Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta v závěru srovnala s Jabloncem na 2:2, Plzeň vede ligu o tři body

Praha - Vynikající tečku za ligovým víkendem obstaralo utkání Sparty s Jabloncem. Letenští potřebovali zvítězit, aby se dotáhli na vedoucí Plzeň - ta odpoledne vyhrála v Mladé Boleslavi 2:0. Jablonec však dvěma skvělými trefami Čížka šel již do dvougólového vedení. Sparta však v závěrečné čtvrthodině dokázala srovnat a situace na čele ligy je tak stále velmi zamotaná. Naopak na druhém konci tabulky se Teplice dostávají do čím dál větších problémů, když prohrály se Slováckem vysoko 0:4.

Plzeňští hráči slaví vstřelený gól
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Sparta - Jablonec 2:2

Sparta toužila ovládnout zápas kola a spoléhala hlavně na útočníka Davida Lafatu, který při svém jabloneckém angažmá nastřílel 88 branek. Lafata také rozjel první nebezpečnou akci Sparty, kterou zakončoval jeho útočný parťák Kweuke střelou těsně vedle. Sparťanské ofenzivní duo mělo blízko ke gólu i ve 14. minutě: Lafata nejprve tváří v tvář neuspěl proti Valešovi a Kweuke při akrobatickém pokusu nůžkami znovu o kousek minul.

Sparťanský nápor však postupně vyprchal, jako by Severočeši pošesté za sebou nechtěli z Letné odjet s prázdnou. Hosté zdárně mařili většinu útoků Sparty vysokou defenzivní linií, která vedla k mnohým ofsajdům Letenských. A Jablonec se začal ukazovat i v útoku. Ránu Pitáka ještě domácí brankář Vaclík vytáhl nad břevno, ale když ve 44. minutě těsně za pokutovým územím natáhl na gólovou ránu Čížek, byl už sparťanský gólman krátký. Skončila tím i Vaclíkova ligová neprůstřelnost, která se datovala od 3. listopadu loňského roku a trvala 528 minut.

Trenér Sparty Lavička:

Vítězslav Lavička"Soupeř nás vytrestal z efektivity, Tomáš Čížek měl svůj den. Mrzí mě, že někteří naši hráči při inkasovaných brankách nereagovali dost důrazně, aby gólovým situacím zamezili. Kluci ukázali charakter, i když jsme byli o dva góly dole a čas běžel. Odhodlání, abychom se porvali ještě o třetí gól, jsem z našeho týmu cítil do posledního hvizdu."

Trenér Jablonce Kotal:

Václav Kotal"Zkušenější mužstvo by v závěru neudělalo takové chyby jako dnes my. První gól byl vyloženě zbytečný a nebýt ho, už bychom možná výhru uhájili. Druhému gólu zase předcházela zbytečná ztráta Pázlera na útočné polovině. Davida (Lafatu, pozn. ed.) jsme ubránili, ale góly nám dali jiní hráči. Věděli jsme o tom, že se stahuje pro míče do hloubi pole a nechtěli jsem dopustit, aby míče rozdával nabíhajícím spoluhráčům."

Čížek se postaral o další krásnou trefu nedlouho po poločase. V 53. minutě hosté vystihli chybu sparťanského záložníka Váchy a centr útočníka Třešňáka jablonecký záložník poslal do branky výborně zacílenou hlavičkou. Se Spartou takový vývoj viditelně otřásl. Její hráči ztratili kombinační jistotu a byli daleko od toho, aby zopakovali sebevědomá představení z úvodu jara.

Zápas mohl zdramatizovat Lafata. Před Valešem se zjevil úplně sám po vynikajícím pase Krejčího a pak s hlavou v dlaních sledoval, jak po výborném vyběhnutí jabloneckého brankáře míč skáče do zámezí. Valešovo kouzlo zlomil až střídající Přikryl: na hřišti byl jen čtyři minuty, když gólman Severočechů neudržel lehký centr z pravé strany a sparťanský žolík lehce snížil.

Sparta okamžitě ožila. Po Krejčího centru pálil Vácha a s hlavičkou neuspěl ani další nový muž na hřišti Bednář. Mohutný nápor ale Letenským nakonec přinesl aspoň bod. Velký závar zakončil úspěšnou dorážkou Zápotočný a přičinil se o to, že Sparta prodloužila ligovou neporazitelnost na deset zápasů. Jablonečtí vypadali zdrceně, protože měli na dosah výhru na Letné, na kterou čekají téměř na den přesně šest let. 

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:2 (0:1)

Branky: 78. Přikryl, 88. Zápotočný - 44. a 53. Čížek. Rozhodčí: Královec - Slyško, Wilczek. ŽK: Hybš - Beneš. Diváci: 9 812.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš (74. Přikryl) - Vácha - Kadlec, Matějovský, Lafata, Krejčí (88. Hušbauer) - Kweuke (54. Bednář). Trenér: Lavička.
Jablonec: Valeš - Rossi, Beneš, Novák (67. Eliáš), Jablonský - Čížek (76. Hubník), Piták, Loučka, Zoubele, Vaněk - Třešňák (86. Pázler). Trenér: Kotal.

Mladá Boleslav - Plzeň 0:2

Plzeň si před večerním soubojem Sparty s Jabloncem zajistila první pozici. V Mladé Boleslavi dokázala na svou stranu zvrátit vyrovnané utkání s kvalitním soupeřem, který před odpoledním zápasem neprohrál již sedm zápasů v řadě. Plzeň si přitom připsala již pátou venkovní výhru v řadě, což je pro ni mimořádně pozitivní signál před čtvrteční odvetou osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce.

Na hrotu plzeňského útoku dostal přednost Tecl před Bakošem a trenér Vrba s ohledem na odvetu s Fenerbahce šetřil i reprezentanta Rajtorala, místo něhož do utkání naskočil Fillo. Ten ještě na podzim hostoval právě v Boleslavi a od začátku byl na pravé straně aktivní. Jinak ale Plzeň působila mátožně, k čemuž přispíval i hodně agresivní a tvrdý styl Mladé Boleslavi. Jen za první půli její hráči dostali pět žlutých karet, což hru kouskovalo. 

Trenér Boleslavi Minář:

"Neměli jsme dostat gól do šatny. To byl klíčový okamžik. Nebylo to ani tak podceněním, že už je konec půle, ale spíše šlo o odraz celého prvního poločasu. Ten byl pro mě velkým zklamáním. Chybělo nám sebevědomí, byl tam stres a nervozita. Pro mě to bylo až nepochopitelné, protože jsem zvyklý na jiné mužstvo, než jak jsme se prezentovali dnes. Když nám vypadnou oba krajní beci a ráno mi zavolá Johana, že má teplotu, tak je to velký problém. Ale kluci se s tím dobře popasovali a v rámci možností to zvládli. To kluci v ofenzivě zklamali."

Trenér Plzně Vrba:

"Po tom čtvrtečním duelu s Fenerbahce jsme nebyli úplně v pohodě. Proto jsem rád, že jsme to zvládli vítězně. Hodně to rozhodl gól do šatny, který nám pomohl. Rajtorala jsem vynechal kvůli náročnému programu, musíme rozložit síly mezi další hráče. Do posledních chvil jsme sestavu řešili, protože kromě nemocného Pavla Horvátha s námi netrénoval ani Vláďa Darida. Do čtvrtka se potřebujeme dostat zdravotně do pořádku. Věřím, že zápas v Istanbulu zvládneme lépe než doma."

Jako první zahrozili domácí. V deváté minutě se opřel do míče Štohanzl, ale brankář Kozáčík skákavou střelu skvěle vyrazil. Plzeň se do první větší šance dostala ve 25. minutě. Odražený míč propadl do vápna až k Procházkovi, jeho pokus však domácí obrana zablokovala na roh. Těsně před poločasem ale Plzeň přeci jen udeřila. Po závaru před domácí brankou poslal Fillo přetažený centr na Kovaříka, který vrátil míč na Koláře a ten zblízka napálil balon do sítě.

Ve druhé půli si Boleslav vytvářela menší převahu, dobře zvládala i mezihru a pro Plzeň tak bylo těžké protivníka zatlačit na jeho polovinu hřiště. Ščuk však poslal hlavičku po rohu nad a Štohanzl zblízka nepřehodil Kozáčika. Agresivitu domácích postupně převzala i Plzeň. Výsledkem bylo vyloučení Filla, který za šlapák dostal v 66. minutě druhou žlutou kartu a následně červenou. O šest minut později mohli domácí srovnat, ale Štohanzl po zpětné přihrávce Kúdely mířil trestuhodně mimo.

O výhodu pak Středočeši přišli čtvrthodiny před koncem, kdy dal sudí druhou žlutou i Magerovi za faul loktem. O chvíli později navíc vyloučení unikl domácí Jarolím, který stáhl Bakoše. Přestože by slovenský útočník mohl jít sám na branku, Jarolím kartu překvapivě nedostal. Plzeň nakonec šest minut před koncem po brejku stvrdila výhru. Rajtoral vybojoval na Sivričovi pokutový kop, který chladnokrevně proměnil kapitán Horváth.

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)

Branky: 45.+1 Kolář, 84. Horváth z pen. Rozhodčí: Bílek - Pelikán, Jiřík. ŽK: Jarolím, Štohanzl, Dosoudil, Ščuk, Magera - Fillo, Limberský, Procházka. ČK: 76. Magera - 66. Fillo. Diváci: 4786.

M. Boleslav: Miller - Kúdela, Ševinský, Dosoudil, Bořil (77. Sloboda) - Jarolím, Ščuk - Mareš (63. Sivrič), Magera, Štohanzl (86. Synek) - Nešpor. Trenér: Minář.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth (88. Hejda) - Fillo, Kolář (73. Rajtoral), Kovařík - Tecl (64. Bakoš). Trenér: Vrba. 

Teplice - Slovácko 0:4

Teplice se sice na začátku jara chtěly co nejdříve zbavit potíží se záchranou, ale za předchozí dvě kola získaly jediný bod. Změnu mělo přinést i nové rozestavení - jen s třemi obránci a naopak s třemi útočníky. Zprvu to fungovalo. Teplice měly víc ze hry a tlačily se dopředu, jenže za devatenáct minut si vypracovaly jedinou vážnější šanci, kterou neproměnil Mahmutovič. A pak začalo Slovácko kropit Severočechy ledovou sprchou.

Rychlý brejk sice domácí obrana ještě zastavila, jenže ve vápně míč znovu vybojoval Kerbr, přistrčil ho Doškovi a Slovácko šlo do vedení. Podruhé vyškolil tým z Uherského Hradiště domácí z efektivity v 36. minutě. Přímý kop tečoval Trousil tak šikovně, že se dostal napříč vápnem až k volnému Valentovi, který poslal míč pod břevno.

Trenér Teplic Ščasný:

Zdeněk Ščasný"Po těch dvou (předchozích) zápasech konečně nemám hráčům co vytknout, aspoň co se týče srdce, nasazení a vůle po vítězství. Udělali jsme chyby, které si ale rozebereme. Ten zápas byl pomsta za to, co jsme si v těch prvních kolech dovolili, hlavně co se přístupu týče. Inkasovali jsme skoro ze všeho. Přitom jsme hráli docela dobře a měli i šance. Byli jsme nejenom vyrovnaným soupeřem."

Trenér Slovácka Habanec:

Svatopluk Habanec"Na rovinu - výsledek neodpovídá té hře. Jsem za tu výhru sice moc rád, ale Teplice měly hodně šancí. Je na nich vidět obrovská deka. Dali jsme jim góla, oni se nadechli, my je zase srazili gólem. Jeli jsme sem neprohrát, ale ve skrytu duše jsem věděl, že se dá udělat i víc."

Teplický tlak ještě zesílil v druhé půli, jenže hosty podržel několika výbornými zákroky brankář Melichárek. O chvíli později v 53. minutě pomohl hostům i druhý brankář, byť tentokrát nechtěně. Teplický Grigar neudržel centr po rohu, míč mu vypadl přímo k Trousilovi a hosté vedli už o tři góly. Hned vzápětí sice teplický Vondrášek trefil zpoza vápna tyč, to už ale teplický nápor přecházel do křeče. Po 65 minutách bylo definitivně rozhodnuto. Došek měl ve vápně spoustu místa na zpracování, střelu a nakonec i druhý gól v zápase.

FK Teplice - 1. FC Slovácko 0:4 (0:2)

Branky: 19. a 66. Došek, 36. Valenta, 53. Trousil. Rozhodčí: Jech - Mencl, Moláček. ŽK: Mahmutovič, Ljevakovič, Rosa, Vondrášek - Hlúpik, Valenta. Diváci: 3390.

Teplice: Grigar - Kaufman, Jablonský, Rosa - Vondrášek, Ljevakovič, Vachoušek, Chovanec (62. Vůch) - Litsingi, Mahmutovič (71. Podaný), Kerič (46. Jindráček). Trenér: Ščasný.
Slovácko: Melichárek - Reinberk, Trousil, Mezlík, Kuncl - Hlúpik (78. Hála), Hofmann, Valenta (86. Daníček), Volešák - Kerbr (71. Skalák), Došek. Trenér: Habanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články