Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Sportovcům se vrátí 120 milionů korun z daní v kauze Lafata

Praha - Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v kauze Davida Lafaty vrátí finanční správa profesionálním sportovcům část zaplacených daní. Podle serveru iDNES.cz se rozhodnutí týká asi dvou a půl tisíce sportovců, kteří tak mohou příjmy danit jako živnostníci. Celková částka by mohla dosáhnout asi 120 milionů korun.

Případ odstartoval spor mezi Lafatou a finančním úřadem. Fotbalista pražské Sparty si z pozice živnostníka odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Úřad totiž sportovce v kolektivním sportu posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.

Nejvyšší správní soud v rozsudku z 13. července uvedl, že s ohledem na neujasněnost právní úpravy při výkonu samostatné činnosti profesionálního sportovce nelze daňového poplatníka nutit, aby zvolil ten způsob placení daně, který je pro stát vhodnější.

Generální finanční ředitelství na svém webu zveřejnilo pokyn, jak mají na základě tohoto rozsudku finanční úřady postupovat. Pokud sportovci nebo rozhodčí vykonávají svou činnost na základě živnostenského listu, mohou uplatňovat paušální výdaje ve výši šedesáti procent z příjmů. Zároveň mají nárok na vrácení části daně, kterou v předchozích třech letech zaplatili při čtyřicetiprocentním paušálu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články