Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta s Baníkem mířila za prohrou, v závěru ale během deseti minut otočila na 3:1

Praha - Sparta dokázala napravit nepříznivou bilanci s Baníkem, nad nímž v posledních takřka dvou letech nedokázala zvítězit. Ještě deset minut před koncem se ale zdálo, že Sparta míří za prohrou, když se Baník dostal do vedení 1:0 díky brance Kouřila. Během deseti minut v samotném závěru zápasu však Letenští dokázali nastřílet tři branky zásluhou Lafaty, Dočkala a Fataie a otočili na konečných 3:1.

Utkání Sparta - Baník
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Sparta oproti úvodnímu zápasu 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva nastoupila se sedmi změnami v sestavě. Tou nejvýraznější byl návrat nejlepšího střelce v historii nejvyšší soutěže a kapitána Lafaty, který byl od června mimo kvůli zraněnému kolenu. Ani na lavičce naopak nebyl brankář Bičík se záložníkem Váchou. V základu Ostravy zase dostali šanci čerstvé posily záložníci Engelmann s Ježdíkem, kteří s Baníkem trénovali a klub dnes dokončil jejich hostování.

Baník přijel na Letnou jako outsider, ale první poločas po bojovném výkonu na šance jasně vyhrál. Nejprve se po sparťanském rohu řítil na Štěcha sám Mondek, ale zamířil jen do tyče. Ostravský záložník měl po chybné rozehrávce domácího gólmana ještě větší možnost, ale z 20 metrů netrefil prázdnou branku.

Sparta zahrozila až ve 23. minutě, kdy Pavlenkovi vypadl míč z rukavic, ale Lafata ho nedokázal protlačit do branky. Další šanci spálil kapitán Sparty o deset minut později, kdy nejprve Pavlenka skvěle vychytal Hušbauera a dorážející Lafata poslal dorážku vysoko nad.

Do druhé půle místo neviditelného Paixaa nastoupil Fatai a Sparta i díky menší aktivitě Baníku získala převahu. Do výraznější šance se však dlouho nedostala, naopak udeřilo na opačné straně. Po přímém kopu odcentroval Mondek, míč propadl ke Kouřilovi, který poslal hosty do vedení.

V 67. minutě se po tvrdém odstavení Fataie ze strany Kouřila měla pískat penalta, rozhodčí ovšem přání nigerijského útočníka nevyhověl. Podobně dopadl v šanci i Lafata, který po zblízka hlavičkoval těsně vedle. Až v 77. donutil Pavlenku k pohotovému zákroku Matějovský, který zkusil štěstí z dálky. O chvíli po ojedinělém brejku neuznal rozhodčí Ostravě gól Narha pro ofsajd.

Sparta se vzápětí dočkala vyrovnání. V 80. minutě se o něj postaral Lafata, kterého našel Steinhöferův centr z rohu. O pět minuty později už domácí vedli a střelou z vápna se o to postaral Dočkal a v nastavení dokonal obrat Fatai. Sparta tak na poslední chvíli odvrátila nejhorší vstup do sezony za posledních šest let. Dvěma remízami totiž Letenští naposledy zahájili ročník 2009/2010 a horší start prožila Sparta už jen v sezoně 1996/1997, kdy měla po dvou kolech na kontě jen jeden bod. 

Sparta Praha - Baník Ostrava 3:1 (0:0)

Branka: 80. Lafata, 85. Dočkal, 90.+1 Fatai - 63. Kouřil. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Pelikán. ŽK: Foltýn, Kaša (oba Ostrava). Diváci: 11.021.

Sparta: Štěch - Mareček, Brabec, Hybš - Steinhöfer, Hušbauer (69. Litsingi), Matějovský, Dočkal, Breznaník (21. Frýdek) - Lafata, Paixao (46. Fatai). Trenér: Ščasný.
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Ježdík - Engelmann (50. De Azevedo), Mondek (85. Šašinka), Mensah (65. Foltýn), Holzer, Kukec - Narh. Trenér: Korytář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články