Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta rozdrtila Zbrojovku, po skvělém výkonu vyhrála 4:0

Praha - Sparta v prvním jarním utkání jasně ukázala, že ji fenomenální forma z podzimu neopustila, naopak. Letenští si na hřišti počínali snad ještě přesvědčivěji než na podzim. Brno k vážné příležitosti pustili až v závěru utkání, sami prokázali obrovskou aktivitu a vypracovali si kromě vstřelených branek minimálně čtyři další stoprocentní příležitosti.

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Od posledního soutěžního utkání ji sice dělila téměř tříměsíční přestávka, Sparta však přesto neprojevila téměř žádné známky nerozehranosti či nedostatku fyzičky. Proti Brnu podala jeden z nejpřesvědčivějších ligových výkonů v poslední době a jednoznačně je smetla 4:0.

Základní sestava Letenských nebyla příliš překvapivá, sparťané znovu nastoupili na papíře v sestavě 4-2-3-1 s tradiční obrannou čtveřicí a pěticí pod Lafatou, v níž se i kvůli karetnímu trestu Váchy ocitl například Mareček či Matějovský. Záložníci si výborně měnili pozice, dobře si nabíhali na kolmé i diagonální přihrávky, stahovali se do středu i roztahovali spolu s krajními beky hru do stran.

Sparta také na Brno účinně praktikovala vysunutý presink. Přestože Zbrojovka neměla míč nijak méně času na kopačkách, její přihrávky se kvůli napadání domácích omezovaly maximálně na neškodné rozehrávky do stran či jalové nákopy směrem dopředu.

Letenští začali velmi aktivně a již v první čtvrthodině dali najevo, že gól do sítě hostí je v podstatě otázkou času. A právě zhruba po patnácti minutách také přišla první branka. Po rohovém kopu Dočkala si na bližší tyč naběhl Kadeřábek a hlavou přeloboval gólmana Hladkého. Těsně před Dočkalovým centrem se však zranil Ladislav Krejčí, který tak musel jít střídat, a nahradil jej Tomáš Přikryl.

Sparťané nepolevili a nadále se snažili o vstřelení branky. Šest minut po své trefě vyslal Lafatu za brněnskou obranu krásným přízemním centrem Kadeřábek. Sparťanský kapitán sice poslal míč za záda brněnského brankáře, ovšem balon se dokutálel jen těsně vedle pravé tyče.

Sparťanský kanonýr se o tři minuty později dostal po skvělém Dočkalově sklepnutí před prázdnou bránu, z první však zamířil pouze do břevna. Po půl hodině hry se nicméně tým z Letné, respektive jeho kapitán, konečně mohl radovat podruhé. Centr Costy trefil Janotkovu ruku a z nařízeného pokutového kopu se Lafata nemýlil a zavěsil do pravého horního rohu. Zvýšit do poločasu mohl ještě Dočkal, neposlal však Lafatovi do pozice před prázdnou bránou a Hladkého, který si dobře vyběhl, nepřekonal.

Brno pokračovalo v pasivitě i v druhé půli a Sparta se nedlouho po změně stran radovala i potřetí. Costa poslal tvrdý centr z levé strany na Lafatu, který už jen nastavil hlavu a míč se ocitl v síti. V 65. minutě Sparta mohla přidat i čtvrtou branku, z přímého kopu Dočkala však Holek nastřelil hlavičkou míč jen do břevna.

Jedinou nebezpečnou příležitost si Zbrojovka vybudovala až ke konci zápasu, na skvěle kopnutý roh Šumbery si naběhl Buchta, Vaclík však výborně zareagoval a míč, který se snesl k bližší tyči, pohotově chytil. Zanedlouho se pak již znovu radovali Letenští. Vacek se ocitl před Hladkým, s klidem jej obešel a zavěsil na konečných 4:0. Sparta je tak nadále první a nadále s pětibodovým náskokem před druhou Plzní.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 4:0 (2:0)

Branky: 30. z pen. a 53. Lafata, 17. Kadeřábek, 90. Vacek. Rozhodčí: Jílek - Pospíšil, Gallo. ŽK: Dočkal - Schuster, Janotka, Šisler. Diváci: 7532.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Mareček, Matějovský (68. Bednář), Hušbauer - Dočkal, Krejčí (19. Přikryl) - Lafata (82. Vacek). Trenér: Lavička.
Brno: Hladký - Janotka (79. Hyčka), Pernica, Schuster, Keresteš (58. Šisler) - Buchta, Zavadil, Fischer, Šumbera, Lutonský - Markovič (70. Kroupa). Trenér: Kotal.

Vítězslav Lavička (Sparta): "Za výsledkem jsme šli od první minuty, hráli jsme aktivně a z toho jsme dostali soupeře pod tlak. Od chvíle, kdy jsme soupeře zlomili, to bylo snadné utkání. Mrzí mě dvě věci na prvním poločase - zahozené šance a zranění Ladislava Krejčího, který odstoupil kvůli bolestem v zadní straně stehna. V nejbližších dnech podstoupí vyšetření, kde se ukáže, jak je to s ním vážné."
Václav Kotal (Brno): "Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání a bohužel jsme to Spartě sami usnadnili bázlivou hrou. Nebyli jsme vůbec nebezpeční a začali jsme hrát až za stavu 3:0, kdy jsme si vytvořili nějaké menší šance. Myslím, že tři góly by stačily, proto mě čtvrtá inkasovaná branka mrzí." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články