Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta v Opavě složila reparát. Horňák začal v nové roli jednoznačným vítězstvím

Po debaklech s Karvinou a Slavií se fotbalisté Sparty vrátili pod taktovkou trenéra Michala Horňáka na vítěznou vlnu. Ve 30. kole totiž uspěli na stadionu Opavy, kterou porazili suverénně 3:0. Do střelecké listiny se zapsali Marek Hanousek, David Moberg Karlsson a Václav Drchal. V konečné tabulce základní části obsadili třetí místo s šestibodovým náskokem před Jabloncem, Slezané klesli na třináctou pozici a čeká je boj o záchranu.

Utkání Opava - Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Horňák se z pozice asistenta posunul do role hlavního trenéra ve čtvrtek po odvolání Zdeňka Ščasného, který skončil na lavičce Letenských po porážce 0:3 v derby na Slavii v semifinále Českého poháru.

Oproti středečnímu duelu v Edenu chyběli v základní sestavě Pražanů vedle potrestaného Kangy také Costa a Plavšič, jež nahradili Radakovič, Sáček a Karlsson.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih utkání Opava - Sparta Praha

Sparta měla od začátku převahu, ale výraznější šance si vypracovat nedokázala. Až ve 25. minutě nebezpečně vystřelil z dálky Hložek. Krátce nato sebral na levé straně Hanousek míč Zapalačovi, dostal se až do vápna a střelou k levé tyči otevřel skóre.

"Hlavně bych chtěl poděkovat opavským hráčům, protože když jsem navážel ten balón, tak jsem jako vždycky koukal komu nahraju. A jelikož dobře bránili a všechny obsadili, tak jsem musel vystřelit sám. Bylo to pravou nohou, taková šmudla, ale zapadlo to tam a jsem za to hrozně rád," prohlásil obránce Matěj Hanousek, který oslavil ve 131. ligovém zápase premiérovou branku.

Další možnosti měli Drchal a zejména Karlsson, který po Haškově dlouhém pasu běžel sám na brankáře Šroma, ale nepřekonal ho. Akce domácích končily u defenzivní linie soupeře či u gólmana Heči.

Ve 43. minutě si po Jurečkově pádu ve vápně sudí Houdek počkal na vyjádření od videa, ale penaltu domácí nekopali. Před pauzou pak ještě přestřelil Zapalač.

Hned na začátku druhého poločasu našel Karlsson zpětnou přihrávkou ve vápně Haška, ale ten ve velké šanci minul. Nespravil si chuť ani následným dalším pokusem o chvíli později, který kryl Šrom.

Do další šance vyzval Karlsson Drchala, jenže strážce domácí svatyně držel těsný náskok. V 61. minutě už se ale sparťané radovali z druhého gólu. Sáček přesprintoval od vlastní šestnáctky až k té hostující, kde obešel Simerského a přihrál Karlssonovi, který zamířil přesně k tyči. Blízko zvýšení byl za deset minut Drchal, ale skluzem nedosáhl před odkrytou brankou na Zahustelovu přihrávku.

Největší příležitost domácích na zdramatizování utkání měl v 79. minutě po Jursově centru Žídek, ale hlavičkoval vedle pravé tyče Hečovy branky. Za pět minut mohl zvýšit Frýdek, ale hlavičkoval do tyče. Za domácí nevyužil ještě šanci Juřena a v 88. minutě dovršil skóre po Hložkově přihrávce Drchal.

"Šli jsme do toho, že musíme vyhrát. Ale od začátku až do konce jsme byli všude druzí, prohrávali jsme souboje, nedostávali jsme se dopředu. Za minulé dva zápasy jsme si nevytvořili pořádnou šanci. Takhle hrát nemůžeme, že se nedostaneme pořádně dopředu jinak než dlouhým balonem. Týmy jsou na to už docela nachystané. Když nemáme odražené balony, nevyhráváme souboje, tak těžko budeme vítězit," řekl útočník Tomáš Smola.

SFC Opava - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 25. Hanousek, 61. Karlsson, 88. Drchal. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Kříž - Orel (video). ŽK: Zapalač, Smola - Štetina, Frýdek, Hašek, Sáček, Drchal. Diváci: 5188.

Opava: Šrom - Hrabina (81. Juřena), Simerský, Svozil, Žídek - Stáňa (3. Schaffartzik), Jurečka, Zavadil (62. Bernadina), Jursa, Zapalač - Smola. Trenér: Kopecký.

Sparta: Heča - Zahustel, Radakovič, Štětina, Hanousek - Karlsson (82. Čivič), Hašek, Frýdek, Sáček, Hložek - Drchal (90. Hájek). Trenér: Horňák.

Ivan Kopecký (Opava): "My jsme měli, v případě, že bychom zvítězili, možnost se dostat do skupiny o Evropu, ale od začátku zápasu Sparta prokázala svoji kvalitu. I když klukům nemůžu říct, že by nemakali, tak soupeř nás do ničeho nepustil. Naše snaha končila před šestnáctkou nebo nepřesnostmi, ale také kvalitou soupeře, který byl důrazný. Měli jsme nějaké centry a standardky, ale Sparta si to všechno ohlídala. K první brance došlo po naší zbytečné ztrátě, ale Hanousek by neměl takto projít až k vápnu bez nějakého ataku. Tím se soupeř dostal do pohody a každá jeho přechodová fáze směrem dopředu byla nebezpečná. Ve druhém poločase opět po naší zbytečné ztrátě soupeř přidal druhou branku a dá se říct, že dominoval. Dneska zvítězila kvalita. Není to pro nás jednoduché období a i na mimosportovním poli nezažíváme jednoduché věci, ale doufám, že se připravíme na zbývajících pět utkání a zvládneme to."

Michal Horňák (Sparta): "Určitě je to takový dobrý odraz pro naše hráče a náš tým. Po těch dvou porážkách, kdy jsme dostali šest gólů, tak psychika hráčů nebyla nejlepší, a jsme rádi, že jsme to takto zvládli. Nakonec jsme byli dneska my ti, kteří dali tři góly a doufám, že nám to pomůže před play-off, zvedneme se a půjdeme psychicky nahoru. Branek mohlo být samozřejmě víc. My jsme těch gólů v posledních zápasech moc nedávali a dokonce jsme se ani moc nedostávali do příležitostí. Jsem rád, že jsme dali ty tři, ale samozřejmě si rozebereme všechny příležitosti. Do konce sezony zbývá jenom měsíc. Nevím, jestli se dá něco až příliš měnit. Budeme chtít hrát podobným stylem jako dneska - kolektivně, bojovně. Aby se hra fanouškům líbila a byli jsme spokojení. Jestliže nás všechny bude ta hra bavit, budeme se dostávat do šancí, tak si myslím, že by měla přicházet i vítězství."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články