Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Spartu spasil dvěma góly Krejčí, Plzeň si po Fenerbahce spravila chuť s Duklou

Hradec Králové/Plzeň - Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v utkání 20. kola Gambrinus ligy v Hradci Králové 2:1. Letenští přitom prohrávali od třetí minuty po trefě Vojtěcha Štěpána, v nastavení první půle ale srovnal Ladislav Krejčí a stejný hráč deset minut před koncem rozhodl. Sparťané se tak opět vrátili na druhé místo tabulky, na kterém ztrácí tři body na vedoucí Plzeň. Ta dnes jednoznačně deklasovala pražskou Duklu 4:0. V dalším utkání hrály Teplice v Jablonci bez branek 0:0.

Vojtěch Hadaščok z Hradce Králové v souboji s Mariem Holkem ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Hradec nad Spartou vyhrál oba domácí zápasy po návratu do ligy a k dobrému výsledku měl dlouho nakročeno i tentokrát. V předešlých třech jarních kolech neskóroval, dnes ovšem střelecké trápení rychle zlomil. Po necelých třech minutách umístil prudký centr z pravé strany do sítě útočník Štěpán.

Sparta prvních dvacet minut nevypadala jako tým, který bojuje o titul. Domácí, povzbuzeni vedoucí trefou, byli poměrně odvážní a přímočaří, žádný z dalších brejků už ale nevyužili. Hosté navíc postupně získávali převahu.

Vyrovnat mohl nejlepší ligový střelec Lafata, po standardní situaci mu po dorážce zkazila radost z šestnáctého gólu v sezoně tyč. Od této chvíle Sparta vládla a Hradec se převážně jen bránil. Když už se zdálo, že vydrží s nulou do konce poločasu, hrubě zachyboval Holeš. Pravý obránce za sebe v druhé minutě nastavení první půle propustil lehký centr a hostující Krejčí po kličce umístil míč do pravého horního rohu. Trefil se poprvé v této ligové sezoně.

Hradec po změně stran v úvodu druhého dějství několikrát zahrozil, gól ale z toho nevytěžil. Neprosadil se Harba, jehož pokus z dobré pozice sedm minut po přestávce chytil gólman Vaclík. Sparta se v dalším průběhu utkání snažila o vítězný gól a domácí bránili cenný bod. Hostující kouč Lavička postupně vyslal na hřiště další útočníky Kweukeho s Bednářem a tlak nakonec přinesl Pražanům tři body. Deset minut před koncem se podruhé v zápase prosadil Krejčí, když střelou ze strany na bližší tyč zaskočil brankáře Lindra.

Trenér Sparty Lavička po zápase:

Teplice už nejsou poslední

Fotbalisté Teplic získali svůj druhý venkovní bod v sezoně a opustili poslední místo tabulky. Souboj dvou severočeských klubů příliš šancí nenabídl. Baumit sice většinu času tlačil, nejblíže ke gólu měl ale hostující Ljevakovič, který v první půli trefil tyč. Jablonec doma neporazil Teplice popáté za sebou a ztratil důležité body v boji o pohárové příčky.

Domácí Baumit nastřílel spolu s Plzní nejvíce branek v lize, proti Teplicím se mu ale doma poslední dobou vůbec nevede a potvrzoval to i dnes. V úvodu se přitom zdálo, že by Jablonec mohl nepříznivou bilanci se svým severočeským soupeřem změnit.

Teplice postupně lehce srovnaly krok a v 28. minutě byly blízko vedení. Litsingi našel přihrávkou ze strany rozběhnutého Ljevakoviče a domácí zachránila tyč. Odražený míč ještě poslal do boční sítě Vachoušek. Jinak kombinaci obou celků provázela řada nepřesností. Velkou šanci ohrozit branku měl ve 32. minutě domácí Čížek, přímý kop z výhodné pozice ale poslal těsně nad.

Domácí se snažili překonat teplický obranný val vysokými nákopy, zlomit bezbrankové skóre se jim ale nepovedlo. V 74. minutě Čížek na zadní tyči pálil vedle a při závěrečném náporu Baumitu se neprosadil ani střídající Vaněk, který ve třetí minutě nastavení těsně minul horní roh branky. Teplice tak mohly slavit první bodový zisk zvenku po předešlých osmi prohrách za sebou.

Plzeň deklasovala Duklu 4:0 a spravila si po Fenerbahce chuť

Fotbalisté Plzně si v čele tabulky udrželi tříbodový náskok před druhou Spartou. Dukla, která hrála ve Štruncových sadech už od první minuty bez vyloučeného Jana Vorla a v utkání neproměnila penaltu, zůstává po první jarní porážce šestá. Viktorii dnes poslal do vedení po čtvrthodině Marek Bakoš, po pauze přidali další góly Marián Čišovský, Jan Kovařík a Rus Roman Adamov.

Plzeň získala ihned po úvodní rozehrávce velkou výhodu. Rozběhlého Tecla zastavil těsně před šestnáctkou stoper Dukly Vorel a rozhodčí Drábek mu ve dvacáté vteřině nečekaně udělil červenou kartu. Rychlejší vyloučení zažila česká liga jen v roce 2010. Trenér Dukly Luboš Kozel s červenou kartou z první minuty nesouhlasil. "Můj názor je, že vyloučení bylo velmi přísné a zápas to samozřejmě ovlivnilo. Proti Plzni je složité hrát v jedenácti, natož v deseti," uvedl Kozel.

Sám Jan Vorel po zápase tvrdil, že se dle jeho mínění ani o faul nejednalo. "Tecl si píchl dlouhý balon do vápna. Já jsem se ani nesoustředil na jeho pohyb, ale běžel k míči. On mi vběhnul do zad a já ho ani nezasáhl. Myslím, že se ani o faul nejednalo."

Z nařízeného přímého kopu po Vorlově zákroku těsně minul Procházka, ale Viktoria početní výhodu využila v patnácté minutě. Ďuriš z pravé strany přešel přes hostující obranu a ideální přihrávkou na zadní tyč nabídl jednoduchý gól volnému Bakošovi.

Trenér Plzně Vrba po zápase:

"Druhý gól utkání zlomil. Po přestávce jsme byli trpělivější, proto jsme měli převahu. V závěru jsme využili ke vstřelení dvou gólů toho, že Dukla možná chtěla hrát fotbal a hodně to otevřela. Minimálně do 70. minuty tady odehrála velmi dobrou partii."

Domácí se dostali po hodině hry do mírného tlaku, ze kterého nejprve kapitán Horváth minul branku a Limberský zamířil do boční sítě. V 62. minutě se už však Západočeši podruhé prosadili, když Horváthův centr hlavou zužitkoval obránce Čišovský. Viktoria kontrolovala zápas a v závěru vstřelila další dvě branky. Po rychlé akci přidal v 86. minutě třetí branku Kovařík a dvě minuty po něm se trefil i střídající Adamov, jenž se prosadil v české lize poprvé.

V příštím kole po reprezentační přestávce se Plzeň představí ve šlágru na hřišti druhé Sparty. "Utkání na Letné bude úplně jiný. Věřím tomu, ze se na zápas se Spartou připravíme. Je důležité, abychom uspěli a udrželi si náskok," doplnil trenér Plzně. 

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:2 (1:1)

Branky: 3. Štěpán - 45.+2 a 80. Krejčí. Rozhodčí: Kocourek - Pospíšil, Kříž. ŽK: Lindr, Jánošík (oba Hradec). Diváci: 6947.

Hradec: Lindr - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Harba, Šisler (27. Schwarz), Strnad, Halilovič - Hadaščok (75. Kulič), Štěpán (81. Zelený). Trenér: Plíšek.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš (79. Kweuke) - Přikryl (63. Bednář), Vácha, Matějovský, Krejčí - Kadlec (85. Hušbauer), Lafata. Trenér: Lavička.

Baumit Jablonec - FK Teplice 0:0

Rozhodčí: Nenadál - Blažej, Zeman. ŽK: Ljevakovič, Vondrášek, Litsingi, Kaufman (všichni Teplice). Diváci: 2195.

Jablonec: Valeš - Rossi, Beneš, Novák - Loučka - Kopic (87. Pázler), Zoubele (62. Vaněk), Čížek, Piták, T. Jablonský - Třešňák (66. Hubník). Trenér: Kotal.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Kaufman, D. Jablonský, Rosa - Matula, Ljevakovič - Litsingi (89. Čajič), Vachoušek (83. Vůch), Chovanec (90. Kerič) - Jindráček. Trenér: Ščasný.

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0 (1:0)

Branky: 15. Bakoš, 62. Čišovský, 86. Kovařík, 88. Adamov. Rozhodčí: Drábek - Košec, T. Kovařík. ŽK: Procházka, Bakoš, Rajtoral (všichni Plzeň). ČK: 1. Vorel (Dukla). Diváci: 8754.  

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida (89. Končal), Horváth - Ďuriš (87. Zeman), Tecl, Kovařík - Bakoš (68. Adamov). Trenér: Vrba.

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Gedeon, Borek, Kalouda (69. Božič) - Berger (46. Přeučil), Pospěch (78. Marek), Hašek. Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy