Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta si v Brně otevřela střelnici, zaplněnou Srbskou zmrazili Krejčí s Kuchtou

Sobotní šlágr 11. ligového kola mezi Zbrojovkou a Spartou se změnil v jednoznačnou záležitost ve prospěch hostujícího týmu. K vítězství 4:0 přispěli dvěma góly brněnský odchovanec Ladislav Krejčí mladší a útočník Jan Kuchta. Pražané po sérii pěti remíz v nejvyšší soutěži podruhé za sebou bodovali naplno a pojistili si třetí místo, klub z moravské metropole je v neúplné tabulce sedmý.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu v Brně
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Sparta, která sehrála jubilejní 900. zápas v české lize, vedle indisponovaných Čelůstky, Haraslína, Fortelného a Peška postrádala i potrestaného útočníka Čvančaru a nastoupila na hrotu jen s Kuchtou. Na stoperu poprvé v ligovém ročníku dostal příležitost Vitík. Zbrojovka nemohla zařadit do sestavy Součka, který hostuje v Brně z Letné.

Hosté měli převahu, ale v úvodu se do šancí nedostávali a otevřít skóre mohla ve 27. minutě Zbrojovka. Ševčík vyslal za obranu Hladíka, jemuž ale před zakončením ve vápně levačkou skočil balon a střela zamířila vedle tyče.

V 31. minutě sice po souboji Granečného s Wiesnerem v šestnáctce hra pokračovala, ale poté se sudí Hocek po zásahu videorozhodčího podíval na opakovaný záznam a nařídil pokutový kop. Kapitán Sparty a brněnský odchovanec Krejčí mladší proměnil penaltu střelou k pravé tyči, zatímco Berkovec zvolil druhou stranu.

Po gólu se gestem omluvil brněnským fanouškům. "Na penaltu je nás určených víc. Vzal jsem si to já a jsem rád, že jsem proměnil. Něco jsem tu zažil, vychovali mě tu. Byla ve mně radost z gólu, zároveň jsem ale chtěl emoce držet, abych někoho nenaštval," uvedl Krejčí.

Ve 37. minutě videorozhodčí zkoumal pád Alliho ve vápně po souboji s Janktem, ale domácí se penalty nedočkali. Sparta naopak těsně před pauzou dokázala zvýšit. Po Höjerově rohu hlavičkoval ve čtvrté minutě nastavení z pozice před malým vápnem Kuchta a vysokým obloučkem zamířil přesně na zadní tyč. Reprezentační útočník navázal na svůj první ligový gól v letenském dresu z minulého kola proti Hradci Králové.

V 51. minutě poslal míč za Berkovce znovu Krejčí, ale branka neplatila pro předchozí faul Daňka. Další pasáž zápasu patřila Zbrojovce. Střídající Pachlopník vypíchl balon Krejčímu mladšímu, vysunul tak do šance Fouska, který ale ztroskotal na Kovářovi. Sparťanský brankář reflexivně vytěsnil i Řezníčkovu hlavičku.

Na druhé straně po brejku připravil Kuchta možnost Wiesnerovi, jenž přestřelil. V 76. minutě nabídl Texl balon za malé vápno Řezníčkovi, ale jeho střelu zblokoval Vitík. Definitivní pojistku měl na noze Kuchta po dlouhém centru Zeleného, Berkovec však zasáhl. V 82. minutě se už prosadil Krejčí, který hlavou proměnil Höjerův centr a skóroval podruhé v utkání.

Domácím poté při Minčevově šanci pomohlo břevno. První čisté konto ve čtvrtém utkání za Spartu Kovářovi nesebral Pachlopník, který po Nečasově centru z voleje přestřelil. Sparta byla produktivní a v desáté minutě nastavení se po Minčevově přihrávce trefil Kuchta. Pražané si připsali nejvyšší ligovou výhru od loňského prosince a vítězství 5:1 nad Bohemians 1905.

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 0:4 (0:2)

Branky: 33. z pen. a 82. Ladislav Krejčí II, 45.+4 a 90.+10 Kuchta. Rozhodčí: Hocek - Paták, Nádvorník - Franěk (video). ŽK: Řezníček, Alli - Daněk, Mejdr, Vitík. Diváci: 9588.

Brno: Berkovec - Matejov, Endl, Šural (90.+3 Hlavica), Granečný (46. Hrabina) - Texl - Hladík (61. Falta), Fousek (71. Nečas), Ševčík (46. Pachlopník), Alli - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Sparta: Kovář - Wiesner, Vitík, Sörensen (71. Zelený), Höjer - Pavelka, Ladislav Krejčí II - Jankto (61. Mejdr), Sadílek (87. Karabec), Daněk (71. Minčev) - Kuchta. Trenér: Priske.

Richard Dostálek (trenér Brna): "Chtěl bych vyzvednout práci technického úseku, který dal trávník do výborného stavu. Hrál se na něm svižný fotbal, plný šancí na obou stranách. Špatně se mi hodnotí zápas, který prohrajete 0:4. Nebudu se pouštět do kritiky. My potřebujeme s týmem dál pracovat, abychom zastavili výsledkový nezdar, který teď máme. Našli bychom několik pozitivních věcí. Prohrávat po první půli 0:2 bylo kruté či mrzuté. Fotbal se hraje na góly, soupeř nás potrestal v produktivitě. Zlomovým momentem bylo neproměněné sólo Hladíka za bezbrankového stavu a pak gól do šatny po rohu. Na úspěch bychom potřebovali podat výkon na hranici možností, což se nestalo. Hůl nad týmem nelámeme a věřím, že se prosadíme v dalších utkáních."

Brian Priske (trenér Sparty): "Jsem spokojen s výsledkem, se čtyřmi vstřelenými góly a čistým kontem. Ve Spartě jsou zápasy vždy o vítězství. Byly tam ale i fáze, hlavně v první části druhého poločasu, kdy jsme ztratili kontrolu nad utkáním. Brno mělo šance na vstřelení gólu. Je to o tom, že stále hledáme cestu, jak dominovat celou dobu. Nesmíme ztrácet kontrolu nad vývojem duelu. Naše iniciativa na míči nebyla taková, jaká by měla být. Byli jsme příliš roztažení, těžko jsme kombinovali, tím jsme usnadnili soupeři možnost vypracovat si šance. Velký zápas odehrál Kuchta, korunoval svůj výkon góly. Ale i on měl pasáže, kdy se mu nedařilo. Pochvalu zaslouží i Krejčí. Byl to pro něj specifický zápas, ale zvládl jej výborně. Zbrojovka může být hrdá, jakého hráče vychovala. Odjíždíme z Brna s pozitivním hodnocením a v nastavení, že další věci půjdou správným směrem."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články