Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Sparta ulovila velkou posilu do útoku, z Ruska se vrací Kuchta

Hotovo, domluveno. Fotbalová Sparta získala velkou posilu do útoku. Na roční hostování s opcí přichází z Lokomotivu Moskva bývalý slávista Jan Kuchta. Pětadvacetiletý reprezentant přestoupil do ruského týmu letos v lednu za pět milionů eur.

Je nám líto, video expirovalo.
Kuchta se vrací do Prahy, ale do Sparty

"Jakmile se naskytla možnost Honzu získat, okamžitě jsme začali jednat, protože byl v úzkém okruhu útočníků, na které jsme v posledních měsících cílili. Trenér s tímto příchodem ihned souhlasil. Posílit tým o prověřeného střelce bylo důležitým bodem v tomto přestupním období," řekl pro web Sparty sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Ten také vyzdvihl Kuchtovy přednosti. "Důležitými atributy Honzovy hry jsou rychlost, napadání rozehrávky soupeře, kvalita v zakončení. Je v ideálním věku, vybudoval si dobrou pozici v reprezentaci, náš tým se s ním stává od první chvíle silnější," dodal Rosický.

"Vedení Sparty mě oslovilo s tím, že by mělo zájem o mé služby. Líbilo se mi to, co mi nastínili, a proto jsem si vybral právě Spartu. Chci být hlavně prospěšný pro mančaft a předvádět výkony, jakými jsem se prezentoval v uplynulém půlroce nebo třeba v nároďáku," řekl Kuchta klubové televizi.

Podle serveru Seznam Zprávy uvažovala o odkupu své bývalé opory za pět milionů eur Slavia, sám hráč dal ale přednost Spartě. Ta údajně zaplatila za hostování milion eur, a pokud za rok bude chtít využít opci na přestup, musí doplatit zbylé čtyři miliony. Kuchta mohl teoreticky z Lokomotivu odejít na rok zadarmo vzhledem k výjimce, kterou FIFA zavedla po ruské invazi na Ukrajinu pro zahraniční hráče působící v ruské lize.

Vzhledem k tomu, že Spartu posílil po dohodě na hostování, představitelé Lokomotivu podle serveru Seznam Zprávy přislíbili Slavii, že své závazky uhradí.

Kuchta už ve Spartě působil v mládežnických týmech. Poté nastupoval za Bohemians 1905, Žižkov, Slovácko, Teplice a Liberec, odkud v létě 2020 zamířil do Slavie. V jejím dresu vstřelil za rok a půl v 65 zápasech 32 soutěžních branek. V sezoně 2020/21 získal v Edenu mistrovský titul a přispěl i k triumfu v poháru. S 15 góly se stal nejlepším střelcem ligy společně s Adamem Hložkem, jehož by měl po jeho odchodu do Leverkusenu ve sparťanské ofenzivě nahradit. Slavii pomohl také do čtvrtfinále Evropské ligy.

"Děkuju všem, že jsem mohl strávit hezkých půl roku u vás v klubu. Budu vám i nadále držet palce, protože to je výborný profesionální klub, který mě něco naučil. Z osobních důvodů se vracím zpět do České republiky, ale budu vám držet palce a budu vás sledovat. Třeba se jednou ještě někdy potkáme. Loko do toho," řekl Kuchta na twitterovém účtu klubu.

(https://twitter.com/fclokomotiv/status/1540634974226944000)V ruské lize za Lokomotiv odehrál Kuchta deset utkání s bilancí tří branek a dvou asistencí. Další působení v Lokomotivu mu zkomplikovala ruská vojenská invaze na Ukrajinu, která vypukla měsíc a půl po jeho příchodu do moskevského týmu. Kuchta na sebe také výrazně upozornil ve čtyřech červnových duelech elitní skupiny Ligy národů, v nichž za národní tým dal dvě branky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články