Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sparta - Slavia? Slezské derby pro mě znamenalo víc, říká Pospěch a apeluje na hooligans

V dresech obou nesmiřitelných rivalů odehrál nespočet zápasů. Opavský odchovanec Zdeněk Pospěch, jenž v červnu ukončil v 39 letech úspěšnou fotbalovou kariéru, nebude v neděli na beznadějně vyprodaném stadionu v Městských sadech chybět. Bezpečnostní riziko, které je dlouhodobě mottem slezského derby, si uvědomuje. Přesto v koutku duše doufá, že si společně s tísicovkami příznivců užije speciální duel SFC Opava - FC Baník Ostrava bez incidentů. 

Během působení ve Spartě si zahrál derby pražských "S", v dánské lize okusil měření sil FC Kodaň - Bröndby a v Mohuči také bundesligové rhein-main-derby s Frankfurtem. Prestižní souboj o vládu nad Slezskem pro něj nicméně zůstává na prvním místě.

"Nejvíce vnímáte derby ve městě, odkud pocházíte. Zápas Sparta - Slavia je v Česku hodně sledovaný, podobně prožívají výjimečná utkání v Dánsku či v Německu, ale když jste odjinud, neberete to tak, jako místní," vysvětlil Pospěch v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz.

Před nedělním šlágrem 15. kola tuzemské nejvyšší soutěže si přeje jediné. "Aby vše proběhlo na stadionu i v ulicích bez excesů a aby fanoušci odcházeli po závěrečném hvizdu naplněni nezapomenutelným sportovním zážitkem."

ZDENĚK POSPĚCH

Datum narození: 14. 12. 1978

Výška: 174 cm

Pozice: Obránce

Kariéra: 1996-2001 Opava (34/3 ), 2001-2005 Baník Ostrava (114/20), 2005-2007 Sparta Praha (103/6), 2008-2011 FC Kodaň (108/13), 2011-2014 Mohuč (98/1), 2014-2018 Opava (67/5)

Slezské derby je patrně nejrizikovějším střetnutím v České republice, o čemž svědčí nasazení okolo 500 policistů. Do Opavy dorazí mimo jiné spousta hooligans z Polska, neboť má domácí SFC dlouholetou družbu se Śląskem Wroclaw a hostující Ostrava s Katowicemi. Nově zvolený primátor Tomáš Navrátil (ANO) doporučil obyvatelům, aby na procházku v době od 11:00 do 17:00 hodin zvolili jinou lokalitu než park u stadionu v Městských sadech.      

Celá řada diváků si s ohledem na zmíněné skutečnosti raději nechá zápas ujít. "Je pravdou, že se v minulosti stávaly určité věci, které s fotbalem vůbec nesouvisely. A je bohužel možné, že se budou opakovat i tentokrát. Já nicméně doma zůstávat nebudu. Na derby se moc těším," pokračoval třicetinásobný reprezentant.

Poslední vzájemné klání v Opavě v březnu 2017 provázela celá řada incidentů mezi příznivci obou znepřátelených táborů. Policie následně řešila 25 trestných činů a 45 přestupků.

K radikálním postihům vůči "fanouškům" (např. k doživotnímu zákazu vstupu na stadion) se ovšem v českých podmínkách prakticky nesahá. "Nemyslím si, že je složité něco vymyslet. Ale hlavně – toto musí řešit vláda, fotbalový svaz a také kluby, které jsou po výtržnostech ztratné ať už na majetku, nebo na klesajícím počtu diváků," konstatoval Pospěch.  

Opava se zvedá, Ostrava usiluje o účast v evropských pohárech 

Slezský FC se po návratu mezi elitu po 13 letech aklimatizovával pomaleji. Od zářijového vítězství 2:0 nad Jabloncem však stoupá tabulkou a momentálně okupuje jedenácté místo se ziskem 14 bodů. "Začátek se moc nepovedl, ale postupem času kluci nabírají sebevědomí, což ukazují zejména v posledních duelech. Říkal jsem už před sezonou, že Opava má kvalitu na to, aby hrála ve středu tabulky, a za tím si stojím i teď," řekl Pospěch.

Ostravský celek má 27 bodů - je pátý se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Slavii. "Baník má formu, hraje dobrý fotbal, a když bude v nastoleném trendu pokračovat, má bezesporu reálnou šanci bojovat o nejvyšší pozice, potažmo o Evropu. Vše nasvědčuje tomu, aby se v Městských sadech odehrála skvělá podívaná," dodal. 

Po pětizápasovém trestu za vyloučení proti Slavii se v neděli více než pravděpodobně vrátí do základní sestavy FCB kapitán Milan Baroš. "Milan je bojovník a jeden z hráčů, který dokáže tým speciálně v derby nabudit. Má v tomto směru pro Baník velký přínos. O tom, že je to skvělý hráč, se ani nemusíme bavit. Dokázal to už mnohokrát," prohlásil Pospěch.

V opavském dresu zastává podobnou roli čtyřicetiletý Pavel Zavadil. "Pavel dodává mužstvu klid a rozvahu. Má neskutečný přehled."

Pospěch je o osm měsíců mladší. Při pohledu na neutuchající elán velezkušeného středopolaře SFC v první lize svrbění nohou nepociťuje. "Chtěl bych být na hřišti, ale můj čas už je pryč," uvedl s nadhledem sobě vlastním a přidal tip na konečný výsledek. "Jsem z Opavy, takže si přeji, aby vyhrála Opava."  

"U fotbalu bych rád zůstal."

Po letní rozlučce s kariérou si někdejší reprezentační obránce užívá volného času. "Snažím se cestovat s rodinou a trávit čas s přáteli," prozradil stroze.

Možnost stát se členem realizačního týmu SFC, kterou naznačil bývalý kouč Roman Skuhravý, padla. "Nabídku jsem tenkrát obdržel, ale chtěl jsem si od fotbalu alespoň na chvilku odpočinout. Po odchodu Romana to víceméně vyšumělo," vysvětlil Pospěch.

"V současnosti žádnou konkrétní nabídku na stole nemám a upřímně ji ani nevyhledávám. U fotbalu bych ovšem rád zůstal," zakončil Pospěch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články