Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Srdce klubu: Sparťanský archivář miluje každodenní dril s knihami

Václav Boreček začínal s fotbalem v mladších žácích, po zranění ale brzy se sportem skončil. Ne však s vášní ke kopané. Z původního dětského koníčku s archivováním fotografií se stala v pokročilém věku každodenní práce, která ho dodnes nesmírně baví. Na Spartě působí už přes tři dekády.

Je nám líto, video expirovalo.
Archivář Sparty o každodenním drilu a lásce ke knihám

Václav Boreček zasvětil Spartě jako archivář podstatnou část života. Z koníčku se měla stát práce, z mladých počátků měly být v budoucnu cenné zkušenosti, které patřičně zužitkoval. "Jako kluk jsem chodil na ligu v 50. letech s tátou a sbíral jsem hodně fotografií a výstřižky z novin. Tak mě to chytlo a říkal jsem si, že to musím někde dělat," začíná Boreček vyprávění.

"Profesionálně jsem to začal dělat od roku 1993 jako zaměstnanec Sparty. Moje zkušenosti jsem tady využil. Byl tady tehdy Zdeněk Nehoda, který dělal manažera. A říkal: 'No tak přijď a dáme ti za to i plat'," pokračuje Boreček.

Okamžitě se pustil do práce. "Ukázal jsem mu, jak ty moje věci vypadají, tak jsem to takhle začal dělat a dostal jsem se k tomu," popisuje Boreček při prohlížení starých knih, které mu nesčetněkrát prošly pod rukama.

Každodenní rutina s sebou nesla i příjemné bonusy, jak Boreček prozrazuje. "Získal jsem plno známých, protože jsem říkal některým starším hráčům, jestli nemají fotografie z té doby. Protože tady to nebylo. Buď to bylo rozkradené, nebo se to nedělalo."

"Bavilo mě to tak, že jsem se do toho vžil. Ale to musíte dělat každý den, nemůžete to nechat viset třeba dva nebo tři dny. Potom už máte manko. Každý den popisovat data a všechno ostatní," nabádá případné zájemce o podobnou práci Boreček.

Ne vždy je ale archivování příjemné, zvlášť když se jedná o trpké porážky. "Jestli vyhrajete, nebo prohrajete, musíte to archivovat stejně. Jestli se vyhraje, tak je samozřejmě lepší nálada. Ale když se prohraje, tak je to takové dost smutné. Ale prohru musím dát také do té knihy, to se nedá nic dělat, prostě to tak je," bere Boreček výsledky s nadhledem.

A má radši knihy, nebo elektronické technologie? "Kniha je kniha. To je paráda listovat si těmi nadpisy. Je to lepší (než digitální knihy), řekl bych. Ale asi je to modernější přes ty digitální, je to rychlejší, co si budeme říkat. S knihami je velká práce, tomu musíte dát čas," uzavírá povídání o lásce ke knihám.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články