Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparťané opanovali anketu LFA, nejlepším útočníkem se stal Řezníček

Nejlepším brankářem nejvyšší soutěže byl v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) zvolen Matěj Kovář z týmu čerstvého mistra Sparty. Pražané měli navíc ve svém středu i nejlepšího obránce a záložníka, konkrétně Asgera Sörensena a kapitána Ladislava Krejčího mladšího. Útočníkům kraloval lídr tabulky střelců Jakub Řezníček z Brna. Výsledky oznámila LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže. Hlavní kategorie budou vyhlášeny v sobotu.

Matěj Kovář
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Kovář v hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých mužstev a vybraných novinářů jednoznačně kraloval kategorii brankářů, v níž získal 128 bodů. S velkým odstupem 65 bodů skončil druhý rumunský gólman Pardubic Florin Nita, třetí se umístil se stejným ziskem, ale nižším počtem prvních příček slávista Ondřej Kolář.

Kovář přišel na Letnou v září na roční hostování z Manchesteru United a ihned se stal jedničkou týmu. Třiadvacetiletý gólman je s 10 nulami v sezoně spolu s Kolářem o jedno čisté konto druhý za Filipem Nguyenem ze Slovácka. Pražanům pomohl k zisku prvního titulu po devíti letech, který si definitivně zajistili v úterý po bezbrankové remíze v Uherském Hradišti.

Také Sörensen se výraznou měrou zasloužil o mistrovský primát Sparty. Šestadvacetiletý stoper, který přišel do klubu před sezonou, řídil defenzivu svého mužstva a navrch dal pět branek, což z něj dělá v počtu gólů druhého nejlepšího obránce této sezony. Sörensen ovládl hlasování mezi zadáky s přehledem o 41 bodů před slávistou Davidem Juráskem, třetí skončil další hráč z Edenu Igoh Ogbu.

Krejčí dominoval navzdory podzimní absenci

Krejčí vinou zranění zasáhl na podzim jen do dvou kol, ale v jarní části se dostal do famózní formy. I když celkově nastoupil jen do 18 zápasů, vstřelil 13 branek. Řadu utkání navíc odehrál na pozici stopera. Čtyřiadvacetiletý reprezentant byl zejména specialistou na penalty, když proměnil všech osm. Jeho góly z pokutových kopů byly klíčové v závěru sezony.

V hlasování získal 104 bodů a druhého spoluhráče Lukáše Haraslína překonal výrazně o 51 bodů. Na třetí příčce se umístil nigerijský křídelník Peter Olayinka ze Slavie.

Přestože Brno před nedělním závěrečným kolem kleslo na poslední místo v tabulce, jeho nejlepší střelec Řezníček prožívá životní sezonu. Zkušený útočník, který v pátek oslaví 35. narozeniny, dosud zaznamenal v ligovém ročníku 19 branek a je krok od triumfu mezi střelci. Zároveň mu schází už jen dva přesné zásahy ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů pro hráče se 100 a více trefami v nejvyšších soutěžích.

V hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých týmů a vybraných novinářů jasně kraloval a druhého v pořadí sparťana Jana Kuchtu porazil o 65 bodů. O dalších 50 bodů zpět skončil na třetím místě Jan Chramosta z Jablonce.

LFA tradičně nejprve zveřejňuje výsledky doprovodných kategorií. V pátek oznámí tříčlennou finálovou nominaci na vítěze hlavních kategorií, které vyhlásí v sobotu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články