Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sparta ztrestala oslabenou Karvinou třemi góly, ale herně nenadchla

Sparta zažehnala po mátožné první půli další ztrátu a zvítězila 3:1. Na hřišti Karviné v 15. kole fotbalové první ligy prohrávala po proměněné penaltě Lukáše Budínského. Stejný hráč však ještě ve 42. minutě obdržel červenou kartu a Pražané jeho vyloučení ve druhém poločase ztrestali brankami Uroše Radakoviče, Nicolae Stanciua a Srdjana Plavšiče z penalty.

Záložník Sparty Nicolae Stanciu
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Sparta bez potrestaných Kangy a Chipciua měla snahu o aktivní nástup, ale její platonická územní převaha se po čtvrthodině vyšuměla do prázdna. První opravdovou šanci si po pasivní čtvrthodině vytvořila Karviná: Lingr dostala na levém křídle balon za obranu, ale Nita jeho střelu vyrazil. "Byla to stoprocentní šance. Měl jsem to dát, snažil jsem se to trefit na zadní tyč, ale brankář mi to chytl," řekl Lingr.

I tak se úplně změnil obraz utkání. Domácí jako by odhodili úvodní ostych a vysunovali se více do hloubi své útočné poloviny. Z aktivnějšího projevu pramenila i první gólová situace: Stanciu poslal pod tlakem z velké vzdálenosti míč na vlastního gólmana, jenže přihrávku vystihl Guba, kterého fauloval sparťanský brankář a sudí Julínek ve spolupráci s kolegou u videa nařídili penaltu. Tu bezpečně proměnil Budínský.

Budínský a video se do hlavních rolí záhy dostali znovu. Karvinský záložník ve skluzu trefil Vatajelua, dostal žlutou kartu, kterou ovšem Julínek po další kontrole záznamu přehodnotil na červenou a před Spartou byla dlouhá přesilovka. Ještě v nastavení první půle ji mohl využít Pulkrab, ale po Berkovcově zaváhání a zmatku v malém vápně z otočky minul. "Zápas byl ovlivněn vyloučením Budínského. Do té doby jsme v prvním poločase hráli velmi dobře. Tohle nás hodně oslabilo," hodnotil karvinský trenér Nádvorník.

Početní výhodu přesto Pražané zhodnotili brzy. Šest minut po změně stran se do vzduchu zavěsil Radakovič a hlavou trknul do spodního kouta karvinské branky rohový kop Vatajelua. "Na standardkách jsme celý týden tvrdě pracovali a jsem rád, že se nám to vyplatilo," řekl Radakovič.

S psychickým povzbuzením a proti oslabené Karviné pak ale Sparta herně navrch neměla. Domácí brejky byly nebezpečnější, jako to ukázal v 60. minutě Lingr, který však po akci Ba Louy k vlastní smůle trefil přímo rukavice připraveného Nity. Gólem zaváněla i hlavička Kriváka, které však pár centimetrů chybělo. "Chyběl nám tam větší klid a asi i štěstí. Ale Sparta ukázala ve druhém poločase kvalitu a bylo to pro nás těžké," uvedl Nádvorník.

Sparta pak nečekaně udeřila v 72. minutě Stanciuem, který si rychle zpracoval odražený balon a skákavým volejem z dvaceti metrů zamířil přesně k tyči. To byl pro Karvinou tvrdý direkt, ze kterého se už nezvedla. Hosté ovládli závěr utkání a po faulu Letiče na Sáčka z penalty přidal ještě třetí gól. "V první půli jsme tam nic neměli, ale ve druhém půli jsme zužitkovali tu početní převahu. Ale nadřeli jsme se, půda v Karviné není lehká," dodal sparťanský trenér Ščasný.

Letenský kouč v závěru zápasu poslal na hřiště také Adama Hložka, který se v 16 letech a třech měsících stal nejmladším hráčem Sparty v ligové historii. Deset let starý rekord Václava Kadlece překonal o dva měsíce, na ligové maximum to však nestačilo. To patří Dominiku Maškovi, který za Příbram nastoupil ve věku 15 let a 10 měsíců.

MFK Karviná - Sparta Praha 1:3 (1:0)

Branky: 34. Budínský z pen. - 51. Radakovič, 72. Stanciu, 86. Plavšič z pen. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Hrabovský - Zelinka (video). ŽK: Smrž, Krivák - Pulkrab, Čivič, Plavšič. ČK: 45. Budínský (Karviná).

Sestavy:

Karviná: Berkovec - Čolič (84. Wágner), Krivák, Janečka, Moravec - Smrž, Budínský - Ba Loua, Lingr (80. Galuška), Letič - Guba (73. Ramirez). Trenér: Nádvorník.

Sparta: Nita - Sáček, Radakovič, Štetina, Čivič (80. Costa) - Plavšič, Frýdek, Stanciu, Vatajelu (56. Vukadinovič) - Pulkrab (90. Hložek), Tetteh. Trenér: Ščasný.

Roman Nádvorník (trenér Karviné): "Zápas byl ovlivněn vyloučením Budínského. Do té doby jsme v prvním poločase hráli velmi dobře, což jsme dokázali korunovat i vedoucím gólem. Ale červená karta nás hodně oslabila a hrát v deseti proti tak kvalitnímu týmu jako Sparta je těžké. Sparta ve druhém poločase prokázala svou kvalitu. My jsme zkoušeli hrozit z brejkových situací, dostali jsme se ještě za stavu 1:1 do nějakých situací, kdy jsme ještě mohli skórovat. Bohužel chyběl nám větší klid i štěstí."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Věděli jsme, že nás čeká velice těžké utkání, a to se potvrdilo. Byly to těžce vydřené body. Přesto jsme začátek utkání měli dobrý. Pak jsme ale nepochopitelně zcela ustoupili od hry, která v úvodu dělala Karviné problémy. Inkasovali jsme z penalty a udělali jsme si to ještě složitější. Ve druhé půli jsme ale zužitkovali převahu jednoho hráče v poli a otočili jsme skóre. Ale hodně jsme se na to nadřeli. Jsme rádi, že jsme konečně venku vyhráli, v Karviné není lehká půda. Potřebujeme teď udělat dobrou sérii a ještě před zimou nějaké body posbírat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články