Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta si v Opavě došla pro jisté vítězství 3:0. Alespoň výsledkově

Sparta splnila povinnost a vyhrála v Opavě 3:0. Už ve třetí minutě zařídil vedení Pražanů Lukáš Juliš, ve druhém poločase si vstřelil vlastní gól Tomáš Čvančara a v 90. minutě dal výsledku pečeť Srdjan Plavšič. Opava nevyhrála už osm kol za sebou. Sparta se bodově dotáhla na druhý tým tabulky Jablonec. Na vedoucí Slavii, která má zápas k dobru, ztrácejí letenští šest bodů.

Utkání Opava - Sparta
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

V původním prosincovém termínu se vzájemné utkání neodehrálo kvůli koronaviru v týmu Opavy. Ani tentokrát se Slezanům nemoc nevyhnula, jelikož kvůli ní postrádali bývalého hráče Sparty a nyní trenéra Radoslava Kováče, který je kvůli chybějící licenci oficiálně veden jako asistent Aloise Skácela.

V základní sestavě Pražanů měl po zranění nastoupit Čelůstka. Protože se ale při předzápasové rozcvičce necítil stoprocentně v pořádku, nahradil ho Plechatý. Vedle něj nechyběl znovu Vitík, který ve čtvrtek oslaví 18. narozeniny. Do hostující sestavy se vrátil i uzdravený Karlsson.

Právě švédský hráč se výrazně podepsal po necelých třech minutách pod první gól. Jeho střílenou přihrávku před branku usměrnil do sítě Juliš a vstřelil 11. gól v ligové sezoně.

V osmé minutě se v hostující šestnáctce dostal k míči Hellebrand, jehož střelu zastavila sparťanská obrana. Poté stejný hráč nacentroval do vápna, Holík však ve výhodné pozici na míč nedosáhl. Slezané hráli nadále aktivně a měli větší držení míče, jenže další výraznou příležitost si už do konce úvodního dějství nevypracovali.

Po změně stran domácí Čvančara hlavičkoval zblízka pouze do rukavic brankáře Nity. Na opačné straně vyrazil Sáčkovu tečovanou střelu z dálky Fendrich.

Hosté zvýšili v 73. minutě po rohovém kopu kapitána Dočkala, který si do vlastní branky nešťastně srazil Čvančara. V 90. minutě se po Vindheimově přihrávce do vápna prosadil střídající Plavšič.

Pražané neprohráli pět kol po sobě, naplno však bodovali poprvé po dvou remízách. Opavu, která má ještě jeden zápas k dobru, v lize porazili podvanácté za sebou a pošesté v řadě s ní neinkasovali.

SFC Opava - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 3. Juliš, 73. vlastní Čvančara, 90. Plavšič. Rozhodčí: Julínek - Dobrovolný, Dohnálek - Zelinka (video). ŽK: Helešic, Březina, Hellebrand - Vitík. Bez diváků.

Opava: Fendrich - Březina, Didiba, Žídek - Mondek (87. Hrabina), Nešický, Tiéhi, Hellebrand, Helešic (46. Kania) - Holík (84. Dedič), Čvančara (84. Juřena). Trenér: Skácel.

Sparta: Nita - Vitík, Plechatý, Hancko - Vindheim, Sáček, Karabec (46. Pavelka), Dočkal (78. Souček), Hanousek - Juliš (78. Kozák), Karlsson (64. Plavšič). Trenér: Kotal.

Alois Skácel (trenér Opavy): "Sparta byla velkým favoritem, ale od začátku jsme chtěli být aktivní, hrát nahoře a nedovolit jim kombinační hru. Bohužel už ve třetí minutě jsme si dali v podstatě polovlastní gól. Nedůrazem na polovině hřiště a potom v závěru v šestnáctce jsme soupeře nechali odcentrovat a Juliš to tam krásně protečoval. Strašně se nám líbilo, jakým způsobem k tomu kluci i přes obdrženou branku přistoupili. Jednoznačně jsme byli výborní ve hře, tlačili jsme soupeře a donutili jsme ho k chybám. Přehrávali jsme je po všech stránkách. Bohužel pro nás se utkání rozhoduje v šestnáctce a tam jsme byli nedůrazní."

Václav Kotal (trenér Sparty): "Hra se mi nelíbila, jednoznačně. Soupeř byl velmi důrazný, tenhle styl fotbalu nám moc nesedí. Chtěli jsme kombinovat odzadu, jenže spoustu míčů jsme buď zkazili přihrávkou, nebo jsme prohráli souboje kvůli špatnému výběru místa. Jsem rád, že jsme byli alespoň efektivní v útočné fázi. Jestliže vidíte, že jedním z našich nejlepších hráčů je nejmladší Vitík, je něco špatně."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články