Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta se po letech dočkala, mistrovský krok udělala na Slovácku. Bohemians uspěli v Plzni

Devítileté čekání, během něhož museli koukat na záda Slavii a Plzni, skončilo. Fotbalisté Sparty se stali šampiony domácí nejvyšší soutěže. Mistrovskou jistotu si zajistili na hřišti Slovácka, kde uhráli vytoužený bod po remíze 0:0. "Sešívaní", kteří otočili duel v Olomouci a vyhráli 3:2, už rivala v závěrečném kole nemohou předehnat. Tristní závěr sezony potvrdila plzeňská Viktoria, která doma padla 0:2 s Bohemians 1905. "Klokani" jsou díky tomu uhájeni čtvrtého místa a blízko postupu do pohárů.

Fotbalisté Sparty slaví s fanoušky ligový titul
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Sparta coby stále nejúspěšnější český tým historie slaví celkově 37. titul a třináctý od rozdělení federace, ale první od roku 2014. "Letenští" si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů a mají velkou šanci, že do ní vstoupí až ve 3. předkole. Sparťané ovládli nejvyšší soutěž hned v první sezoně pod dánským koučem Priskem. Vítěznou trofej "letenští" převezmou až o víkendu po závěrečném kole doma s Plzní.

Slovácko remizovalo s "letenskými" stejně jako v předchozím vzájemném duelu před měsícem, kdy se týmy rozešly 1:1. Celek z Uherského Hradiště i ve čtvrtém kole nadstavby uhrál nerozhodný výsledek a vzdálilo se mu čtvrté místo, na které ztrácí dva body. Sparťané protáhli sérii neporazitelnosti v lize už na 21 zápasů.

Oba týmy postrádaly několik stabilních členů základní sestavy. Spartě chyběli kvůli čtyřem žlutým kartám nejlepší týmový střelec sezony Kuchta a Kairinen, mimo hru byl nadále i Haraslín a také zraněný Čvančara. Na hrotu útoku nastoupili Karabec s Minčevem. Slovácko se muselo obejít bez zkušených Petržely s Reinberkem a kvůli dohodě klubů bez Trávníka, jen na lavičce začali Daníček s Mihálikem.

Nad Uherské Hradiště se těsně před zápasem přihnala silná průtrž mračen a silně mokrý terén oběma soupeřům od úvodu komplikoval hru. Za celou první půli nebyla k vidění ani jedna přímá střela mezi tyče, jen několik závarů ve vápně. Ve 43. minutě promáchl v dobré šanci domácí Kalabiška, na druhé straně nepropálil defenzivu Krejčí mladší, který nepřidal svůj čtrnáctý gól v ligovém ročníku.

Sparťané posbírali za úvodní dějství tři žluté karty a jednoho z napomínaných, beka Mejdra, nahradil do druhé půle Wiesner. Až v 58. minutě vyslal vůbec první střelu na branku hostující Minčev, který se dostal za obranu, ale ze strany gólmana Nguyena přízemním pokusem nepřekonal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sadílek a Kovář o nejtěžším posledním kroku k titulu

Letenští si poté vytvořili chvilkový tlak po rohových kopech. Zelený však nepropálil obranu a Vitík hlavičkoval na zadní tyči těsně mimo. Na druhé straně se podél lajny protáhl do vápna Juroška, po souboji s Panákem upadl, ale rozhodčí Radina penaltu nenařídil. Sparťané byli po změně stran nebezpeční po centrech, neprosadil se ale ani bývalý hráč Slovácka Sadílek, slavící dnes 27. narozeniny.

Domácí trenér Svědík poslal na trávník opory Daníčka s Mihálikem, celek z Uherského Hradiště ale na vítězný gól, který by mu pomohl v boji o čtvrté místo, neměl dostatek kvality. Letenští v klidu udrželi remízu a po tříminutovém nastavení s nimi přímo na trávníku slavily i stovky fanoušků, kteří vtrhli na plochu ze svého vyprodaného sektoru za brankou.

1. FC Slovácko – Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Radina – Podaný, Matoušek – Petřík (video). ŽK: Kim Sung-pin, Brandner, Hofmann – Karabec, Mejdr, Sadílek, Laci, Wiesner. Diváci: 8000 (vyprodáno).

Slovácko: Nguyen – Šimko, Hofmann, Kadlec – Sinjavskij, Kim Sung-pin (71. Daníček), Havlík, Kalabiška – Brandner (85. Doski), Juroška (71. Mihálik) – Vecheta. Trenér: Svědík.

Sparta: Kovář – Vitík, Panák, Sörensen – Mejdr (46. Wiesner), Laci, Ladislav Krejčí II, Zelený (77. Kamenovič) – Sadílek – Minčev (84. Schánělec), Karabec (59. Daněk). Trenér: Priske.

Slavia předvedla velký obrat

Sigma proti Slavii vedla po šesti minutách po brankách Juraje Chvátala a Pavla Zifčáka 2:0. Obrat hostů nastartoval dvěma trefami v rozmezí 21. a 35. minuty Václav Jurečka, který zaznamenal v nejvyšší soutěži sedmý a osmý gól z posledních čtyř zápasů. Vítěznou branku vsítil v 67. minutě střídající Ondřej Lingr. Olomouc po čtvrté ligové prohře doma v řadě skončí šestá.

Zápas začal pro Slavii šokem, neboť inkasovala hned z prvních dvou útoků Sigmy. Ve druhé minutě odvrátila obrana hostí míč ze standardní situace jen ke Chvátalovi, jehož střelu z 20 metrů lehce tečoval Ogbu a gólman Kolář nestihl na změnu směru reagovat. Chvátal zaznamenal třetí branku v ligové sezoně.

Další nákop o necelé čtyři minuty později propadl přes Holeše k Zifčákovi, který v nájezdu podruhé rozvlnil slavistickou síť. Celkově se radoval ze čtvrté trefy v ročníku nejvyšší soutěže. Podle twitteru CS FOTBAL vstřelili Hanáci rychlejší dva góly v lize (tehdy ještě ve federální) jen v sezoně 1987/88 v Trnavě, kde nakonec prohráli 4:6.

V 11. minutě potrestal aktivní Zifčák nedůraz hostující defenzivy další střelou, která se otřela o Kolářovu tyč. Slavii zvedl její nejlepší střelec Jurečka. Ve 21. minutě uklidil přesný Juráskův centr mezi Macíkovy nohy do sítě.

I když se hosté k trvalejšímu náporu nedostali, srovnali. Oscar ve 35. minutě narýsoval ideální kolmici na Jurečku, který potvrdil skvělou formu, obhodil Macíka a s pomocí tyče vyrovnal. Vstřelil tak svůj třináctý jarní ligový gól a celkově šestnáctý v sezoně nejvyšší soutěže.

Druhá půle už nenabídla tolik dramatických momentů, hra se přelévala od jednoho pokutového území k druhému. Po hodině hry přece jen získala Slavia územní převahu, kterou korunovala vedoucím gólem. Na Oscarův přesný centr naběhl střídající Lingr a hlavičkou k tyči nedal Macíkovi šanci. V ligové sezoně se zapsal mezi střelce pojedenácté. Slavia potvrdila, že má s 94 góly nejlepší ofenzivu soutěže.

Možnou snahu o vyrovnání zhatil svou druhou žlutou kartou během čtyř minut Ventúra. Vršovičtí proti oslabenému soupeři výhru uhájili, byť v 87. minutě se blízko vyrovnání ocitl Vodháněl.

Slavia vyhrála venku v lize teprve druhý z posledních osmi duelů a v ročníku tam získala jen 26 z celkových 75 bodů.

Sigma Olomouc – Slavia Praha 2:3 (2:2)

Branky: 2. Chvátal, 6. Zifčák – 21. a 35. Jurečka, 67. Lingr. Rozhodčí: Orel – Váňa, Hádek – Szikszay (video). ŽK: Zifčák, Ventúra. ČK: 78. Ventúra (všichni Olomouc). Diváci: 8166.

Olomouc: Macík – Vraštil, Beneš, Pokorný (85. Zorvan) – Chvátal, Ventúra, Breite, Pospíšil (56. Fortelný), Zmrzlý (72. Vodháněl) – Chytil (56. Kramář), Zifčák (46. Navrátil). Trenér: Jílek.

Slavia: Kolář – Holeš (46. Provod), Ogbu, Ousou – Douděra (89. Olayinka), Hromada (46. Zefeiris), Ševčík, Oscar (90.+1 Schranz), D. Jurásek – Van Buren (46. Lingr), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Plzeň natáhla sérii neúspěchů

Domácí v nejvyšší soutěži protáhli sérii bez vítězství na šest utkání a potřetí za sebou prohráli. Už v úvodním poločase rozhodli o výsledku Martin Hála a Lukáš Hůlka. "Klokani" v nadstavbové části poprvé vyhráli a navázali na březnový triumf 2:1 na stadionu Viktorie. Ta, coby neúspěšný obhájce titulu, skončí třetí.

Bohemians na čtvrtém místě, které rovněž znamená účast ve druhém předkole Evropské konferenční ligy, před sobotním posledním zápasem sezony drží náskok dvou bodů na Slovácko. Pražanům tak doma proti Olomouci stačí k jistotě pohárů bod. Plzeň nepovedené jaro uzavře na stadionu pražské Sparty, která si díky dnešní remíze 0:0 na Slovácku zajistila mistrovský primát.

Plzeňští se před výkopem rozloučili s trenérem Bílkem, jemuž nebyla prodloužena smlouva a po sezoně klub opustí. Fanoušci připravili kouči před jeho posledním domácím zápasem působivé choreo a vyvolávali jeho jméno.

Ligovou premiéru si odbyl osmadvacetiletý brankář Bohemians Soukup, protože Jedlička v Ďolíčku hostuje z Viktorie a kvůli dohodě klubů nemůže nastoupit, dalšího gólmana Valeše nepustil do hry trest za žluté karty.

Domácí inkasovali už ve druhé minutě po velké chybě Staňka. Plzeňský gólman rozehrál míč přímo k Hálovi, který snadno trefil odkrytou branku. V ligové sezoně si připsal druhý zásah.

Za deset minut na druhé straně Soukup vykopl Durosinmiho střelu. Nigerijský útočník o chvíli později z dobré pozice hlavičkoval nad břevno a ve 30. minutě přízemní ranou znovu nepřekonal hostujícího brankáře.

Bohemians přečkali velké plzeňské šance a ve 39. minutě zvýšili. Kapitán Jindřišek nacentroval do šestnáctky a stoper Hůlka hlavou překonal Staňka. V ligovém ročníku skóroval potřetí.

Západočeši začali druhý poločas aktivně, ale dál tápali v koncovce. Soukup zneškodnil i Buchovu ránu. Plzeňský tlak postupně více a více slábnul, Staněk v 66. minutě vyrazil dalekonosný pokus Vondry, jenž byl později kvůli zranění odvezen ze hřiště.

Bezchybný debutant v brance Bohemians dál deptal domácí fotbalisty, v 80. minutě Soukup zblízka vychytal také nejlepšího plzeňského střelce Chorého. Viktoria tak doma v lize nevyhrála počtvrté za sebou. Vršovické mužstvo naopak venku naplno bodovalo po čtyřech porážkách.

Viktoria Plzeň – Bohemians Praha 1905 0:2 (0:2)

Branky: 2. Hála, 39. Hůlka. Rozhodčí: Všetečka – Paták, Žurovec – Adámková (video). ŽK: Vondra, Prekop (oba Bohemians). Diváci: 7561.

Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Kaša (46. Řezník), Jemelka – Kopic (64. Vydra), Kalvach, Bucha (90. Květ), Mosquera (46. Vlkanova) – Chorý, Durosinmi. Trenér: Bílek.

Bohemians: Soukup – Hůlka, Křapka, Vondra (74. Dostál) – Köstl, Jindřišek, Jánoš (57. Beran), Kovařík – Hála (86. Necid), Drchal (86. Mužík) – Puškáč (57. Prekop). Trenér: Veselý.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články