Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sparta testuje Bednáře, věří příchodům Váchy a Lafaty

Praha - Devětadvacetiletý útočník Roman Bednář začne ode dneška trénovat s dalšími hráči Sparty v přípravě na jarní část Gambrinus ligy. Hráč se zkušenostmi z Premier League i reprezentace je momentálně bez angažmá, naposledy působil v tureckém Sivassporu. Letenští dále usilují o libereckého záložníka Lukáše Váchu a znovu také o kanonýra Davida Lafatu.

Roman Bednář, který má ve své kariéře za sebou angažmá v několika klubech Premier League (West Bromwich, Leicestera a Blackpool) či ve skotském Hearts of Midlothian, na podzim v Sivassporu neodehrál kvůli problémům s kolenem ani minutu. Hráč, jenž odehrál jedinou tuzemskou sezonou v ročníku 2004/05 v dresu Mladé Boleslavi, k poslednímu soutěžnímu zápasu nastoupil v květnu. A Sparťané tak výhledově počítají s tím, že by Bednář mohl být v ideální formě až v létě.

Sám Bednář ví, že mu jeho poslední štace v Sivassporu, Blackpoolu či Leicesteru nevyšly. "Nevím, čím to bylo. Fotbal je rychlý, všichni na mě pospíchali, i když jsem měl zdravotní potíže a nikdy to pořádně nedoléčil. Něco asi bylo i ve mně, ale sám nevím, co jsem měl dělat lépe. Ale je to za mnou, teď se soustředím na to, co mě čeká ve Spartě," poznamenal Bednář.

Sparta: S Bednářem ještě není nic jistého

"Musíme být trpěliví a počkáme, jak se Roman bude jevit. Ale znám ho už dlouho a vím, že v sobě má potenciál," řekl trenér Vítězslav Lavička. Člen představenstva Sparty Jakub Otava však zatím trochu brzdí. "Roman se Spartou žádnou smlouvu nemá, v podstatě mu zatím dáváme možnost s námi trénovat," uvedl pro deník Sport. "Jestli mu kontrakt nabídneme, záleží také na jeho formě a zdravotním stavu," dodal Otava.

Bednář, který se v minulých měsících připravoval individuálně, si prý váží i samotné možnosti se Spartou trénovat. "Sparta je můj vysněný klub a udělám všechno, abych ukázal, že na velký fotbal pořád mám. Poperu se o šanci," prohlásil odhodlaně Bednář.

Jednání o Váchovi jsou "na dobré cestě", Sparta věří, že vyjde i Lafata

Další novou tváří ve Spartě je litevský reprezentační obránce Valdemar Borovskij, kterého bude vedení Pražanů rovněž testovat. Pravý bek byl v hledáčku pražského týmu už v létě, připojil se k němu ale až dnes, poté co mu skončila smlouva v Suduvě. "Valdemara jsme sledovali i během podzimu a myslíme, že by nám mohl pomoci. Proto se teď připojil k mužstvu, abychom ho poznali ještě blíž," uvedl Lavička.

Pražané mají také dál políčeno především na osobnosti z české ligy. Podle Otavy jsou na dobré cestě jednání s libereckým Váchou a na začátku dalšího týdne by se prý mohl také přiblížit příchod jabloneckého kanonýra Lafaty, o nějž Letenští marně usilovali už v létě. "S Libercem jsme o Váchovi jednali zase ve čtvrtek a zase jsme se posunuli o něco dál. Během víkendu nebo do pondělka by mohlo být definitivně jasno," uvedl Otava.

Také Lafata prý stojí na čelných místech seznamu vytipovaných posil. Sparta jabloneckého kanonýra vábila už v létě, ale požadavky severočeského klubu nesplnila. Na začátku příštího týdne se mají sejít majitel Sparty Daniel Křetínský s jabloneckým šéfem a zároveň předsedou FAČR Miroslavem Peltou, aby Lafatův případný přestup probrali znovu. "K zájmu o Lafatu se hlásíme znovu. Věříme, že tentokrát přestup vyjde," uvedl Otava.

Je nám líto, video expirovalo.
Bednáře testuje Sparta

Nabídky na ofenzivní opory jsou, Sparta však chce prodávat až v létě

Otava také vyloučil, že by Sparta v zimním přestupním termínu soutěžila s Plzní o jihlavského kanonýra Stanislava Tecla, který nakonec zamířil na západ Čech. "Jihlavě jsme ani nedali žádnou nabídku, nechtěli jsme se pouštět do žádných dostihů," prohlásil člen představenstva.

Sparta registruje i nabídky zahraničních zájemců, kteří se točí kolem ofenzivních opor Léonarda Kweukeho a Václava Kadlece nebo záložníka Josefa Hušbauera. "Ale žádná nesplňuje naše požadavky, že bychom o ní vážněji přemýšleli. Chceme kádr před jarem udržet pohromadě, nevylučujeme odchod některého z důležitých hráčů v letním přestupním termínu," uvedl Otava.

Se zraněním laboruje obránce Jiří Jarošík, který má problémy se zadním stehenním svalem na pravé noze. Pětatřicetiletý zadák si ale nepřipouští, že by měl přijít o únorový dvojzápas v Evropské lize se slavnou Chelsea. Když dnes Jarošík mířil na první trénink v roce, v jeho obličeji se zračily obavy. "Kvůli svalu jsem nedohrál podzim a mám pocit, že se to moc nelepší. Jdu na první trénink, doufám, že to bude dobré, ale příliš tomu nevěřím," řekl Jarošík

Trenér Lavička na začátku přípravy přivítal 30 hráčů. Z B-týmu dočasně povýšili obránci David Hovorka a Simon Deli, šanci dostanou také záložníci Tiemoko Konaté s Adamem Kučerou. Sparta, kterou v únoru čeká i prestižní dvojzápas v play-off Evropské ligy s Chelsea, zahájí přípravu v domácích podmínkách v Praze, v lednu vyrazí také na kondiční soustředění do Františkových Lázní. Herní formu budou čeští vicemistři ladit na přelomu ledna a února ve Španělsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaromír Bosák k angažmá Bednáře ve Spartě
Zdroj
ČTK, Deník Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články