnat. On je prostě herně vůdčí typ a v době, kdy tam přišel, samozřejmě nemůžete hned působit tak, jak si to někde vypracujete," říká bývalý útočník Slavie Luděk Zelenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno

S novým prostředím se však Stanciu srovnal, v boji o Ligu mistrů už Lukáši Masopustovi asistoval na důležitý gól v rumunské Kluži.

"Musel se nejdřív představit, jak na tom je, a hráči ho do té pozice museli vzít, vpustit. To trochu trvalo, možná že i někteří museli uhnout, odejít. Za dob Tomáše Součka to bylo jiný," pokračuje Zelenka.

A jaro - zvláště pak zápasy po koronavirové pauze - zcela jasně ukázalo, proč o sedmadvacetiletého hráče Jindřich Trpišovský i vedení klubu tolik stáli.

"Nico je teď typ, který to na sebe bere. Zakončuje ze všeho, zakončení má skvělý," chválí Zelenka někdejšího záložníka FCSB a Anderlechtu.

Coufal: Stanciu? Obrovský profík

"Vím, že mi to teď možná někdo omlátí o hlavu, že měl nějaká prohlášení ve Spartě, ale to je prostě fotbal," připomíná slávistický obránce Vladimír Coufal slova Stancia, který prohlašoval, že na Letné zůstane do té doby, než Sparta vyhraje nějaký pohár.

Věci se ale někdy vyvíjejí zcela jiným směrem. Stanciu pár dní nazpět dostal od disciplinárky Ligové fotbalové asociace pokutu 40 tisíc za pokřiky "Smrt Spartě" po utkání s Plzní.

Ale zpět k jeho příchodu do Edenu. "Od té doby... Já jsem charakterově lepšího zahraničního hráče možná v kariéře neviděl. Jak se chce učit česky, přizpůsobuje se mančaftu, změnil svoji hru. Začal presovat, makat. Obrovský profík a skvělej a hlavně hodnej kluk. Pro tým by se rozkrájel a dal bych za něj ruku do ohně," dodává Coufal.

Stanciu a Slavia je nyní spojení naprosto neoddělitelné. Smlouvu má navíc ještě na tři roky. "Má čísla, má přihrávky, má góly. Stanciu dává mančaftu srdce a tím je obrovsky přínosný," tvrdí Zelenka.

Hráči Slavie se radují z gólu
zdroj: ČT sport

"A kromě toho má ještě jednu věc, která se ukázala jako velká zbraň. Na něj jde balon a on to z jedničky posílá," zdůrazňuje expert ČT sport Pavel Karoch.

"Má oči vzadu a Slavia tak dala několik gólů. Jeho spoluhráči musí vědět, kdy startovat, kdy si mu naběhnout. A tahle součinnost ve chvíli, kdy začala fungovat, tak se strašně těžko brání," dodává bývalý záložník pražské Dukly a poukazuje třeba na nedávné utkání v Ostravě, které Slavia vyhrála 3:1.

A Zelenka jde v superlativech ještě dál. "Hráči to musí vnímat a poznat si to. A tohle měl Francesco Totti. Takhle v AS Řím hrál a přesně z první za beky."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články