Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta zvládla velký duel, drama s Plzní rozhodly trefy Laciho a Kuchty

Sparta získala ze dvou velkých prvoligových zápasů po sobě čtyři body. Po remíze v derby se Slavií (1:1) zdolala ve šlágru 10. kola doma Plzeň 2:1. Pražany poslal do vedení už ve 3. minutě Qazim Laci, hosté srovnali zásluhou Rafiu Durosinmiho, ale rozhodující branku zaznamenal v 27. minutě Jan Kuchta. Sparta si upevnila první místo v neúplné tabulce před Slavií. Viktoria prohrála po rekordních dvanácti soutěžních výhrách a po šesti v lize.

Qazim Laci po trefě do sítě Plzně
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Víkendové 10. kolo také nabídlo svá poprvé. Baník Ostrava zapsal první vítězství na venkovním hřišti, když porazil jasně 3:0 Olomouc. Domácí Sigma hrála od 19. minuty bez vyloučeného brankáře Matúše Macíka. Jablonec zase jako poslední tým v první fotbalové lize ukončil čekání na první výhru v sezoně zásluhou tref Jana Chramosty a Matouše Krulicha proti Slovácku. Kouč Karviné Juraj Jarábek si připsal první výhru od návratu do klubu, a to jasnou 5:2 proti Liberci. České Budějovice pak získaly první bod z venkovního hřiště, ve Zlíně za remízu 1:1.

Sparta uhájila neporazitelnost i proti Plzni

Obhájce titulu v sezoně nejvyšší soutěže zůstal neporažen, z toho poosmé zvítězil. Viktoria ze třetí pozice ztrácí na vedoucí Spartu sedm bodů, k dobru má ale odložené utkání v Mladé Boleslavi. Sparta zdolala v lize Plzeň ve třetím z posledních čtyř duelů – pokaždé o gól.

Domácí udeřili už po dvou minutách hry. Ryneš našel kolmou přihrávkou Haraslína, který si zasekl míč a přihrál na hranici malého vápna zakončujícímu Lacimu. Albánský reprezentant vstřelil první gól za Letenské v nejvyšší soutěži.

Ve 26. minutě Viktoria srovnala, když si na Kalvachův centr z rohového kopu nejvýše vyskočil Durosinmi, na jehož skákavou hlavičku Vindahl nedosáhl. Pražané si za minutu a půl vzali vedení zpátky. Preciado vyhraným hlavičkovým soubojem s Caduem posunul Sadílka do brejku, který vyřešil Kuchta střelou do Staňkova protipohybu. 

V 84. minutě se prosadil domácí stoper Sörensen, ale intervenoval VAR, a sudí Pechanec po přezkoumání situace gól neuznal. Hosté nakonec mohli srovnat. Po sérii rohů vystřelil v šesté minutě nastavení Kalvach, stoper Vitík však na brankové čáře míč odhlavičkoval. "V závěru jsme přežili těžký moment, v tu chvíli jsme byli v defenzivě. Byl to skvělý zákrok od Vitíka, zachránil nám tři body. Chtěl bych vyzdvihnout, kde stál, bylo těžké se rozhodnout," uvedl kouč Priske.

"V kontextu celého zápasu Sparta vyhrála zaslouženě, vytvořila si více situací, uplatnila vysokou kvalitu. Sparta je dnes ve vývoji o rok dál, je zkušenější. My mužstvo nějakým způsobem přestavujeme jak systémově, tak kádrově. Ještě to bude chtít čas, abychom třeba lépe vstoupili do zápasu," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Sparta Praha – Viktoria Plzeň 2:1 (2:1)

Branky: 2. Laci, 27. Kuchta – 26. Durosinmi. Rozhodčí: Pechanec – Kubr, Matoušek – Machálek (video). ŽK: Preciado, Vindahl – Dweh, Cadu, Staněk. Diváci: 17 791.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado (83. Wiesner), Sadílek, Laci, Ryneš – Birmančevič (67. Olatunji), Haraslín (84. Pešek) – Kuchta (77. Karabec). Trenér: Priske.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Kopic (63. Jirka), Kalvach, Bucha, Traoré (36. Chorý), Cadu – Šulc (78. Vydra) – Durosinmi (78. Kliment). Trenér: Koubek.

U všeho podstatného za Baník byl Tanko

Fotbalisté Ostravy zvítězili na hřišti oslabené Olomouce 3:0 a poprvé v sezoně nejvyšší soutěže venku vyhráli. Za Baník se v úvodním poločase trefili Abdullahi Tanko a Ewerton, v závěru přidal třetí gól David Buchta. Domácí hráli už od 19. minuty v oslabení po vyloučení brankáře Matúše Macíka.

První vyhraný souboj Tanka s brankářem Sigmy. V 11. minutě přišel pas za obranu Hanáků, Macík se při výběhu zastavil na půli cesty a nejlepší ostravský střelec Tanko jej přehodil a dal svůj pátý ligový gól v sezoně.

Druhá situace z 19. minuty pak výrazně změnila obraz hry. Olomoucké defenzivě opět utekl Tanko, Macík vyběhl mimo pokutové území, nigerijský útočník mu udělal kličku a slovenský gólman jej poslal k zemi. Rozhodčí Ladislav Szikszay udělil Macíkovi červenou kartu a do branky musel Tomáš Digaňa.

Slezané v lize neprohráli v Olomouci pošesté za sebou, z toho popáté na Andrově stadionu zvítězili, a posunuli se na páté místo tabulky. Sigma v nejvyšší soutěži podruhé po sobě prohrála a zůstala čtvrtá. Hanáci doma nebodovali poprvé v ročníku po úvodních čtyřech výhrách.

Sigma Olomouc – Baník Ostrava 0:3 (0:2)

Branky: 11. Tanko, 29. Ewerton, 77. Buchta. Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Antoníček – Zelinka (video). ŽK: Zorvan, Zmrzlý – Kpozo, Lischka. ČK: 19. Macík (Olomouc). Diváci: 10 015.

Olomouc: Macík – Chvátal, Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Ventúra, Pospíšil (46. Zifčák) – Vodháněl (22. Digaňa), Zorvan (46. Fortelný), Navrátil – Juliš (33. Kramář, 57. Šíp). Trenér: Jílek.

Ostrava: Letáček – Ndefe (64. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo – Buchta, Boula (83. Kaloč), Rigo, Ewerton – Tanko (55. Šín), Kubala (83. Klíma). Trenér: Hapal.

Latál s Jabloncem se konečně dočkal

Jablonec porazil doma Slovácko 2:0 a jako poslední tým v nejvyšší soutěži ukončili čekání na premiérové vítězství v ročníku. Severočechy poslal do vedení v 10. minutě Jan Chramosta a ve 20. minutě zvýšil další útočník Matouš Krulich první ligovou trefou v kariéře. Jablonec se v neúplné tabulce posunul na 12. místo, celek z Uherského Hradiště je šestý.

Domácí udeřili hned z první vážnější akce zápasu. Vachtang Čanturišvili nacentroval před bránu, kde si míč zpracoval Chramosta a poslal ho přesně ke vzdálenější tyči. Třetí nejlepší střelec minulé prvoligové sezony (15 gólů) skóroval poprvé v aktuální sezoně.

Jablonec zvýšil po takřka totožné situaci jako při první brance. David Štěpánek opět z pravé strany nacentroval na Krulicha, který si prvním dotykem zpracoval míč a druhým v pádu podruhé překonal Milana Heču.

Jablonec vyhrál v nejvyšší soutěži po 11 utkáních a poprvé pod vedením kouče Radoslava Látala, jenž převzal mužstvo před sezonou. Slovácko utrpělo druhou venkovní porážku za sebou a Slovácko nezdolalo potřetí po sobě.

FK Jablonec – 1. FC Slovácko 2:0 (2:0)

Branky: 10. Chramosta, 20. Krulich. Rozhodčí: Volek – Hurych, Pochylý – Starý (video). ŽK: Chramosta, Hanuš – Doski, Cicilia, Heča, Valenta, Svědík (trenér). Diváci: 2642.

Jablonec: Hanuš – Tekijaški, Martinec, Hurtado – Štěpánek, Houska (81. Hübschman), Kratochvíl, Polidar – Čanturišvili (90. Náprstek), Krulich (74. Drchal), Chramosta (74. Jovovič). Trenér: Látal.

Slovácko: Heča – Sinjavskij, Daníček, Kadlec, Kalabiška (46. Reinberk) – Havlík (67. Valenta), Trávník – Doski, Holzer (46. Cicilia), Petržela (67. Juroška) – Vecheta. Trenér: Svědík.

Jarábek začal vítězstvím

Karvinští fotbalisté rozdrtili Liberec 5:2 a v nejvyšší soutěži zvítězili po osmi zápasech. Základ k tomu položil v 11. minutě Alex Iván svým premiérovým gólem v české lize. Už po třech minutách srovnal Jan Mikula, ale ještě do pauzy domácím zajistili dvoubrankový náskok Lukáš Budínský a Adeleke Akinyemi.

Po změně stran snížil Lubomír Tupta, ale Amar Memič a střídající Aboubacar Traoré dovršili debakl. Slovenský trenér Juraj Jarábek svou obnovenou premiéru na lavičce ligového nováčka ozdobil výrazným vítězstvím a jeho tým se v neúplné tabulce posunul na 13. místo. Slovan je už pět kol bez výhry a klesl na 11. příčku.

Slezský klub dal pět branek v jednom utkání nejvyšší soutěže vůbec poprvé. V předchozím průběhu sezony přitom vyhrál jen v prvním kole nad Zlínem 4:1, z dalších osmi kol vytěžil jediný bod a dal v nich pouze šest branek. Karvinští porazili Liberec teprve podruhé z 13 vzájemných ligových zápasů.

MFK Karviná – Slovan Liberec 5:2 (3:1)

Branky: 11. Iván, 38. Budínský, 41. Akinyemi, 72. Memič, 83. Traoré – 14. Mikula, 47. Tupta. Rozhodčí: Klíma – Dobrovolný, Černoevič – Hocek (video). ŽK: Čurma, Moses, Memič – Červ. Diváci: 2212.

Karviná: Holec – Čurma, Krčík, Svozil (46. Bederka), Fleišman – Moses (65. Boháč), Čavoš (82. Traoré) – Memič, Budínský (54. Bartl), Iván (82. Antovski) – Akinyemi. Trenér: Jarábek.

Liberec: Vliegen – Prebsl, Chaluš, Fukala (46. Preisler) – Mikula (63. Horský), Žambůrek (46. Višinský), Červ, Ghali – Doumbia (74. Frýdek) – Kulenovič (80. Okoh), Tupta. Trenér: Kozel.

Zlín utnul sérii proher

Fotbalisté Zlína remizovali s Českými Budějovicemi 1:1. Jihočechy poslal do vedení v nastavení první půle Samuel Šigut, za domácí odpověděl v 85. minutě Tom Slončík. Zlín tak v nejvyšší soutěži přerušil sérii tří porážek, ale v neúplné tabulce zůstal poslední. Dynamo v sezoně získalo první bod na hřištích soupeřů, přesto kleslo na předposlední příčku.

Fotbalová nuda skončila až v závěru poločasu a to zejména zásluhou hostů. Čermákova střela mířila těsně vedle, Alli trefil břevno a jednou ho vychytal Rakovan. Jihočeši ale přece jen šli do vedení. Zlínský gólman vyrazil Skalákovu střelu a Šigut poslal míč do sítě. Dvacetiletý záložník tak při svém třetím startu v lize zaznamenal první gól.

Domácí v 85. minutě vyrovnali, když zblízka dorazil míč hlavou do sítě Slončík. Zlínské mužstvo v lize neprohrálo s Dynamem posedmé za sebou.

FC Zlín – Dynamo České Budějovice 1:1 (0:1)

Branky: 85. Slončík – 45.+2 Šigut. Rozhodčí: Všetečka – Podaný, Leška – Kocourek (video). ŽK: Vukadinovič, Rakovan – Osmančík., Hellebrand. Diváci: 2267.

Zlín: Rakovan – Cedidla (46. Reiter), Simerský, Kolář, Čelůstka (84. Kovinič) – Didiba, Janetzký – Fantiš, Tkáč (68. Slončík), Pidro (46. Vukadinovič) – Žák (68. Ndiaye). Trenér: Vrba.

Č. Budějovice: Janáček – Sladký, Nikl, Králik, Trummer – Čermák (89. Broukal), J. Hora – Šigut (80. V. Hora), Skalák (62. Hellebrand), Alli (74. Osmančík) – Adediran (62. Ondrášek). Trenér: Marek Nikl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články