Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta podlehla Slovácku 0:2, cesta za titulem se komplikuje

Uherské Hradiště - Fotbalisté Sparty si zkomplikovali stíhání Plzně na čele ligy. Se Slováckem totiž prohráli po gólech Koneho a Civiče 0:2 a přestože mají s Duklou Praha zápas k dobru, Plzeň má nyní v tabulce 56 bodů, čili o šest víc, a večer ji navíc čeká duel s Jihlavou.

Utkání Slovácko - Sparta
zdroj: ČTK

V sestavě Slovácka se místo kanonýra Doška objevil na hrotu útoku Koné. Trenér Sparty Ščasný nezařadil pět hráčů základní sestavy Bičíka, Zahustela, Holka, Váchu a Frýdka. V brance se objevil Miller, který si připsal svůj další ligový start po téměř dvou a půl letech.

Slovácko vsadilo na dokonalou defenzívu, kterou prokládalo pouze ojedinělými bleskovými protiútoky. Sparta sice měla vytrvalou územní převahu, proti přehuštěné obraně se však nedokázala prosadit a jediné dvě slibnější šance si Pražané vypracovali ve 13. minutě.

Nejdříve se po průniku Konatého po pravé straně dostal k míči Lafata, který překonal i brankáře Heču, ale v poslední chvíli vykopl míč z brankové čáry Rada. Vzápětí se po trestném kopu ocitl u levé tyče volný Costa, jenže s jeho pokusem si Heča poradil.

Slovácko udeřilo o dvě minuty později. Po rychlém protiútoku robustní útočník Koné vyhrál souboj s obráncem Mazuchem, brankář Miller špatně vyběhl a útočník Slovácka z úhlu poslal míč do sítě.

Po poločasové přestávce kouč Ščasný posílil ofenzívu zařazením Juliše místo nevýrazného Matějovského. Sparta pozměnila taktiku, místo postupných útoků a zdlouhavé kombinace zkoušela nakopávat míče před branku protivníka. Ani tento způsob na obranu Slovácka neplatil. Naopak v 59. minutě vybojoval Civič na vlastní polovině hřiště míč a dlouhé sólo po levé straně zakončil druhým gólem.

Na nepříznivý stav odpověděla Sparta zvýšeným tlakem, kterému ale Slovácko s vypětím sil odolalo a nepustilo soupeře do vážnější šance. Zásluhou bojovnosti si připsalo před vyprodaným hledištěm tři body a Spartu zdolalo po předcházejících šestnácti prohrách ve vzájemných duelech.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankář Sparty Miller: Slovácko hrálo výborně na brejky

Slovácko - Sparta 2:0 (15. Koné, 59. Civič)

Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Toužili jsme přepsat historii, se Spartou jsem jako trenér nezískal ani bod. Zvolili jsme správnou taktiku, soupeře jsme chtěli v první čtvrthodině zatlačit. O tom, že se nám to podařilo, nejsem tolik přesvědčen, ale dali jsme z brejku první gól. Po něm jsme mohli hrát z obranného bloku. Sparta kombinovala pomaleji než obvykle, nebyl to dnes z její strany uragán. Ve druhé půli jsme dali neskutečnou branku, když Civič zakončil šedesát metrů dlouhý spurt přesnou střelou. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Sparta neměla hodně tutovek, využili jsme její zaváhání v náročném programu. Utkání musíme ocenit vysokou známkou. Náš tým zasloužil absolutorium, spousta hráčů hrála nad své možnosti."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Určitě není prohra v boji o titul příjemná, je to komplikace. Tohoto zápasu jsem se kvůli pauze, kterou jsme měli, obával. Silný tým se musí vrátit tam, kde jsme byli před přestávkou. Nemá cenu brečet, soupeř dal dva góly, my je nedali. Utkání bylo dnes o první brance. Než jsme ji inkasovali, měli jsme hru pod kontrolou. Slovácko bylo zatažené. Nebyli jsme v optimální situaci, porážka jednou přijít musela. Bohužel jsme dnes hráli pomalu a hodně komplikovaně, přesto jsme si vytvořili brankové šance. Při tomto způsobu jsme předpokládali, že bude Slovácko hrát na brejky. I když jsme ve druhém poločase zvýšili agresivitu, tak to bylo hodně složité."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články