Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Sparta převezme mistrovský pohár, rozhodne se o sestupujícím i čtvrtém pohárovém účastníkovi

Jistý mistr Sparta přivítá v závěrečném 5. kole nadstavbové skupiny o titul Plzeň. Souboj bude reprízou středečního finále domácího poháru na stadionu Viktorie, v němž Pražané vyhráli 2:1 a po 10 letech získali double. Rozhodne se také o prvním ze dvou postupujících do předkola Konferenční ligy, vítězi skupiny o Evropu, účastnících baráže a přímém sestupujícím, jímž bude jeden z trojice Karviná, České Budějovice a Zlín.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: twitter.com/ACSparta_CZ

Karviná je při bodové rovnosti s Českými Budějovicemi před svým konkurentem díky lepšímu postavení po základní části. Obě mužstva mají na Zlín dvoubodový náskok. Nováčkovi stačí k jistotě startu v baráži ve vzájemném utkání s Jihočechy i remíza.

"Všichni si musí uvědomit, že hrajeme o udržení v lize. Nechci kalkulovat, že nám stačí remíza, prostě potřebujeme Budějovice porazit," uvedl asistent trenéra Slezanů Marek Bielan.

Dynamo venku jako jediné v ligovém ročníku v 17 utkáních nezvítězilo a je tam nejhorším celkem. Naopak Karviná je nejslabším domácím týmem v ligové sezoně.

"Věřím, že Jablonec bude hrát se Zlínem tak, jako hrál u nás, a doma to zvládne. Asi to sledovat budeme. Myslím, že jsme na tom lépe než Zlín," podotkl kouč Jihočechů Jiří Lerch.

Zlín se představí v Jablonci a pro odvrácení přímého sestupu musí vyhrát. "Jsem přesvědčen, že vyhrajeme. Musíme tam jít prostě položit život. Společně to zvládneme," prohlásil kouč ševců Bronislav Červenka.

Pokud jeho svěřenci zvítězí a České Budějovice v Karviné jen remizují, půjdou do baráže Zlínští a Dynamo sestoupí.

Bohemians se doma utkají s Pardubicemi. Pro trenéra Radoslava Kováče půjde o poslední zápas na lavičce Východočechů, kteří se v obou sezonách pod jeho vedením v lize zachránili.

Sparta obhájila titul díky sobotní výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, na níž se čtyřmi brankami podílel Jan Kuchta.

Útočník Pražanů vstřelil v ligové sezoně 17 gólů a jediná trefa mu schází na nejlepšího kanonýra soutěže Pavla Šulce.

Plzeňský záložník ale kvůli červené kartě z pohárového finále, jehož konec poznamenalo vtrhnutí fanoušků obou klubů na hrací plochu, nenastoupí.

Gól na něj ztrácí i slávista Václav Jurečka, dva pak jeho spoluhráč Mojmír Chytil a jiný sparťan Veljko Birmančevič.

Sparťané po závěrečném hvizdu převezmou na stadionu pohár pro šampiona nejvyšší soutěže a poté se stejně jako loni přesunou na sousední Letenskou pláň, kde budou s příznivci slavit ve fan zóně.

Také před rokem doma hostili v závěrečném nadstavbovém kole Plzeň, jíž podlehli 0:1. Letenští můžou překonat bodový rekord Slavie ze sezony 2020/21, která za 34 kol získala 86 bodů. Sparta je na tom nyní stejně.

"Jsem přesvědčený o tom, že to bude úžasné. Stát na Letné po zisku dvou trofejí, užívat si to s fanoušky a celým klubem... Moje největší obava k neděli se týká složení sestavy. Bude problém najít 11 kluků," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Slavia, která se potřetí za sebou stala vicemistrem, přivítá Mladou Boleslav. Středočeši jsou čtvrtí o bod před Ostravou, jež doma vyzve šesté Slovácko.

Dosáhnout na čtvrtou příčku, znamenající start v kvalifikaci Evropské konferenční ligy, a stát se čtvrtým jistým účastníkem pohárů už mohou pouze Baník a Mladá Boleslav.

Pokud Středočeši podle očekávání prohrají v Edenu se Slavií, kterou v lize šestnáctkrát po sobě neporazili, stačila by Ostravě proti Slovácku i remíza.

Červenobílí se chtějí rozloučit s fanoušky v Edenu vítězstvím. Zároveň by rádi pomohli Jurečkovi či Chytilovi k triumfu mezi kanonýry.

"Sestavu na poslední kolo budeme probírat ze všech úhlů pohledu. Jedno z témat je samozřejmě boj o krále střelců. I vloni kluci hráli hodně na Vencu Jurečku, aby se na první místo dostal. Teď tam máme ještě Mojmu (Chytila), oba mají šanci," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Pátý celek skupiny o titul v kvalifikačním utkání o účast v Evropské konferenční lize nastoupí proti vítězi finále skupiny o Evropu, jímž bude Hradec Králové, nebo Teplice. Východočeši rozehráli dvojzápas lépe, do domácí odvety půjdou s náskokem 1:0 z úvodního utkání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články