Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sparta v přípravě poprvé vyhrála, trefil se i Lafata

Praha - První výhru v zimní přípravě si dnes připsali fotbalisté pražské Sparty, kteří zdolali Ružomberok hladce 4:0. Letenští střelecky zabrali poté, co ve středu uhráli bezbrankovou remízu s Banskou Bystricou, a trefila se i nová posila David Lafata. Odvetný duel v jiné sestavě však třetí tým české ligy prohrál 0:1.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: www.sparta.cz

Spartě se proti Ružomberku znamenitě povedl vstup do prvního zápasu. Už po devatenácti minutách vedla po gólech Hušbauera, Přikryla a Kadlece o tři branky a zbytek úvodního utkání už lehce kontrolovala. Skóre uzavřel v 55. minutě hlavou Lafata. Pražané tak střelecky zabrali poté, co ve středu uhráli v Berouně bezbrankovou remízu s jiným slovenským celkem Banskou Bystricou.

David Lafata gól příliš neslavil a sám po zápase uznal, že důležitější bude, až se trefí v jarní části soutěže. Spolupráci s Václavem Kadlecem, se kterým si vzájemně asistovali při vstřelených gólech, zatím hodnotil také střízlivě. "On mě našel při mém gólu, já jeho předtím také, ale hraje nás jedenáct," sdělil český reprezentant, který se s týmem stále ještě sehrává. "Myslím, že každému to chvíli trvá. Kluci si musí zvyknout na mě, já na ně. Doufám, že to s dalšími zápasy bude ještě lepší," dodal Lafata.

Do druhého utkání nastoupili za Spartu z obvyklého prvního týmu jen náhradní brankář Čech, krajní bek Vidlička a útočníci Kweuke s Balajem. Šanci dostali, podobně jako v druhém poločase středečního zápasu, převážně hráči z rezervy. O výhře hostů rozhodl po hodině hry Lupták. Letenští ani přes tlak v závěru bývalého brankáře Sparty Zicha nepřekonali a v druhém ze tří dosavadních utkání zimní přípravy vyšli střelecky naprázdno. Další čtyři duely by měl třetí tým prvoligové tabulky odehrát na soustředění ve Španělsku.

Trenér Lavička zatím řeší, jakou nominaci pro závěrečnou část zimní přípravy zvolí. "Otazníky jsou, co se týče zdravotního stavu. Někteří hráči s námi zatím nejsou v plné přípravě. Teď probíhají ještě nějaká lékařská vyšetření, která nám potvrdí, zda s námi budou moci odjet do Španělska," sdělil Lavička. Ani do jednoho ze tří přípravných zápasů Sparty v lednu nezasáhli rekonvalescenti Jiří Jarošík, Ondřej Švejdík, Manuel Pamič, Ladislav Krejčí ani testovaný Roman Bednář.

Sparta Praha - Ružomberok 4:0 (3:0)Branky: 6. Hušbauer, 13. Přikryl, 19. Kadlec, 55. Lafata. Sestava Sparty: Vaclík - Borovskij, Zápotočný, Holek, Hybš - Kadlec, Matějovský, Hušbauer, Vácha, Přikryl - Lafata. Trenér: Lavička.Sparta Praha - Ružomberok 0:1 (0:0)Branka: 62. Lupták. Sestava Sparty: Čech - Jánoš, Polom, Deli (65. Karafiát), Vidlička - Konaté (68. Uljaky), Čermák, Hovorka, Kučera - Balaj (62. Jurdík), Kweuke (62. Jakubov). Trenér: Lavička.

"Ti, kteří se neobjevili v zápase, mají nastavený jiný režim, ale je tam předpoklad nebo šance, že by se měli zdravotně zlepšovat a být k dispozici. Tohle zvážíme dnes nebo zítra, abychom mohli tu nominaci uzavřít," vysvětlil Lavička, který zároveň uvažuje o tom, zdali klub uzavře smlouvu s litevským obráncem Borovským, jenž odehrál první zápas. "Dohoda je taková, že si teď vyhodnotíme celý jeho testovací pobyt, jak tréninkový, tak herní. Zítra udělám závěr, jestli mu nabídneme smlouvu, nebo ne," objasnil devětačtyřicetiletý kouč.

Spokojen byl s novou zimní posilou z Jablonce Davidem Lafatou. "Odehrál stejně jako všichni ostatní dobré utkání. Hrál aktivně, snažil se a samozřejmě se prezentoval tím, co od něj očekáváme, tedy dal gól," řekl bývalý trenér Liberce, Žižkova nebo Sydney. Spolupráce jednatřicetiletého útočníka s novými spoluhráči podle něj celkem fungovala. "Nejen s Vaškem Kadlecem, ale i ostatními hráči v té útočné fázi. Hlavně v prvním poločase tam bylo několik velice podařených akcí," doplnil Lavička, který se těší do Španělska i kvůli konfrontaci s čínským mistrem Kuang-čou vedeným slavným italským koučem Marcellem Lippim.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih přípravného utkání Sparta - Ružomberok
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články