Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Sparta v bláznivé přestřelce zdolala Pardubice a je druhá před Slavií

Zajímavé utkání plné šancí a gólů uzavřelo na Letné sobotní program 12. ligového kola. Domácí Sparta v něm deklasovala Pardubice 5:2 a posunula se v neúplné tabulce na druhé místo před Slavii, která má nedělní zápas s Mladou Boleslaví k dobru a s níž se příští neděli střetne v Edenu. Východočeši zůstali poslední.

Sparťan Jan Kuchta oslavuje gól
zdroj: twitter.com/AC Sparta Praha

Domácí poslal do vedení v 8. minutě Asger Sörensen, ale krátce nato později srovnal Dominik Janošek. Ještě v prvním poločase se nicméně za domácí trefil Jan Kuchta. Po hodině zvýšil Lukáš Sadílek a následně skórovali jen střídající hráči. Za hostující tým snížil Vojtěch Sychra, jenže během necelých dvou minut udeřili sparťané Martin Minčev a Tomáš Wiesner. 

Krejčí ml. scházel kvůli zranění 

Pražanům kvůli svalovým potížím chyběl kapitán Ladislav Krejčí mladší. V 6. minutě sparťanský záložník Jankto vystřelil zpoza vápna do boční sítě. Za necelé dvě minuty se už domácí radovali po dánské spolupráci. Höjer odcentroval do šestnáctky a Sörensen hlavičkou a třetím gólem v sezoně otevřel skóre. Krajní bek Höjer si sedmou asistencí upevnil pozici v čele nejlepších nahrávačů v aktuálním ligovém ročníku.

Na konci 14. minuty Východočeši srovnali. Zahradníček našel ve vápně Janoška, ten se opřel do míče a nechytatelnou ranou do horního růžku Kovářovy branky zaznamenal první trefu v sezoně. Čtyřiadvacetiletý záložník se v nejvyšší soutěži prosadil premiérově od května 2019.

Po 24 minutách zraněného Jankta nahradil Karabec. Právě on krátce po příchodu na hřiště průnikovou přihrávkou poslal míč Haraslínovi, který ještě našel lépe postaveného Kuchtu. Český reprezentant zakončil do prázdné a mezi střelce se zapsal ve třetím kole po sobě.

Ve 35. minutě pardubický záložník Hlavatý nastřelil z dálky břevno, Kuchta zase z bezprostřední blízkosti hlavičkoval do gólmana Markoviče.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu v utkání s Pardubicemi
zdroj: twitter.com/AC Sparta Praha

Svěřenci trenéra Priskeho navýšili náskok po hodině po Sadílkově přesně umístěné střele k tyči před šestnáctkou. "Gól jsem popravdě ani neviděl, protože mi tam přebíhali hráči," uvedl Sadílek pro klubový web.

Markovičovi se poté vůbec nepovedla rozehrávka a Kuchtův pohotový lob z otočky zastavilo břevno. Vzápětí exslávistický útočník běžel sám na branku, ale přestřelil.

Za chvilku promarněných šancí litoval, neboť Sychra po necelé minutě na hřišti povedenou ranou z voleje ke vzdálenější tyči snížil. V ligovém ročníku si připsal druhý zásah. Pardubice jakožto tým s nejhorším útokem v lize vstřelily teprve osmou branku.

V rozmezí 72. až 73. minuty se ale domácí radovali dvakrát. Nejprve Minčev hlavou zužitkoval Sadílkův centr a následně bulharský útočník naservíroval před branku balon na zakončujícího Wiesnera. Sparta se za poslední dvě kola prosadila devětkrát, naopak Východočeši mají s 33 inkasovanými góly nejslabší obranu v lize.

Markovič pak vytáhl Kuchtovu hlavičku na roh a na druhé straně střídající Lima po úniku těsně minul. Pardubice venku v lize prohrály i šestý duel v sezoně, jako jediné tam nebodovaly a jsou tam nejhorším mužstvem soutěže.

Sparta Praha - FK Pardubice 5:2 (2:1)

Branky: 8. Sörensen, 26. Kuchta, 60. Sadílek, 72. Minčev, 73. Wiesner - 14. Janošek, 66. Sychra. Rozhodčí: D. Černý - Caletka, Antoníček - Klíma (video). ŽK: Pavelka, Karabec - Hlavatý. Diváci: 11 671.

Sparta Praha: Kovář - Wiesner (83. Fortelný), Vitík, Sörensen (46. Zelený), Höjer - Pavelka, Sadílek - Jankto (24. Karabec), Daněk (67. Mejdr), Haraslín (67. Minčev) - Kuchta. Trenér: Priske.

Pardubice: Markovič - Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Janošek (76. Vacek), Icha - Zahradníček (66. Sychra), Hlavatý (85. Tischler), Helešic (66. Rosa) - P. Černý (66. Lima). Trenér: Kováč.

Brian Priske (trenér Sparty): "Musíme být spokojení s výhrou a tím, že jsme doma dali pět gólů. Je to třetí vítězství za sebou po pěti remízách v řadě, takže musíme mít radost stejně jako z toho, že jsme vstřelili krásné góly. Samozřejmě jsme zklamaní z práce v obraně. Pardubicím jsme poskytli spoustu šancí. V tomto aspektu musíme být kritičtější. Zároveň ale musím ocenit svůj trenérský protějšek (Kováče) a jeho hráče. Odehráli hodně dobré utkání. Zůstali věrni svému stylu hry a hráli tak, jak chtěli. Hodně nám to ztížili, v ofenzivě hráli pěkně a vytvořili si dobré šance. Patří jim velké uznání. Na rozdíl od jiných soupeřů tady se nám nepřizpůsobili a drželi se svého stylu."

Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Dostali jsme pět gólů, což je velmi špatné. Celou dobu jsme se připravovali na standardní situace, že nemůžeme dělat fauly kolem vápna. Myslím, že jsme jich udělali nějakých osm, za mě jednoznačně zbytečných. Z toho jsme dostali první gól. Pak jsme se vrátili do zápasu. Za stavu 1:1 podle mě přišel zlomový okamžik, kdy byl Kostka sám před bránou a bohužel nedal. Za dvě tři minuty jsme dostali gól, špatně jsme odkopli míč zezadu a Sparta to vyřešila tak, jak to měla vyřešit. V tom finále je rozdíl. Ve druhé půli jsme věděli, že musíme zůstat co nejdéle ve stavu 2:1, abychom měli šanci tady vůbec něco udělat. Jakžtakž se to vyplnilo. Nebyli jsme přesní, nedrželi jsme tolik míč jako v první půli, bylo méně kvality na míči. Opticky nás Sparta zatlačila. Potom jsme dostali zbytečný třetí gól. Vyšlo nám střídání a za minutu dal Sychrič (Sychra) krásný gól na 3:2. Následoval stejný příběh dnešního zápasu, nesmyslný faul, 4:2 a bylo po zápase. Góly byly zbytečné. Kluci odehráli dobrý zápas, ale na to se nehraje. Příští týden nás čeká další válka, tam už nemůžeme takové věci dělat. Půjde o holý život, máme doma Brno."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články