Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Sparta vyhrála v Hradci, Budějovice s Bohemians i Slovácko s Jabloncem remizovaly

Sparta Praha si pojistila v 7. kole vedení v ligové tabulce, když dokázala na stadionu Hradce Králové zvítězit 2:0 a udržela si neporazitelnost v ročníku. Fotbalisté Českých Budějovic remizovali s Bohemians Praha 1905 bez branek a jako poslední si v sezoně nejvyšší soutěže připsali první bod. Ze hry měli více hosté, ale zradila je koncovka, a tak Dynamo s pražským klubem posedmé za sebou v lize neprohrálo. Jablonec remizoval na Slovácku také 0:0, domácí si v Uherském Hradišti zopakovali bezbrankový stav potřetí v sezoně.

Martin Vitík v souboji s Adamem Vlkanovou
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Pražané se před vyprodanou Malšovickou arénou (9300 diváků) už museli obejít bez českého reprezentanta Kuchty, který dnes přestoupil do dánského Midtjyllandu. V základní sestavě Sparty nastoupil stoper Vitík, o jehož odchodu do zahraničí se v posledních dnech spekulovalo. Debut v zahajovací jedenáctce prožila nejdražší posila v historii letenského klubu Rrahmani.

Právě kosovský útočník se v osmé minutě podílel na vedoucí brance svého týmu, když nahrál ve vápně Haraslínovi, jehož střelu ještě tečoval Horák. Slovenský reprezentant dal pátý soutěžní gól v sezoně.

Domácí Spáčil s Vlkanovou následně krátce po sobě zkusili srovnat po střelách zpoza vápna, neuspěli však. První poločas směřoval za stavu 0:1 ke konci, v jeho samém závěru ale Letenští udeřili podruhé po spolupráci kosovských reprezentantů. Krasniqi nahrál do vápna Rrahmanimu a ten placírkou k tyči zvýšil. Rrahmani se zapsal mezi střelce i ve druhém utkání za Pražany a stylově oslavil dnešní 24. narozeniny. Sparta má s 16 góly nejlepší útok ligy.

Hradec mohl snížit v 53. minutě, jenže Spáčil z hranice šestnáctky zamířil mimo tři tyče. V 70. minutě Laciho přihrávku vystihl Juliš, vyběhnutého brankáře Sparty Vindahla však nepřekonal. V závěru nezkorigoval stav ani tvrdou ranou střídající Koubek. V nastavení zkazil střídajícímu Solbakkenovi radost z první trefy v dresu Pražanů ofsajd.

Sparta venku v lize vyhrála 13 z posledních 14 zápasů a všechny čtyři v této sezoně nejvyšší soutěže. V minulém ročníku tam byla nejlepším týmem ligy. Od února 2012 v nejvyšší soutěži s Hradcem 14 utkání po sobě neprohrála, z toho třináctkrát zvítězila. Na jeho hřišti v lize naplno bodovala posedmé za sebou.

FC Hradec Králové – Sparta Praha 0:2 (0:2)

Branky: 8. Haraslín, 45. Rrahmani. Rozhodčí: Rouček  Kříž, Machač  Berka (video). ŽK: Samek  Kairinen, Ryneš, Krasniqi. Diváci: 9 300 (vyprodáno).

Hradec: Zadražil  Kodeš, Čihák, Spáčil  Klíma, Dancák, Samek (67. Koubek), Horák  Juliš (90.+4 Šašinka), Vlkanova (77. Náprstek)  Mihálik. Trenér: Horejš.

Sparta: Vindahl  Vitík, Panák, Sörensen  Wiesner, Laci (84. Sadílek), Kairinen, Ryneš (66. Zelený)  Krasniqi (66. Daněk), Haraslín (84. Solbakken)  Rrahmani (50. Olatunji). Trenér: Friis.

Dělba bodů v Budějovicích

Do první šance se dostali domácí, Marcel Čermák se uvolnil na hranici pokutového území a pohotově vystřelil levou nohou, ale gólman Bohemians Soukup jeho pokus vyrazil. V 17. minutě poprvé v utkání zahrozil českobudějovický odchovanec Drchal, s pokusem z úhlu však neuspěl.

Ve 28. minutě vypálil vedle tyče Hrubý, chvíli nato měl další příležitost opět Drchal. Zpracoval si nepovedenou střelu Ristovského, bleskově se s míčem otočil, ale z dobré pozice ve vápně zamířil těsně vedle tyče.

I po přestávce byli nebezpečnější Bohemians, v 56. minutě střídající Pleštil z voleje zamířil lehce nad branku. Poté měli nejvýraznější šanci v druhé půli domácí, kdy Marcel Čermák v 62. minutě posunul míč na Šiguta, který postupoval z úhlu na Soukupa, ale ve velké možnosti vystřelil jen nedůrazně.

Pak už jednoznačně diktovali tempo Pražané. V 69. minutě hlavičkoval ve velké šanci na zadní tyči Křapka vedle, podobně se po centru z opačné strany vedlo i o dvě minuty později Hilálovi.

Dynamu ke konci utkání viditelně docházely síly, ale bezbrankovou remízu ubránilo a poprvé v ročníku neinkasovalo. Chvíli před koncem přečkalo i střílený centr od střídajícího Aleše Čermáka před odkrytou branku, nabíhající Hilál na míč těsně nedosáhl.

Jihočeši potvrdili, že se jim na vršovický celek dlouhodobě daří. Doma s Bohemians posedmé za sebou neprohráli a s klokany si na konci minulé sezony připsali své dosud poslední vítězství v nejvyšší soutěži. Od té doby v lize jedenáctkrát nevyhráli. Pražané venku v nejvyšší soutěži potřetí za sebou bodovali.

Dynamo České Budějovice – Bohemians Praha 1905 0:0

Rozhodčí: Černý – Paták, Pospíšil – Kocourek (video). ŽK: Tischler – Ristovski. Diváci: 3 402.

Č. Budějovice: Fendrich – Čoudek, Križan, O. Novák – Šigut (90.+1 Kotula), Hubínek, Tischler (69. Nikl), Zíka (69. Osmančík) – M. Čermák, Ogiomade (54. Ondrášek) – Adediran (90.+1 Hora). Trenér: Straka.

Bohemians: Soukup – Hůlka, Petrák (79. Kovařík), Hybš – Křapka, Jánoš (46. A. Čermák), Hrubý (79. V. Novák), Jan Matoušek (21. Pleštil) – Ristovski – Drchal (86. Zeman), Hilál. Trenér: Veselý.

Jablonec remizoval na Slovácku

První poločas potvrdil, že oba týmy mají propracovanou defenzivu. Do úvodní větší šance se ve 13. minutě dostal jablonecký Puškáč, s míčem se mezi penaltou a malým vápnem otočil, ale branku domácích netrefil.

Hosté pak mohli využít Trávníkovu chybu v rozehrávce, Kanakimana odcentroval a Kohút si málem dal vlastní gól. Míč obloučkem skončil na horní síti. Další z rychlých protiútoků poté zakončil Kanakimana střelou vedle.

Slovácko mělo do přestávky ke gólu nejblíž. Sinjavskij našel volného Blahúta, který si s míčem ještě postoupil a v 38. minutě tvrdou ranou orazítkoval břevno. Jako by předznamenal řadu šancí na obou stranách ve druhém poločase. Jablonecký Martinec ve 48. minutě po rohu hlavičkoval těsně vedle, na druhé straně dopadl podobně Krmenčík.

Gólman Heča pak podržel domácí v 52. minutě při šanci Puškáče. Jablonec si i díky standardním situacím vytvořil převahu. Velkou příležitost měl v 75. minutě znovu Puškáč, jenže Heča se opět zaskvěl. V závěru už se hlavně úporně bojovalo a nenašel se nikdo, kdo by dokázal zápas rozhodnout.

Slovácko zatím prohrálo jediný zápas v ligové sezoně, a to v Mladé Boleslavi. Na Jablonec ztrácí bod. Severočechům k útoku na nadstavbovou skupinu o titul pomáhají výsledky na stadionech soupeřů, venku v lize prohráli jediný z posledních šesti zápasů. V Uherském Hradišti Jablonec boduje pravidelně, porážku tam utrpěl v jediném z posledních 11 duelů nejvyšší soutěže.

1. FC Slovácko – FK Jablonec 0:0

Rozhodčí: Szikszay – Volf, Zoufalý – Starý (video). ŽK: Kohút, Daníček – Martinec. Diváci: 4 257.

Slovácko: Heča – Ndefe, Vaško (81. Křišťan), Hofmann, Reinberk (46. Daníček) – Trávník – Blahút (81. Petržela), Kohút (46. Juroška), Havlík, Sinjavskij – Krmenčík (74. Kozák). Trenér: West.

Jablonec: Hanuš – Martinec, Tekijaški, Cedidla – Souček (81. Polidar), Beran, Nebyla (90.+2 Štěpánek), Čanturišvili – Kanakimana (64. Alégué), Hollý (81. Suchan) – Puškáč (81. Krulich). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články