Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta se veze na vítězné vlně. Zastaví ji na Letné úřadující šampioni z Plzně?

Šlágr 24. kola nejvyšší soutěže uvidí bezesporu Letná. Třetí Sparta, která po zimní pauze ještě neztratila ani bod, vyzve druhou Plzeň. Viktoria má ovšem před soupeřem z hlavního města jedenáctibodový polštář k dobru a navrch pozitivní bilanci ve vzájemných zápasech. Pražského rivala totiž porazila v sedmi z posledních devíti ligových měření sil.

Utkání Plzeň - Sparta Praha je pokaždé plné emocí
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparťané na jaře postupně zdolali Bohemians 1905 (1:0), Duklu (3:2), Ostravu (3:2) a Liberec (1:0). S Viktorií však mají v lize špatnou bilanci také doma, kde z předchozích čtyř střetnutí třikrát prohráli, aniž by skórovali.

"V drtivé většině duelů měla Plzeň náskok a ten má zase. Stačilo jí hrát zkušeně zezadu a čekat na brejk. Tentokrát přijíždějí v době, kdy v zásadě nesoutěží s námi, ale bojují na dálku se Slavií o titul. Jsou v situaci, kdy budou chtít vyhrát. I proto možná budou hrát trochu jinak. My se ale na utkání musíme bez ohledu na to připravit po svém," uvedl trenér Letenských Zdeněk Ščasný.

Jeho svěřenci berou prestižní duel jako možnost přiblížit se čelu tabulky a soupeře přibrzdit. "Je to pro nás možná první a poslední šance vytvořit na ně zespodu tlak. Jestli chceme se situací něco udělat, tak zápas jednoznačně musíme zvládnout," prohlásil kapitán Bořek Dočkal, který si po návratu z Číny připsal proti Ostravě i Liberci asistenci.

O solidní jarní formu se může opřít i Viktoria. Západočeši po úvodní remíze 1:1 v Mladé Boleslavi porazili vedoucí Slavii (2:0), Opavu (2:1) i Jablonec (1:0). V tabulce ztrácejí na první pozici tři body.

"Pro Spartu je plus, že si zvyšuje sebevědomí, ale i my za sebou máme dobré výsledky. Nicméně si myslím, že tato utkání nejsou tolik o aktuální formě, ale spíše o přístupu," mínil plzeňský záložník Tomáš Hořava.

Předpokládané sestavy:

Sparta Praha: Nita - Zahustel, Plechatý, Costa, Hanousek - Sáček, Frýdek - Hložek, Dočkal, Karlsson - Drchal.

Plzeň: Hruška - Havel, Hubník, Pernica, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kayamba, Hořava, Kovařík - Chorý.

Kouč obhájců titulu Pavel Vrba očekává výbornou atmosféru. "Na Letné je to trošku jinačí, protože v posledních letech vznikla mezi Plzní a Spartou rivalita. Atmosféra bude asi i proto o něco výbušnější. Ale to jsou zápasy, které naplňují diváky a také v médiích to bude hodně sledované," konstatoval Vrba.

Celek z hlavního města pochválil za poslední výsledky i změnu strategie. "Sparta má momentálně velice dobrou formu. Vyhrála všechna čtyři kola a získala 12 bodů. Vidíme, že začíná budovat mužstvo trošku jinak, než před třemi roky, kdy vsadila spíše na zahraniční akvizice. Teď hraje několik odchovanců, tak uvidíme, jak se jim bude dařit dál. Mně osobně se tato cesta líbí, samozřejmě doplněná top cizinci," řekl bývalý kouč české reprezentace.

Zkušený stratég zřejmě jen na lavičce nechá bývalého sparťanského obránce Jakuba Brabce. Ten do Plzně přišel v zimě na hostování z belgického Genku a vysloužil si kritiku mnoha fanoušků svého mateřského klubu. Otazníkem je i start domácího záložníka Guélora Kangy, jenž po příchodu Dočkala strávil obě střetnutí na lavičce.

Sobotní program 24. kola nejvyšší soutěže:

15:00 Karviná - Bohemians 1905
15:00 Mladá Boleslav - Příbram
15:00 Opava - Slovácko
15:00 Zlín - Dukla Praha
17:30 Sparta Praha - Plzeň

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články