Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta prohrála potřetí v řadě, doma podlehla Sigmě 1:2

Praha – Sparta po výborném vstupu do sezony nezvládla dva náročné duely v Plzni a Lyonu a v dohrávce 8. kola potřebovala napravit dojem a vrátit se na čelo tabulky. "Před zápasem jsme to měli jako motto, že se posuneme zpět do čela a získáme tím patřičné sebevědomí," řekl kouč sparťanských Vítězslav Lavička. O nic jednodušší než ve dvou předchozích zápasech to ale Sparta mít neměla – ambiciózní Sigma Olomouc měla před zápasem nejlepší defenzivu v lize, navíc její protiútoky a schopnost držení míče jsou tradičně velmi precizní. Sparta sice v zápase vedla po gólu Kadlece z penalty, pak ale přišly dva lapsy v letenské obraně, kterých dokázal využít nový nejlepší střelec ligy Michal Ordoš. Sparta tak podlehla Olomouci 1:2.

Zklamaní hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Vlastimil Vacek

Oproti duelu v Lyonu trenér Lavička udělal v základu jen dvě změny, místo Přikryla a Hušbauera se v záloze objevili Ladislav Krejčí a Mario Holek. Jedinou změnou trenéra Pivarníka bylo nasazení Schulmeistera do útoku místo Michala Hubníka.

Sigma, která chce letos útočit na pohárové pozice, ze čtyř předešlých venkovních zápasů získala pouhých pět bodů a obdržela čtyři góly z celkových pěti. Proti Spartě tak soustředěná defenziva Olomouce, kterou se tým prezentoval v první polovině hry, mohla dávat smysl, tím spíš, že Letenští letos nejvíce hrozí z bleskových protiútoků, standardních situací či nákopů.

Těžko říct, jestli spoléhání na obranu byl úplný záměr olomouckých, nicméně si díky tomu Letenští v prvním poločase nevypracovali příliš vyložených příležitostí. A když už, nedošlo k nim ani po systematickém zdolávání defenzivy. Ve 30. minutě se brankáři Sigmy Blahovi nepovedl odkop a skončil na sparťanských kopačkách, Letenští před pokutovým územím výborně zakombinovali, Kweuke nachystal přihrávku na naběhnutého Kadeřábka, ten však pálil jen do boční sítě. V 39. minutě se pak Sparta nedokázala prosadit v závaru při rohovém kopu, kdy míč po ráně Kadlece vykopla z brankové čáry olomoucká obrana.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 1:2 (0:0)

Branky: 60. Kadlec z pen - 66. a 78. Ordoš. Rozhodčí: Adámek - Jiřík, Hájek. ŽK: Pamič, Pavelka, Gil - Schulmeister, Blaha, Hořava. Diváci: 7756.

Sparta: Vaclík - Vidlička (28. Gil), Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (80. Přikryl), Holek, Pavelka (70. Matějovský), Krejčí - Kweuke, Kadlec. Trenér: Lavička.
Olomouc: Blaha - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Hořava, Pospíšil - Schulmeister, Ordoš, Petr (83. Hubník) - Doležal (86. Klesnil). Trenér: Pivarník.

Sigma pak vstoupila do druhého poločasu jednoznačně aktivněji, první vážnou příležitost měl ve 47. minutě Doležal, který se ocitl po brejkové situaci sám před Vaclíkem, ten však dobře vyběhl a olomouckého útočníka vychytal. Sigmě zmíněná šance dodala sebevědomí a hodlala nadále diktovat tempo hry. Nicméně právě to bylo přesně to, na co Sparta mohla čekat – po dlouhém nákopu Pamiče dopředu vybojoval balon Kweuke, přešel přes defenzivu a vybojoval penaltu po Blahově faulu. Nařízený pokutový kop pak Kadlec s přehledem proměnil.

Jakkoliv nastavená situace Spartě velmi vyhovovala, nedokázala ji udržet. V 66. minutě na jednoduchý centr zareagoval mezi čtyřmi Sparťany osamocený Ordoš, který lehce zavěsil hlavičkou na 1:1. Nedlouho poté mohl Kweuke upravit skóre zpět na stranu Sparty, když šel úplně sám na Blahu, olomoucký brankář jej však vychytal. Naopak to však byl Ordoš, který se stal hrdinou zápasu – k útočníkovi Sigmy při rohovém kopu propadl míč po hlavičce Škerleho a Ordoš se gólem na 1:2 posunul na post nejlepšího střelce ligy.

Trenér Olomouce Pivarník po zápase:

Bezbřehou chválu na svoji adresu však Ordoš po duelu se Spartou odmítal. "Z těch gólů mám radost, ale můj výkon určitě nebyl optimální," překvapil po zápase. "Celkově to z naší strany hlavně v prvním poločase bylo špatné. Sparta nás až do své penalty přehrávala. Zvedli jsme se až ve chvíli, kdy jsme prohrávali," řekl olomoucký útočník.

Sparťané si po zápase hlavně vyčítali hloupé chyby a nekoncentrovanost po vstřelené brance. "Dostali jsme hloupé góly, to se nemělo stát. Doplatili jsme na velké individuální chyby, dvakrát si špatně přebrali Ordoše po akcích, které bychom měli pohlídat. Teď jsme tady nemuseli řešit porážku. Štve nás to," uvedl záložník Mario Holek.

Další středopolař Sparty Marek Matějovský pak v chybách již vidí opakující se trend. "Průběh zápasu nám nahrával. Ale v minulosti se nám už několikrát stalo, že jsme po vedoucí brance zalezli, a dnes tomu bylo stejně. Jako bychom se zase začali strachovat o vítězství," poznamenal Matějovský. "Ale zase si nemyslím, že bychom proti Olomouci herně úplně vybouchli," dodal sparťanský kapitán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články