Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sparta veze z Boleslavi bod a zranění Kadlece

Mladá Boleslav - Sparta nedokázala v Boleslavi naplno bodovat a po remíze 1:1 zůstala druhá za Jabloncem. Už v 9. minutě museli nuceně střídat Nešpor s Kadlecem, kteří po vzájemné srážce ve vzdušném souboji opustili hřiště v doprovodu lékařů s podezřením na vážnější zranění hlavy. Boleslav poslal do vedení exsparťan Jakub Mareš, ale po svém faulu při standardní situaci viděl druhou žlutou a byl vyloučen. Z následné penalty vyrovnal Hušbauer. 

Tomáš Zápotočný (vlevo) a Jan Štohanzl
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Pražané propásli šanci dotáhnout se na vedoucí Jablonec, na nějž ztrácí dva body. Boleslavi teď patří desáté místo. A navíc Sparta přišla o zraněného útočníka Václava Kadlece. Ten musel střídat už po deseti minutách s podezřením na vážné poranění hlavy.

Zranění hlavy Kadlece:

Existuje podezření na zlomeninu čelní kosti. Přesnější diagnóza ale bude známa až po dalších podrobných vyšetřeních v pražské střešovické nemocnici. Podle lékaře pražské Sparty Petra Nováka Kadlecovi hrozí, že si ve zbytku podzimní části už nezahraje. "Na první pohled to vypadá na vpáčenou zlomeninu kosti čelní. Ale víc budeme vědět po přesnějších a komplexních vyšetřeních. Václav podstoupí i vyšetření počítačovou tomografií," řekl Novák. Podle něj je vysoce pravděpodobná nutnost operačního zákroku. "Zranění zřejmě bude chirurgický zákrok vyžadovat. Ale ještě opravdu musíme počkat na další zprávy z vyšetření," uvedl Novák. "Podle prvotního vyšetření nemyslím, že by to mělo znamenat nějaké omezení v další kariéře," dodal lékař Sparty. 

Sparta tak v týdnu pojede k duelu Evropské ligy do Izraele proti Kirjatu Šmona v rozpacích. Zápas tradičních rivalů přinesl hlavně nesmlouvavý boj. Jen co utkání odstartovalo, už v deváté minutě mrazilo ze srážky Nešpora s Kadlecem, po níž ofenzivní hráči museli střídat a sparťan Kadlec, nejlepší letošní střelec svého týmu, navíc hned musel na vyšetření do nemocnice. Střet někdejších parťáků z reprezentační jednadvacítky byl symbolickým vyjádřením dění v první půli.

Favorizovaná Sparta se přes tvrdě bránícího soka nedokázala prosadit, podobně jako v minulých dvou vzájemných zápasech, kdy také vyšla střelecky naprázdno. Sparťanské záloze citelně chyběl zraněný kapitán Matějovský, bývalá hvězda středočeského klubu.

Hosté dlouho nedokázali využít toho, že v boleslavské sestavě chybí hned čtyři střední obránci, místo nichž spolehlivě zaskočila narychlo sestavená stoperská dvojice Kúdela-Janíček. Boleslav sázela hlavně na neústupný herní projev a rychlé kontry. Po chybě sparťanského zadáka Švejdíka, který dřív hájil i boleslavské barvy, se dral do zakončení střídající Kulič, jehož na poslední chvíli přesným skluzem odzbrojil Jarošík.

Sparta pro branku soupeře nebezpečná nebyla. Po poločasové pauze, v níž musel odstoupit další zraněný hráč Pamič, se pro ni zápas zkomplikoval ještě víc. Domácí Mareš v 56. minutě ukázal hodně důrazu při závaru po rohovém kopu a střelou zblízka se vedoucím gólem připomněl i svým loňským sparťanským spoluhráčům. V dobré šanci se pak po Marešově chytrém pasu zjevil i Janíček, který odmítl šanci navýšit náskok kvůli zbrklé střele.

Pražany z trápení vysvobodila až penalta nařízená čtvrt hodiny před koncem. Mareš se z hrdiny stal smolařem, v pokutovém území stáhl Balaje a Hušbauer z penalty srovnal, přestože ve středu při pohárovém utkání na Žižkově v rozstřelu selhal. Boleslav málem odpověděla vzápětí povedenou střelou Kysely a pak se marně dožadovala penalty po zákroku na Ščuka. Na druhé straně se v hektickém závěru blýskl ranou do břevna Krejčí.

Na remíze, teprve druhé z dosavadních vzájemných 17 zápasů, se ale už nic nezměnilo. Domácí mohlo mrzet, že nenavázali na minulou výhru s Brnem. A Sparta čeká na venkovní výhru v lize už čtyři zápasy.

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:1 (0:0)

Branky: 56. Mareš - 76. Hušbauer z pen. Rozhodčí: Ardeleánu - Pospíšil, J. Paták. ŽK: Mareš, Kulič - Zápotočný, Holek. ČK: 74. Mareš. Diváci: 4348.

Boleslav: Miller - Kysela, Kúdela, Janíček, Bořil - Ščuk, Brunclík (86. Fillo) - Mareš, Magera, Štohanzl - Nešpor (12. Kulič, 90. Sivrič). Trenér: Minář.

Sparta: Vaclík - Zápotočný (70. Kweuke), Švejdík, Jarošík, Pamič (46. Polom) - Holek - Kadeřábek, Kadlec (11. Jirásek), Hušbauer, Krejčí - Balaj. Trenér: Lavička.

Léčba Pulpitem zabrala, Baník udolal Teplice

Pod novým koučem Martinem Pulpitem skončilo devítizápasové čekání ostravských fotbalistů na výhru - Baník porazil Teplice 3:2 a odlepil se z posledního místa. I když domácí vedli už 3:0, ze závěru bylo po dvou gólech Mahmutoviče drama, ale vyrovnat se hostům už nepodařilo.

S výjimkou avizované výměny na brankářském postu Pulpit provedl v základní sestavě už jen jedinou změnu, když uzdravený Zawada nahradil Vašendu. Úvod měl ale pro Pulpita a spol. hororový nádech: už po padesáti sekundách šel sám na domácí branku Kerič, ale obstřelil Bártu i levou tyčku.

Domácí pak převzali otěže do svých rukou. Teplice jim hrubku v defenzivě "vrátily" v deváté minutě, Zawada po pravé straně pohodlně vnikl do pokutového území a Majtán jeho přihrávku zblízka usměrnil do branky.

Ostrava se po úvodní snaze o nátlakový fotbal stáhla, ale brejková taktika jí ve 40. minuta přinesla úspěch. Unikajícího Majtána složil před vápnem Lukáš a mohl být rád, že unikl vyloučení, ale o fotbalovou spravedlnost se postaral Kukec, který trestný kop z dvaceti metrů přes zeď nádherně zatočil mimo Grigarův dosah.

Domácí akcie na výhru pak ještě výrazně zvýšil Bárta, který ve 42. minutě bravurně vyrazil hlavičku Keriče a odmítl brzký kontaktní gól.

Náskok Pulpitova výběru tak v 82. minutě zvýšil Lukeš, jehož střílený centr z trestného kopu bez teče proletěl vápnem až do hostující branky. Infarktovým okamžikům však zdaleka nebyl konec. Mahmutovič už o dvě minuty později Vůchovu střelu do tyče dorazil do brány a vzápětí proměnil i penaltu za Kukecův faul.

Domácí Kraut pak ještě pálil do tyče a tři body už zůstaly na Bazalech.

Baník Ostrava - FK Teplice 3:2 (2:0)

Branky: 9. Majtán, 40. Kukec, 82. Lukeš - 84. a 87. z pen. Mahmutovič. Rozhodčí: Kocourek - Ubias, Kříž. ŽK: Mach, Kukec, Bárta - Lukáš, Vachoušek, Kerič, Ježdík. Diváci: 6238.

Ostrava: Bárta - Zawada (77. Vašenda), Frydrych, Kaprálik, Mach - Lukeš, Droppa - Kraut, Fantiš (80. Svěrkoš), Kukec (90. Milosavljev) - Majtán. Trenér: Pulpit.

Teplice: Grigar - Ježdík, Lukáš, Lüftner, Podaný - Jursa (46. Vůch), Ljevakovič - Kerič (73. Chovanec), Jarolím, Vachoušek (63. Jindráček) - Mahmutovič. Trenér: Ščasný.

Hlavní zprávy