Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sparta rozstřílela Příbram, dvakrát se trefil střídající Bednář

Praha – Sparta potvrdila roli favorita a v předehrávce 6. kola porazila Příbram na domácí půdě 4:0. Vysoká porážka se však Příbramským může zdát po právu až příliš krutá, Středočeši byli po většinu druhého poločasu lepším týmem a sahali po bodu. Letenští však v poslední patnáctiminutovce nasázeli tři branky a minimálně do soboty, kdy Plzeň nastoupí k utkání se Slováckem, se posunuli na první příčku tabulky. O dva góly domácích se postaral náhradník Roman Bednář. On-line textovou reportáž z utkání najdete níže. 

Roman Bednář
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sparta s Příbramí dosud prohrála v lize jen dva zápasy a touto statistikou nepohnuli Středočeši ani tentokrát. Hosté přitom přijeli na Letnou viditelně povzbuzeni dvěma výhrami za sebou a už po dvou minutách měli solidní šanci, jak otevřít skóre. Danoski ale po zaváhání domácí obrany – jmenovitě Mario Holka - pálil jen nad branku.

Jinak ale úvod utkání patřil Spartě, která se po deseti minutách také ujala vedení. Hušbauer na hranici vápna napálil z voleje odražený míč a nešťastník Mišůn tečoval střelu mimo dosah gólmana Hrušky. Náskok favorita mohl zvýšit Dočkal, radost z premiérové trefy v rudém dresu mu ale zkazila tyč.

Sparťané se radují z prvního gólu proti Příbrami
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Domácí kotel pak po půlhodině rozvinul transparentem s textem: "Ten, jehož jméno je zapomenuto a již nikdy nebude vysloveno". Dal tak najevo, co si myslí o hostujícím kouči Františku Strakovi, bývalém sparťanském hráči i trenérovi, který se poprvé od angažmá u rivala Slavie vrátil na Letnou. Příbramští očividně nepřijeli bránit a ještě v první půli si vytvořili dvě slibné šance na vyrovnání. Řezníček ale ze strany nepropálil Vaclíka a letenský gólman pak těsně před pauzou vychytal zblízka i Jugase.

Tlak outsidera

Ve druhém poločase to však překvapivě byli hosté, kteří vtrhli na svého soupeře. Dlouze kombinovali a Sparťané se často osvobozovali jen za cenu dlouhých odkopů. Spartě se nedařilo dostat do tempa, hráči ztráceli míče a hra letenských měla k dokonalosti daleko. Příbram si však žádné větší příležitosti vytvořit nedokázala a brzy přišel trest.

Čtvrt hodiny před koncem zlomil utkání letenský kapitán David Lafata. Po Kadeřábkově tečovaném přízemním centru přistál míč na jeho hlavě a sparťanský kanonýr přidal čtvrtý gól v sezoně. Vzápětí tribuny bouřily, když se na trávník dostal i střídající Bednář. Brzy se oblíbenec tribun na Letné málem dočkal i gólu, jenže sám před Hruškou trestuhodně přestřelil. Šest minut před koncem se už ale Bednář trefil po centru ze strany. V 89. minutě pak Hrušku propálil podruhé a Příbram tak odjela z Prahy s debaklem, byť dlouho sahala po solidním výsledku.

Vítězslav Lavička (Sparta): "Pasáž po přestávce nám nevyšla, ztratili jsme kontrolu ve středu pole. Příbram se dostávala do tlaku, měli jsme problémy. Definitivně to zlomil až druhý gól. Soupeř dostal ránu, nám to zvedlo sebevědomí a závěr byl exhibicí. Dnešní zápas znovu prokázal, jak je Roman Bednář platným hráčem. Za to, jaký má podíl na vítězstvích, by si základní sestavu zasloužil plným právem. Ale pokud tam dáme typologicky podobné útočníky jako David Lafata a Roman, tak v tuhle chvíli nemáme typologicky alternaci na střídačce. To je jeden z důvodů, proč se Roman neobjevuje v základní sestavě. Vnitřně cítí, že by rád pomohl týmu od první minuty, ale respektuje rozhodnutí nás trenérů. Je to pravý profesionál."

František Straka (Příbram): "V páté minutě jsme měli obrovskou šanci, když Danoski sám před brankou přestřelil. Kdybychom dali na 1:0, mohlo to vypadat jinak. Pak jsme dostali hloupou branku z tečované střely. Těší mě to, že jsme tady hráli otevřenou partii a byli aktivní. To, že jsme v posledních deseti minutách inkasovali góly, to se nedá nic dělat. I přes ten výsledek 0:4 nebyl náš výkon vůbec špatný a je na čem stavět. Dnes jsme propadli v koncovce, nedávali jsme góly. Naopak jsme dostali velmi laciné branky."

Sparta Praha - 1. FK Příbram 4:0 (1:0)Branky: 84. a 89. Bednář, 10. Hušbauer, 75. Lafata. Rozhodčí: K. Hrubeš - Kordula, Hájek. ŽK: Kadeřábek - Abraham, Divíšek, Mašán. Diváci: 7121.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Vácha - Přikryl (76. Bednář), Dočkal (85. Konaté), Hušbauer, Krejčí (63. Vacek) - Lafata. Trenér: Lavička.

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Divíšek - Mareš, Mašán (87. Pilík), Abraham (65. Švancara), Tarczal, Danoski (74. Stratil) - Řezníček. Trenér: Straka. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články