Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Stahují se mračna nad hradeckým stadionem? NSA zastavila řízení o dotaci

Do problémů se začíná dostávat stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové. Národní sportovní agentura (NSA) totiž zastavila řízení o dotaci na něj a zmiňuje, že její poskytnutí by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. S výtkami a závěrem NSA město nesouhlasí a zvažuje právní kroky. Město už stavbu za 568 milionů korun bez DPH zahájilo a stadion je připraveno postavit i bez dotace.

"Zastavení řízení o dotaci na stadion v Hradci Králové bylo z důvodu, že nebyly splněny podmínky dotace tím, že byl uzavřen nezvratný závazek dřív, než byla podána žádost, a tím nebyl naplněn motivační účinek v rámci blokové výjimky u veřejné podpory," uvedla místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková.

Agentura podle radnice svůj závěr odůvodňuje také tím, že město lze pokládat za podnik, jelikož na stadionu uvažuje o pronájmech prostor pro občerstvení, posilovnu, sportování nebo koncerty. "U takových zařízení je to ale zcela běžná až nutná praxe, ať už z pohledu ekonomiky provozu, nebo jako zvýšení atraktivity zařízení," uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Zástupci radnice upozornili, že NSA vadí i to, že stavební práce začaly před podáním žádosti o dotaci. "Město již jednou agentuře tuto výtku zpochybnilo s tím, že podmínky poskytnutí dotace zveřejněné agenturou toto vysloveně umožňují, což jsme navíc doložili právním rozkladem," uvedla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová (ANO).

Hradec Králové v lednu vyzval ve správním řízení ke zrušení celé dotační výzvy. Podle radnice jsou v ní zásadní nedostatky, které mohou být příčinou všech komplikací města s žádostí o dotaci. 

"Bohužel, k této výzvě, i když už příslušné právní lhůty pominuly, se agentura doposud nevyjádřila. S rozhodnutím agentury nesouhlasíme a zvažujeme uvedené usnesení napadnout," uvedla Štayrová. Podle ní celou věc musí ještě projednat orgány města.

Postup města při získávání dotace, která by mohla činit až 300 milionů korun, nedávno kritizovala předsedkyně opozičního Hradeckého demokratického klubu a zastupitelka Pavlína Springerová. Bude to blamáž a selhání vedení města, pokud stadion finanční podporu z NSA nedostane, řekla již dříve. V takovém případě podle ní městu zůstane "vyrabovaná kasa" a nebude mít na jiné investice.

Hradec zahájil hrubou stavbu stadionu po přípravných pracích letos v únoru. Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion, který je největší investicí v novodobé historii města, by měl být hotový do 28. dubna 2023. Měl by splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa budou zastřešená.

Projektanti do stadionu zakomponovali tři tělocvičny, stometrovou krytou dráhu i venkovní amfiteátr. Stadion by měl poskytnout zázemí a venkovní prostor pro kongresy, festivaly či dožínky. Na koncerty by se do hlediště a na hrací plochu mělo vejít až 25 000 diváků. Kolem stadionu povede 600 metrů dlouhý atletický ovál.

Brno dotaci dostane

Dotaci naopak od NSA dostane Brno na stavbu multifunkční haly na výstavišti. V březnu agentura informovala, že brněnský projekt splnil veškeré podmínky. Město žádalo 300 milionů korun, rozhodnutí o výši dotace se ale uskuteční až po výběru zhotovitele. V programu je 900 milionů, jeden žadatel může získat maximálně 300 milionů. Naopak na atletickou halu u univerzitního kampusu za 800 milionů korun Brno od agentury dotaci nedostane.

Národní sportovní agentura rozděluje státní dotace určené na sport. Vláda při úpravě státního rozpočtu na letošní rok výdaje na sport seškrtala. NSA měla podle říjnového návrhu schváleného kabinetem Andreje Babiše (ANO) dostat 5,9 miliardy korun, ale nová vláda Petra Fialy (ODS) navrhuje 4,6 miliardy. Loni NSA rozdělovala ze státních prostředků bezmála sedm miliard korun. Fialova vláda nyní plánuje změny ve fungování agentury, které by měly vést k účinnější podpoře českého sportu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články