Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta porazila Duklu, v přípravě z prvoligových týmů padlo jen Brno

Fotbalové týmy se chystají na novou sezonu. Sparta na úvod přípravy porazila v pražském derby na Strahově druholigovou Duklu 2:1. Letenští v prvním utkání pod novým dánským trenérem Brianem Priskem prohrávali po vlastní brance, ale poté výsledek během čtyř minut otočili. Za Spartu skórovali dva navrátilci z hostování Jan Fortelný a z penalty Václav Drchal. I další ligové týmy Slovácko, Teplice i Hradec Králové zvítězily, narazil jen nováček z Brna s Podbrezovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta pod Priskem porazila Duklu

Dánský kouč Sparty Priske nasadil na podmáčeném terénu do každého z poločasů rozdílné jedenáctky. Na úvod přípravy šetřil několik hráčů základní sestavy a dal šanci řadě mladíků. V sestavě třetího týmu uplynulé ligové sezony také ještě chyběla nejnovější posila útočník Kuchta.

Všechny branky padly až po přestávce. V 64. minutě si dal po rohovém kopu vlastní gól Drchal, svěřenci trenéra Rady ale překvapivé vedení neudrželi. Hned za šest minut po rychlé kombinační akci srovnal Fortelný a za další čtyři minuty vybojoval Drchal penaltu, kterou sám s přehledem proměnil.

"Viděl jsem celou řadu hráčů, kteří se snaží ukázat a se zápalem použít některé věci, které společně děláme na trénincích. Zatím šlo primárně o defenzivní prvky. Ukázali jsme ale, že máme sílu, umíme spolupracovat ve vysoké intenzitě," uvedl pro klubovou televizi asistent trenéra Sparty Thomas Nörgaard.

"Samozřejmě je snadné říci, že v druhém poločase jsme vstřelili branky, v prvním jsme ale udrželi čisté konto. Obojí je pro nás úspěchem. Obecně spíš dnes šlo o to si zahrát a využít veškerou zbylou energii na hřiště. Kluci teď měli šestidenní zápřah, zítra dostanou volno, následují další tréninky a pak soustředění," dodal dánský asistent.

Padl jen nováček ligy z Brna

Teplický trenér Jiří Jarošík při vítězství 2:0 nad třetiligovým Ústím nad Labem testoval ofenzivní hráče Romana Čerepkaie a Ryana Adiga. "Dali jsme šanci nováčkům a hráčům, kteří jsou tu na zkoušku. Vzhledem k dešti jsem se bál, abychom to vůbec odehráli. Nakonec jsme hráli na umělce, což bylo lepší řešení. První půle byla z naší strany lepší, byli jsme více na balonu," řekl pro klubový web Jarošík.

Slovácko vyzkoušelo iráckého levého beka či záložníka Merchase Doskiho. Za celek z Uherského Hradiště také poprvé nastoupila útočná posila Kozák, gólově se ale prosadili jiní hráči. Skóre v 10. minutě po chybě brankáře otevřel levý bek Kalabiška a v 63. minutě pojistil výhru čtvrtého týmu uplynulé ligové sezony a vítěze domácího poháru Polášek.

"Narazili jsme na dobrého soupeře, technicky vybaveného, silného v držení míče. Ale odehráli jsme zápas velmi dobře, vytvořili jsme si více šancí a zaslouženě jsme vyhráli," pochvaloval si pro klubovou televizi asistent trenéra Slovácka Josef Mucha.

Hradec nejprve v semifinále turnaje v Benátkách rozstřílel druholigovou Příbram i díky hattricku Firbachera 5:1 a ve finále si v souboji dvou celků z nejvyšší soutěže poradil i s Libercem. Šestý celek uplynulé ligové sezony vykročil za jasnou výhrou 4:1 třemi brankami v první půlhodině. Třetí na turnaji skončila Mladá Boleslav, která deklasovala Příbram 7:0.

"Hodnocení je samozřejmě kladné. Zaprvé jsme turnaj vyhráli, zadruhé se nikdo nezranil, zatřetí jsme odehráli to, co jsme chtěli. Každé vítězství se počítá. Dnes už neexistují přátelská utkání, v každém jdete na vítězství. Dali jsme za dvě utkání devět branek, takže velká spokojenost. Všichni podali velmi dobrý výkon," řekl královéhradecký asistent trenéra Stanislav Hejkal. "Zatím se dopouštíme hodně zbytečných chyb v defenzivní činnosti a soupeř nás trestá góly," poznamenal liberecký asistent Ivan Kopecký.

Ostrava si v prvním utkání od příchodu trenéra Vrby proti třetiligovým Otrokovicím zastřílela. Baník vedl po poločase 2:1, po změně stran přidal dalších pět branek. Za pátý tým uplynulé ligové sezony se prosadilo sedm různých střelců.

"Výsledek je pozitivní, ale je faktem, že ta výše se zrodila až ve druhém poločase. První půle měla být lepší, měli jsme se víc prosazovat a byly tam v naší hře věci, které pozitivní nebyly. Druhý poločas splňoval parametry, které bych si asi představoval," uvedl Vrba, který už Baník krátce vedl jako hlavní kouč v roce 2003 a poté s ním v roli asistenta získal titul.

Nevedlo se naopak Brnu, které v souboji nováčků nejvyšších soutěží prohrálo se slovenskou Podbrezovou 2:4. Tři góly Zbrojovka inkasovala od svěřenců českého trenéra Romana Skuhravého už v první půli. Pardubice porazily druholigovou Jihlavu 3:1 a Zlín zvítězil v divizním Lanžhotě 2:0. "Ševci" se ale dlouho trápili a rozhodli až v závěrečné čtvrtině utkání.

"Do zápasu jsme šli v plné únavě. V určitých situacích jsem očekával víc, hlavně v prvním poločase tam bylo málo náběhových věcí směrem dopředu. Přesto zápas splnil účel," uvedl zlínský trenér Jan Jelínek.

Přípravná utkání:

Sparta Praha - Dukla Praha 2:1 (0:0)
Branky: 70. Fortelný, 74. Drchal z pen. - 64. vlastní Drchal.

Sestava Sparty - I. poločas: Holec - Mejdr, Kaštánek, Hancko, Wiesner - Goljan, Sadílek, Pudhorocký, Jonáš, Patrák - Juliš. II. poločas: Vorel - Vindheim, Krajinský, Večerka, Horák - Ryneš, Fortelný, Trávník, Sáček, Sprinz - Drchal. Trenér: Priske.

FK Teplice - Ústí nad Labem 2:0 (2:0)
Branky: 8. Čerepkai, 10. Žitný.
Sestava Teplic - I. poločas: Mucha - Hora, Chaloupek, Vondrášek - Urbanec, Jukl, Křišťan, Kodad - Žitný - Adigo, Čerepkai. II. poločas: Němeček - Švanda, Dramé, Knapík, Magrábí - Bulmaga, Emmer - Kodad, Vachoušek, Adigo - Ledecký (77. Čerepkai). Trenér: Jarošík.

1. FC Slovácko - Trenčín 2:0 (1:0)
Branky: 10. Kalabiška, 63. Polášek.
Sestava Slovácka - I. poločas: Borek - Šimko, Srubek, Kadlec, Kalabiška - Brandner, Ljovin, Kohút, Aldin, Doski - Kozák. II. poločas: Nguyen - Merdovič, Hofmann, Daníček - Brandner, Sinjavskij, Havlík, Polášek, Doski - Vecheta, Kozák. Trenér: Svědík.

Zbrojovka Brno - Podbrezová 2:4 (1:3)
Branky: 44. Blecha z pen., 88. Přichystal - 12. a 40. Issa, 42. Kováčik, 75. Cobnan.
Sestava Brna: Šiman - Matejov, Endl (46. Šural), Jeřábek (46. Hlavica), Granečný - Blecha, Kohoutek (46. Texl), Ševčík - Hladík (46. Fousek), Yunis (46. Přichystal), Nečas (46. Divíšek). Trenér: Dostálek.

Lanžhot - Trinity Zlín 0:2 (0:0)
Branky: 69. vlastní, 72. Vukadinovič.
Sestava Zlína: I. poločas: Bachůrek - Slávik, Kulíšek (30. Kolář), Simerský, Číž - Dramé, Hrdlička, Hrubý, Jawo, Reiter - Chwaszcz (30. Vukadinovič). II. poločas: Šiška - Slávik (65. Reiter), Kolář, Simerský (60. Kulíšek), Čanturišvili - Fillo, Bobčík, Hrdlička (60. Chwaszcz), Janetzký, Owusu - Vukadinovič. Trenér: Kalivoda.

FK Pardubice - Jihlava 3:1 (2:1) 
Branky: 3. Huf, 12. Toml, 54. Mareš - 29. Vedral.

Základní sestava Pardubic: Markovič - Rosa, Míka, Toml, Kurka - Kotowicz, Jeřábek, Solil, Helešic - Huf, Černý. Trenér: Novotný.

Střídali: Budínský - Halász, Vacek, Tischler, Mareš, Hlavatý, Sychra, Chvěja.

Přípravný turnaj v Benátkách nad Jizerou:

Semifinále:

FC Hradec Králové - Příbram 5:1 (3:0)
Branky: 9., 20. a 64. Firbacher, 38. Dvořák, 81. Rybička - 51. Wágner.

o 3. místo:

FK Mladá Boleslav - Příbram 7:0 (4:0)
Branky: 9. a 31. z pen. Ladra, 55. a 56. Krobot, 15. Dufek, 41. Fulnek, 74. Mašek.

Finále:

Slovan Liberec - FC Hradec Králové 1:4 (0:3)
Branky: 68. Purzitidis - 8. Rada, 20. Gabriel, 27. Vašulín, 65. Prekop.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články