Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spartu táhli odchovanci Hložek s Wiesnerem, Baník odjíždí s prázdnou

Brankami odchovanců Adama Hložka a Tomáše Wiesnera otočila pražská Sparta ligové utkání s ostravským Baníkem, vyhrála 2:1 a před nedělním šlágrem Plzeň - Slavia snížila manko na zmíněné duo. V dresu Slezanů, kteří v nejvyšší soutěži padli venku po 10 zápasech, se už po osmi minutách prosadil stoper Ladislav Svozil.

Sparťan Adam Hložek se raduje z gólu v síti Baníku
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Sparta začala aktivně, ale byli to hosté, kteří v 8. minutě skórovali. Fleišman odcentroval od rohového praporku, Svozil přeskočil Höjera a hlavou nedal Hečovi šanci. Ostravský stoper zaznamenal první ligový gól od prosince 2020.

"Byl to ideální scénář, který jsme si představovali. Připravili jsme se na útočné standardky, z nichž jsme chtěli udeřit. To se nám podařilo a vedli jsme 1:0. Bohužel jsme to ale moc dlouho neudrželi," uvedl hostující stoper David Lischka, který přišel do Baníku právě ze Sparty.

Domácí se snažili o rychlou odpověď ve vynikající atmosféře, kterou vytvořilo 15 205 diváků. Hložkovu střelu tečoval Fleišman na tyč a do stejného místa se trefil z dorážky i Čvančara.

V 16. minutě už Letenští srovnali. Čvančara hlavičkoval do břevna, ale pohotový Hložek se z bezprostřední blízkosti nemýlil a radoval se ze sedmého gólu v sezoně nejvyšší soutěže.

Tempo hry poté trochu opadlo, Baník si však ve 33. minutě mohl vzít vedení zpátky. Do Kuzmanovičova centru se z první opřel Almási, ale Heča nejlepšího ligového střelce ročníku vychytal.

V závěru úvodního dějství Pražané opět přidali na intenzitě a odměnou jim byl druhý gól. Höjerovu dalekonosnou střelu zblokoval jeden z hostujících hráčů na roh, z něhož Sparta dokonala obrat. Gólman Baníku Laštůvka vyběhl, kvůli chumlu hráčů ale na balon nedosáhl, a Wiesner zamířil přesně do opuštěné branky. 

Po změně stran se už skóre nezměnilo, přestože si sparťané vytvořili značné množství šancí. Naopak Baník ve druhém dějství Heču vůbec neohrozil.

V úvodu druhé půle Pešek přehodil Laštůvku, ale míč skončil nad brankou. Höjerovu střílenou přihrávku z úhlu si Svozil málem srazil do vlastní sítě. Další centr dánského obránce propadl ve vápně až k Hložkovi, který si ještě vylepšil střeleckou pozici, jenže Fleišman na brankové čáře jeho přízemní pokus vykopl. Z úhlu se neprosadil ani Čvančara. Střídající Pulkrab zase před brankou nedosáhl na Dočkalův pas a s Hanckovou ranou si poradil Laštůvka.

Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize v 22 utkáních neprohrála (z toho 20 vítězství) a v této sezoně tam získala 38 z celkových 60 bodů.

"Jsem strašně rád za to, že jsme vyhráli takovým způsobem. Zápasy po repre pauzách jsme nikdy neměli dobré. Už od rozcvičky jsem ale cítil, že jsme všichni připravení a odhodlaní dát do toho všechno, což šlo vidět," konstatoval domácí záložník Ladislav Krejčí mladší.

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:1 (2:1)

Branky: 16. Hložek, 41. Wiesner - 8. Svozil. Rozhodčí: T. Klíma - Nádvorník, Antoníček - Ondráš (video). ŽK: Hancko, Vitík - Ndefe, Kuzmanovič, Svozil, Kaloč. Diváci: 15 205.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Pešek (63. Haraslín), Sáček (89. Pavelka), Ladislav Krejčí II, Dočkal (90. Karabec), Hložek - Čvančara (72. Pulkrab). Trenér: Vrba.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Buchta (75. J. Klíma), Kaloč (90.+2 Boula), Kuzmanovič, Tetour, Koncevoj (70. Ekpai) - Almási. Trenér: Smetana.

Pavel Vrba (trenér Sparty): "Bylo vidět, že hráči byli odpočatí a připravení dobře jak takticky, tak fyzicky. Zápas měl náboj, kvalitu a jsem rád, že jsme ho zvládli. Brzy jsme inkasovali, o to víc si ale cením toho, že jsme utkání otočili a že jsme předvedli kvalitu. Jediná věc, která mě mrzí, je, že jsme z ostatních brejkových situací nedali další góly. Měli jsme minimálně čtyři pět situací, z nichž jsme mohli výsledek pojistit. V závěru to mohlo být mnohem klidnější, než to bylo. Odehráli jsme jedno z nejlepších utkání v sezoně."

Ondřej Smetana (trenér Ostravy): "Do zápasu jsme chtěli vstoupit aktivně a zodpovědně. Hlavně z defenzivy, kde jsme očekávali tlak. Chtěli jsme být kompaktní, důslední v defenzivě, chodit do rychlých protiútoků a čekat na naše standardní situace. To se nám podařilo hned v úvodu, ale pak jsme se bohužel dostali pod tlak. Měli jsme ale odolat a vydržet. I ty dva góly ze standardních situací jsme měli zvládnout a přežít minimálně do poločasu. Po pauze to byl trochu jiný zápas. Sparta díky vedení hru trochu změnila a chtěla spíš vycházet z rychlých protiútoků, což pro nás bylo zrádnější. Museli jsme být opatrnější, ať nedostaneme třetí gól. Do tolika šancí jako v prvním poločase jsme se už nedostali."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články