Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Sparta v Liberci vstala z mrtvých z penalt v závěru, Slavia i Plzeň remizovaly

Skončila základní část fotbalové ligy a favorité se přesvědčili, že ani v nadstavbové části nemá nikdo nic jisté. Vedoucí Slavia v Edenu jen remizovala s Hradcem Králové a přišla o výhodu prvního místo. Z něho jde do nadstavby Sparta, když v Liberci ještě v 88. minutě prohrávala, ale pak jí vystřelil výhru Mabil ze dvou penalt a na 3:1 dal v závěru nastavení Kuchta. Pro třetí Plzeň zachránil aspoň remízu v závěru na svém stadionu s Teplicemi Chorý. 

Jan Kuchta oslavuje třetí gól v Liberci
zdroj: ČTK / AP autor: Radek Petrášek

Do šestičlenné skupiny o titul se ve 30. kole jako poslední dostala Olomouc. V první šestce vedle Hanáků a pražských "S" figurují také obhájce trofeje Plzeň, Bohemians 1905 a Slovácko.

V závěru základní části unikly bojům o udržení České Budějovice, které si spolu s Libercem, Hradcem Králové a Mladou Boleslaví zahrají vyřazovacím způsobem skupinu o umístění na 7. až 10. místě.

Do pětikolové skupiny o záchranu klesl Jablonec, vedle nějž budou o setrvání mezi elitou bojovat Ostrava, Teplice, Brno, Pardubice a Zlín. Poslední celek sestoupí, čtrnáctý a patnáctý tým budou hrát baráž s protivníky z druhé ligy.

Sparta odvrátila už jistou porážku

Slovan vedl od 13. minuty po brance Matěje Valenty. Zdálo se, že Sparta po dlouhé době najde přemožitele, ale v 88. minutě Gigli Ndefe po faulu na Jana Kuchtu ve vápně uviděl druhou žlutou kartu. Z nařízené penalty skóroval střídající Awer Mabil. Poté se domácí Lukáš Červ dopustil ve vlastní šestnáctce faulu a australský reprezentant Mabil v 11. minutě nastavení dokonal z dalšího pokutového kopu obrat. Konečný výsledek stanovil bývalý hráč Severočechů Kuchta.

Sparta jako jediná na jaře v lize neprohrála a od říjnové porážky na Slavii 0:4 nenašla přemožitele v 20 soutěžních zápasech po sobě. Liberec prohrál po šesti kolech a v základní části skončil sedmý. Svěřenci trenéra Luboše Kozla si tak zahrají prostřední nadstavbovou skupinu o umístění, začnou proti Českým Budějovicím.

Spartě kvůli karetním trestům chyběli kapitán Krejčí mladší, Minčev a Zelený, vinou zranění nenastoupili Čvančara a Sörensen. V základní sestavě naskočili například devatenáctiletý obránce Vydra nebo dánský záložník Höjer.

Slovan Liberec – Sparta Praha 1:3 (1:0)

Branky: 13. Valenta - 90. a 90.+11 obě z pen. Mabil, 90.+15 Kuchta. Rozhodčí: Starý - Nádvorník, Váňa - Adámková (video). ŽK: Ndefe, Rondič, Červ - Wiesner, Pavelka, Priske (trenér), Vitík, Vydra, Schánělec. ČK: 88. Ndefe. Diváci: 7258.

Liberec: Vliegen - Ndefe, Prebsl, Purzitidis - Fukala (77. Mikula), Červ, Valenta (84. Mészáros), Frýdek (65. Doumbia), Ghali (84. Preisler) - Olatunji, Tupta (77. Rondič). Trenér: Kozel.

Sparta: Kovář - Vitík, Panák (46. Pavelka), Vydra - Wiesner, Laci (61. Daněk), Sadílek (83. Goljan), Höjer - Karabec (82. Schánělec), Haraslín (46. Mabil) - Kuchta. Trenér: Priske.

Slavia nedokázala proměnit mečbol

Hradec poslal v Edenu v sedmé minutě do vedení Jakub Kučera, Pražané v 19. minutě vyrovnali po vlastním gólu Adama Gabriela, ale navzdory velké převaze už obrátit stav nedokázali.

Královéhradečtí v předchozích dvou vzájemných ligových zápasech Slavii nečekaně porazili (v obou doma) a také nyní začali dobře. Na konci sedmé minuty se po dlouhém pasu odrazil za vápnem míč ke Kučerovi a jeho nepříliš dobře umístěná střela překvapivě prošla domácímu brankáři Kolářovi přes rukavice do sítě.

Pražanům pomohlo v 19. minutě k vyrovnání štěstí. Ousou nacentroval z pravé strany do vápna a dezorientovaný Gabriel z voleje napálil míč o břevno do vlastní branky.

Slávisté po přestávce stupňovali tlak. Hned ve 47. minutě Kolář kousek před brankou odvrátil "malou domů" a z následného útoku se po úniku na druhé straně prosadil Van Buren, jeho trefa ale kvůli ofsajdu neplatila. Pražané si vytvářeli další šance, ale neproměnili je. A hosté se také dostali do hry. Vašulínovu střelu z úhlu ale vytáhl na roh Kolář, který pak v závěru vykopl z branky i Gabrielovu střelu.

Při více než devítiminutovém nastavení si slávisté vytvořili velký tlak, ale gól nedali ani při šanci Van Burena, který z malého vápna trefil Bajzu. Pražané v šestnáctém domácím ligovém utkání s Hradcem teprve potřetí ztratili body.

Slavia Praha – FC Hradec Králové 1:1 (1:1)

Branky: 19. vlastní Gabriel - 7. Kučera. Rozhodčí: Radina - Hájek, Hrabovský - Kocourek (video). ŽK: Ogbu, Zafeiris - Ryneš, Bajza. Diváci: 16.737.

Slavia: Kolář - Ousou (46. Masopust, 72. Traoré), Ogbu, Holeš - Douděra (60. M. Jurásek), Zafeiris, Oscar, Schranz (60. D. Jurásek) - Provod, Jurečka - Olayinka (31. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Hradec: Bajza - Klíma, Čech, Leibl (78. Pudhorocký, 90.+3 Rada) - Gabriel, Kodeš, Smrž, Ryneš - Kučera - Trusa (90.+1 Koubek), Vašulín. Trenér: Hejkal.

Plzni zachránil alespoň bod Chorý

Plzeňští od začátku víc drželi míč, ale do zakončení se přes nejhorší defenzivu soutěže dlouho nedostávali. Naopak první těžký zákrok si připsal ve 25. minutě domácí gólman Staněk proti Trubačově ráně.

Na druhé straně Mosquera z přímého kopu zamířil těsně nad a poté kolumbijský křídelník minul i střelou z šestnáctky. Jinak Západočeši v ofenzivě působili bezzubě a teplický gólman Mucha, který zastoupil disciplinárně potrestanou jedničku Grigara, v úvodní půli nečelil jediné přímé střele.

Krátce po změně stran Mucha zlikvidoval Durosinmiho hlavičku. Severočeši chvíli nato v 50. minutě otevřeli skóre. Radosta nacentroval do pokutového území, Staněk míč rukou nejistě posunul na Hyčku a ten pohotově zakončil do odkryté branky. Dvaatřicetiletý krajní hráč zaznamenal první ligový gól v sezoně a celkově desátý v nejvyšší soutěži.

Domácí mohli rychle vyrovnat, ale Chorý hlavičkoval o kousek mimo. Plzeňští favorité se do většího tlaku dostali až po 70. minutě. Chorého "nůžky" výborně vyrazil Mucha a teplickému brankáři z následného rohu pomohla tyčka při Jemelkově střele.

Viktoria se dočkala vyrovnání v 85. minutě. Po standardní situaci Jemelka vrátil míč před branku a Chorý dalším kopem přes hlavu i s pomocí břevna tentokrát překonal Muchu. Nejlepší týmový střelec dal 13. ligovou branku v ročníku.

Plzeňští v závěru soupeře sevřeli a sahali po obratu, ale střídající Kliment, Vydra ani Jirka slibné příležitosti neproměnili.

Viktoria Plzeň – FK Teplice 1:1 (0:0)

Branky: 85. Chorý - 50. Hyčka. Rozhodčí: Hocek - Paták, Pospíšil. ŽK: Jemelka, Mosquera - Hora, Chaloupek. Diváci: 8670.

Plzeň: Staněk - Holík, Kaša, Jemelka, Sýkora - Vlkanova (56. Vydra), Kalvach, Květ, Mosquera (66. Jirka) - Chorý, Durosinmi (66. Kliment). Trenér: Bílek.

Teplice: Mucha - Hora, Chaloupek, Mičevič - Hyčka, Mareček, Urbanec (77. Sy), Trubač, Radosta (90.+6 Sarr) - Gning (77. Vachoušek), Žák (66. Jásir). Trenér: Frťala.

Bohemians nedali Jablonci šanci

Bohemians vstoupili do utkání aktivně a už v deváté minutě šli do vedení. Matoušek si zpracoval na hranici vápna vysoký míč a pohotově ho poslal k bližší tyči.

Po penaltovém faulu Akpudjeho na Drchala zaplněný Ďolíček vyvolal k exekuci pokutového kopu kapitána Jindřiška, jenž s jistotou proměnil. Dvaačtyřicetiletý defenzivní záložník se stal nejstarším střelcem první ligy a vzal rekord svému protihráči Hübschmanovi.

I Jablonec měl šance, Jedlička ale svůj tým podržel při Chramostově sólu i po Polidarově zakončení zblízka. Naopak zvýšit mohl Drchal, jenž poslal svou ránu těsně vedle tyče.

Třiadvacetiletý útočník se dočkal v 54. minutě. Puškáčovu hlavičku ještě Hanuš vyrazil, Drchal ale byl připravený s dorážkou. Hráč hostující ze Sparty dal šestý gól v ročníku a srovnal se s Puškáčem a Matouškem v čele týmové tabulky střelců.

Severočeši potřebovali vzhledem k vývoji utkání České Budějovice – Pardubice bodovat, dokázali ale už jen jednou snížit. V 79. minutě proběhl obranou Šulc a z nenápadné akce vstřelil čtvrtý gól v sezoně.

Bohemians Praha 1905 – FK Jablonec 4:1 (2:0)

Branky: 9. Matoušek, 20. Jindřišek z pen., 54. Drchal, 89. Prekop - 79. Šulc. Rozhodčí: Batík - Caletka, Antoníček - Petřík (video). ŽK: Vondra, Puškáč - Akpudje, Martinec. Diváci: 5679.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Křapka, Vondra - Köstl, Jindřišek, Jánoš (69. Morávek), Kovařík (82. Nový) - Matoušek (69. Hála), Drchal (90.+1 Mužík) - Puškáč (82. Prekop). Trenér: Veselý.

Jablonec: Hanuš - Akpudje (46. Patrák), Martinec, Král - Šulc, Souček, Hübschman, Polidar - Jovovič (65. Černák), Chramosta (74. Ikaunieks) - Sejk (14. Štěpánek). Trenér: Horejš.

Budějovice šly za vítězstvím

Jako první dostali míč do sítě Východočeši. V 16. minutě Darmovzal prostřelil českobudějovického brankáře Janáčka, ale rozhodčí gól kvůli ofsajdu neuznali. Dynamo o sobě poprvé dalo vědět ve 21. minutě, kdy po centru Pennera mířil nepřesně Čermák.

Podruhé se už však stejný hráč nemýlil. Ve 42. minutě se po akci Čmelíka a Čavoše dostal míč k Čermákovi, který otevřel skóre.

Jihočeši pokračovali v ofenzivních manévrech i ve druhé části. V 54. minutě zvýšili vedení na 2:0. Chytrou přihrávku od Hellebranda využil Čavoš, jehož střela skončila v síti.

Budějovičtí byli při chuti a jejich další gól přidal v 67. minutě Čermák, který skóroval po přihrávce od Hory. Domácí záložník poprvé v kariéře vstřelil v jednom ligovém duelu dvě branky. Hosté v závěru už jen snížili na 1:3, když se v 89. minutě po rohu hlavou prosadil stoper Hranáč.

Dynamo České Budějovice – FK Pardubice 3:1 (1:0)

Branky: 42. a 67. Čermák, 54. Čavoš - 89. Hranáč. Rozhodčí: Zelinka - Hurych, Mikeska. Bez karet. Diváci: 3109.

Č. Budějovice: Janáček - Čoudek, Havel, Králik - Čmelík, Čavoš, Hora (87. Broukal), Penner (75. Potočný) - Čermák (87. Hais), Hellebrand - Adediran (82. Zajíc). Trenér: Nikl.

Pardubice: Nita - Icha, Hranáč, Chlumecký, Helešic - Vacek (79. Jeřábek) - Kostka (59. Pikul), Hlavatý, Janošek (73. Huf), Darmovzal (59. Sychra) - Černý (73. Tischler). Trenér: Kováč.

Simerský zařídil Zlínu bod

Skóre otevřel Ladra povedenou střelou z 20 metrů přes zeď. Na druhé straně neměl daleko k vyrovnání Simerský, ale po Slončíkově centru zblízka netrefil odkrytou branku. Jinak se Zlín většinou jen snažil hledat dlouhými nákopy na hrotu osamoceného Balaje, který nahradil na hrotu útoku nejlepšího zlínského střelce Kozáka, jenž chyběl kvůli osmi žlutým kartám.

Po změně hosté přece jen ožili. Osmnáctiletý Slončík, který se v minulém kole blýskl dvěma góly a asistencí, se ocitl sám před brankářem, ale Mikulec jeho hlavičku vytáhl na břevno. V 75. minutě byli svěřenci trenéra Vrby za zvýšenou aktivitu přece jen odměněni. Po rohovém kopu v podání Hrubého propadl míč k Simerskému a ten svou druhou šanci v zápase zužitkoval mnohem lépe.

FK Mladá Boleslav – Trinity Zlín 1:1 (1:0)

Branky: 22. Ladra - 75. Simerský. Rozhodčí: Szikszay - Volf, Černoevič. ŽK: Suchomel, Mašek (oba Boleslav). Diváci: 1139.

M. Boleslav: Mikulec - Kubista, Suchý, Šimek - Suchomel, Matějovský, Donát (56. Dancák), Tomič (46. Mareček) - Ladra (90.+3 Vaníček) - Kušej (71. Žitný), Jawo (46. Mašek). Trenér: Hoftych.

Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Procházka - Hrubý, Didiba - Vukadinovič (90.+2 Bartošák), Slončík (83. Tkáč), Fantiš (55. Dramé) - Balaj (55. Kovinič). Trenér: Vrba.

Baník loupil na Hané

Jako první zahrozila Olomouc, ale Chytil po individuální akci vystřelil z vápna těsně vedle. Ostrava poté převzala aktivitu a byla odměněna dvěma góly Tijaniho v rozmezí tří minut. Ve 22. minutě se nigerijský útočník prosadil po centru Plavšiče a poté ve vápně převzal skákající míč, přehodil nedůrazného stopera Ventúru a zvýšil na 2:0.

Poslední slovo v prvním poločase ale měla Olomouc, které se ve 45. minutě podařilo snížit. Obrana Baníku podcenila Ventúrův centr, gólman Letáček navíc podklouzl a Zmrzlý poslal míč do prázdné brány.

Do druhé půle vstoupila lépe Olomouc a nebyla daleko od vyrovnání. Pospíšil odcentroval, míč přeletěl brankáře Letáčka a skončil na vzdálenější tyči. Ze strany domácích to ale bylo vše a šance i góly už počítali jen hosté.

V 63. minutě Plavšič doběhl zdánlivě ztracený centr, vrátil míč před bránu a nabíhající Bitri zvýšil na 3:1. Deset minut před koncem završil Tijani střelou z hranice vápna svůj první hattrick v české lize a celkem si v sezoně nejvyšší soutěže vylepšil bilanci na osm branek.

Sigma Olomouc – Baník Ostrava 1:4 (1:2)

Branky: 45. Zmrzlý - 22., 25. a 80. Tijani, 63. Bitri. Rozhodčí: Nehasil - Machač, Matoušek. ŽK: Beneš, Zorvan - Lischka. Diváci: 8946.

Olomouc: Stoppen - Chvátal (46. Fortelný), Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Zifčák (46. Zorvan), Ventúra (75. Vaněček), Pospíšil, Breite (65. Kramář), Navrátil - Chytil. Trenér: Jílek.

Ostrava: Letáček - Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman - Cadu (88. Jaroň), Miškovič (66. Buchta), Kaloč, Klíma (85. Kuzmanovič), Plavšič - Tijani (88. Almási). Trenér: Hapal.

Slovácku zařídil výhru Reinberk

Slovácko vstoupilo do zápasu velmi aktivně a brzy si připravilo šance na otevření skóre. Dvakrát k tomu měl blízko Kalabiška, jednou chytil jeho hlavičku Berkovec a jednou šla střela mimo.

Brno v první půli vycházelo ze zabezpečené obrany a ojedinělých brejků, skórovat mohlo v 16. minutě, jenže Ševčík na malém vápně neusměrnil Alliho přesný centr mezi tyče.

Domácí se do vedení dostali ve 24. minutě. Na Kadlecův přetažený centr naběhl Reinberk, na jehož bombu pod břevno neměl Berkovec šanci zareagovat.

Dominance slováckého týmu pokračovala i v dalším průběhu, nicméně ani Šašínka, ani Sinjavskij vedení svého týmu nenavýšili.

Po hodině zápasu Zbrojovka hru vyrovnala, udržela míč déle na svých kopačkách, ale možností k vyrovnání měla sporadicky. Nedostala se k němu ani v závěrečných minutách, kdy byl vyloučen Souček za faul na Trávníka.

1. FC Slovácko – Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)

Branka: 24. Reinberk. Rozhodčí: Všetečka - Vodrážka, Hádek - Klíma (video). ŽK: Reinberk - Hrabina. ČK: 86. Souček (Brno). Diváci: 5224.

Slovácko: Nguyen - Reinberk (76. Trávník), Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Sinjavskij, Mihálik (72. Vecheta), Petržela (72. Holzer) - Šašinka (64. Juroška). Trenér: Svědík.

Brno: Berkovec - Hrabina (74. Hladík), Souček, Tijani, Granečný (74. Nečas) - Hlavica (74. Divíšek), Texl - Falta (85. Blecha), Ševčík, Alli - Řezníček. Trenér: Hašek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články