Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta se dlouho střelecky trápila, nakonec ale Pardubice s poklidem porazila

Dlouho se Sparta na domácí půdě nemohla prosadit proti předposledním Pardubicím, přestože měla velké množství dobrých šancí, střelecky se jí nedařilo. Smůlu nakonec protrhl v 60. minutě Ladislav Krejčí mladší, který poslal Spartu do vedení. V samotném závěru utkání pak padly ještě tři branky a Letenští tedy nakonec mohli slavit výhru 3:1.

Tomáš Čvančara střílí na branku Pardubic
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Pražané zvítězili v nejvyšší soutěži po dvou zápasech a ze třetí pozice ztrácí šest bodů na druhou Slavii a devět bodů na vedoucí Plzeň. Východočeši nezvítězili ani v šestém jarním kole a zůstali na předposlední 15. pozici.

V brance Sparty nastoupil místo Holce nečekaně Heča, který si připsal premiérový ligový start v sezoně. Stoperskou dvojici s Vitíkem vytvořil uzdravený Hancko.

Do pardubické branky se v nejvyšší soutěži poprvé od září postavil Markovič, levý kraj obrany dostal na starost Tomáš Čelůstka. Kvůli zranění jeho bratra a sparťana Ondřeje na souboj sourozenců nedošlo.

Po necelé minutě hry si Hložek přiťukl míč s Karabcem, ale tváří v tvář Markovičovi neuspěl. V deváté minutě se k zakončení ve vápně dostal Pešek, vystřelil však slabě.

Ve 24. minutě hlavičkoval po rohu Vitík do stopera Tomla a Markovič uklidil míč do bezpečí. Vzápětí "nůžky" domácího kapitána Krejčího mladšího z hranice šestnáctky skončily těsně nad.

Nevýrazný pokus v pokutovém území vyslal na pardubického gólmana i Čvančara. Karabec si zase při samostatném úniku posadil na zem stopera Čiháka, jenže lob přes Markoviče poslal nad břevno. Neprosadil se ani Čvančara, jehož pohotovou střelu Markovič vyrazil.

"Markovič podal vynikající výkon. V prvním poločase měl několik dobrých zákroků," uvedl pardubický trenér Jaroslav Novotný, který vede mužstvo s Jiřím Krejčím.

O poločase provedli pardubičtí trenéři hned tři změny. V 57. minutě centr jednoho ze střídajících hostujících hráčů propadl v šestnáctce až na volného Kostku, jenž nastřelil tyč.

"Do druhého poločasu jsme se chtěli dostat víc na míč, tak jsme prostřídali a bylo to hned znát. Kvalita se zvedla a měli jsme šance," poznamenal Novotný.

Pardubičtí nevyužité příležitosti rázem litovali, jelikož Krejčí mladší po Hložkově pasu hlavou otevřel skóre. Dvaadvacetiletý Krejčí vstřelil třetí gól v ligové sezoně a první od začátku listopadu.

"Bylo důležité, že jsme první gól vstřelili my. Fotbal byl pak mnohem otevřenější a výsledek mohl skončit možná 7:3, protože šancí na obou stranách bylo výrazně víc," řekl sparťanský kouč Pavel Vrba.

O chvilku později Hancko ranou zpoza vápna protáhl Markoviče. V 66. minutě Heča vyrazil hlavičku střídajícího Černého na rohový kop.

"Musím Heču pochválit. Dostal jsem se tam přes Hancka, snažil jsem se balon umístit nahoru a myslel jsem si, že to mít nebude. Za to ho ve Spartě určitě pochválí," podotkl Černý.

"Za stavu 1:0 nás podržel i Heča, který chytil stoprocentní gólovou příležitost, když soupeř hlavičkoval z malého vápna," přidal Vrba.

Na opačné straně zblízka minul ve velké šanci Čvančara. Ani v 77. minutě nikým nehlídán nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi.

O osm minut později po akci dvou střídajících hráčů Letenští přidali pojistku. Haraslín našel ve vápně Minčeva a bulharský útočník se radoval ze čtvrtého zásahu v ročníku nejvyšší soutěže.

Poté se gólu dočkal i Haraslín, který skluzem dostal míč těsně za brankovou čáru. Pardubice mají s 55 inkasovanými góly nejhorší obranu v lize. V nastavení snížil Černý. Stejně jako Haraslín zaznamenal třetí gól v ligové sezoně.

"Do dalších bojů si musíme vzít to, co jsme předvedli ve druhém poločase, protože v něm jsme Spartě byli víc než vyrovnaným soupeřem," konstatoval Černý.

"Mrzí mě, že jsme ze standardní situace zase dostali gól, což je samozřejmě špatně. Hráči, kteří mají za úkol určité povinnosti, je opět nesplnili. Už poněkolikáté v posledních zápasech pykáme právě ze standardek," dodal Vrba.

Sparta ve čtyřech vzájemných ligových zápasech neprohrála a potřetí z toho vyhrála. Letenští pod trenérem Vrbou doma v nejvyšší soutěži ve 21 zápasech (z toho 19 vítězství) nenašli přemožitele a v této sezoně tam získali 35 z celkových 54 bodů.

Pardubice prohrály třetí venkovní duel v lize za sebou. "Body z utkání jsme nezískali, ale je pro nás důležité, že jsme si zvedli sebevědomí do dalších bojů o záchranu, které nás čekají," mínil Novotný.

Sparta - Pardubice 3:1 (0:0)

Branky: 60. Ladislav Krejčí II, 85. Minčev, 89. Haraslín - 90.+2 Černý. Rozhodčí: Szikszay - Paták, Kubr - Machálek (video). ŽK: Hancko, Sáček, Vitík - Jeřábek. Diváci: 6132.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Pešek (56. Haraslín), Sáček (88. Souček), Ladislav Krejčí II, Karabec (56. Dočkal), Hložek - Čvančara (81. Minčev). Trenér: Vrba.

Pardubice: Markovič - Kostka, Čihák, Toml, T. Čelůstka - Jeřábek (46. Matějka) - Cadu (70. Akosah-Bempah), Vacek, Solil, Tischler (46. Rezek) - Huf (46. Černý). Trenér: Novotný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články