Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta otočila utkání s Boleslaví, Plzeň v Brně vstala z mrtvých

Sparta napravila zaváhání v Olomouci a udržela krok s Plzní. Pražané doma zvítězili v 18. kole první ligy nad Mladou Boleslaví po obratu 4:1 a dál ztrácí ze třetího místa na druhé Západočechy šest bodů. Plzeňští sice prohrávali v Brně, ale zápas se soupeřem, který dohrával v deseti, dokázali otočit a vyhráli 3:1. Dařilo se i Bohemians, kteří zvládli i druhý jarní zápas, ačkoliv proti Hradci Králové hráli dlouho bez vyloučeného Köstla. V početní nevýhodě končily zápas i České Budějovice, z jejichž stadionu exportoval všechny body Liberec, který se radoval po výsledku 2:0.

Martin Berkovec se marně natahuje po střele Kopice
zdroj: ČT4 autor: Patrik Uhlíř

Sparta obracela v Boleslavi

Sparta si po remíze v Olomouci připsala úvodní jarní vítězství a z třetího místa tabulky nadále ztrácí sedm bodů na vedoucí Slavii. Boleslav prohrála poprvé po třech kolech.

"Vstup do utkání se nám nepovedl, ale ukázali jsme dobrou mentalitu, i když jsme si zápas udělali těžší. Šli jsme do něj s cílem získat tři body a také předvést dobrý výkon. Hlavní je ovšem výhra, protože první vítězství v novém roce se nikdy nerodí lehce," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Mladoboleslavští začali nečekaně velkým náporem a brzy otevřeli skóre. Žitného ještě ve velké šanci vychytal Kovář, ale ve třetí minutě už hosté vedli. Odražený balon napálil daleko za vápnem Tomič a zřejmě mírně tečovaná střela zapadla k tyči. Slovenský bek si připsal druhou branku v české lize.

"Přišel v sobotu odpoledne, stihl předzápasový trénink, což je spíš jen takové nabuzení. Měl tréninkové manko po krátkém zranění. Trochu se bránil, aby šel hned od začátku, já vzal riziko na sebe. Dal gól, odehrál skvělý zápas, při penaltě se mohl chovat jinak. Podal výkon, který je příslibem do budoucna," uvedl mladoboleslavský trenér Pavel Hoftych.

V 36. minutě už Letenští dokonali obrat. Tomič v pokutovém území fauloval Haraslína, sudí Hocek po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil penaltu a Krejčí střelou k tyči překonal Mikulce. Sparťanský kapitán skóroval poprvé od 8. října. Hostující Ladra trefil boční síť.

Po změně stran poslal mladoboleslavský trenér Hoftych do hry Matějovského. V 54. minutě hlavičkoval Šimek kousek nad, ale jinak byla dál nebezpečnější Sparta. Neprosadili se ale Kuchta ani Kairinen a po něm střídající Mabil.

Pražané pojistili náskok až v závěru. V 82. minutě vyslal Daněk do úniku střídajícího Minčeva a ten propálil Mikulce. Bulharský ofenzivní hráč pak v páté minutě nastavení po Kairinenově přihrávce obešel hostujícího gólmana a po kličce svou druhou brankou v utkání upravil na 4:1. Sparta doma v lize popáté za sebou zvítězila.

"Výsledek neodpovídá předvedené hře, bohužel jsme neproměnili šance. Do 82. minuty byl zápas otevřený, ve druhé půli jsme měli i více ze hry. Vyrovnávací gól jsme ale nedali. Jen škoda závěru, ale hráli jsme už vabank," dodal Hoftych.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:1 (2:1)

Branky: 82. a 90.+5 Minčev, 6. Kairinen, 36. Ladislav Krejčí II - 3. Tomič. Rozhodčí: Hocek - Váňa, Machač - Szikszay (video). ŽK: Kairinen, Kuchta - Tomič, Matějovský. Diváci: 10.333.

Sparta: Kovář - Vydra, Panák, Ladislav Krejčí II - Mejdr, Sadílek (66. Pavelka), Kairinen, Zelený - Čvančara (66. Mabil), Haraslín (74. Daněk) - Kuchta (74. Minčev). Trenér: Priske.

M. Boleslav: Mikulec - Šimek, Karafiát, Suchý - Tomič (72. Ekpai), Donát (46. Matějovský), Žitný (72. Škoda), Fulnek - Mareček (65. Stránský), Kušej (79. Skalák) - Ladra. Trenér: Hoftych.

Plzeň měla v Brně namále, ale dokázala se zvednout

Dobrý začátek, ale špatný konec prožili fotbalisté Brna. Ti byli od začátku nebezpečnější a už v 9. minutě jim Ševčík zařídil vedení. Favorit z Plzně se z toho úderu těžko vzpamatovával a moc nebezpečný nebyl. A hodně zhluboka si oddechl, když v úvodu druhé půle Brňané nevyužili chyby brankáře Stejskala při rozehrávce a když chvíli poté rozhodčí neuznal druhý gól Řezníčkovi pro ofsajd.

A tak to místo 2:0 bylo rychle 1:1, když Bucha vyrovnal. To se Zbrojovkou otřáslo. A když za pár minut nechali na hranici velkého vápna volného Kopice, plzeňský záložník napřáhl a trefil krásně šibenici – 1:2. Pak ještě domácí přišli o vyloučeného Divíška za hrubost a bylo vymalováno. Což ještě v nastaveném čase potvrdil Vlkanova gólem do prázdné branky, kterou opustil gólman Berkovec, jenž vyrazil na špatně zahraný roh.

Brněnský kouč Richard Dostálek tým pochválil za přístup k zápasu: "Jeden vedle druhého si sáhli na dno svých sil. To, že zápas prohráli, je jedna věc. Ale myslím si, že výkon, kterým jsme se prezentovali, může být základem pro další zápasy. Vítr z plachet nám vzal neuznaný druhý gól. Soupeř nás pak dostal pod tlak a potrestal naše chyby."

Jeho protějšek Michal Bílek s ním souhlasil. "Začali jsme dobře, drželi balon, soupeře jsme zatlačili, ale Brno dalo branku. Měli jsme zápas pod kontrolou, potřebovali jsme být důraznější v pokutovém území, nešly nám centry. Po přestávce byl obrázek stejný. Důležitým momentem byl neuznaný druhý gól Brna, my jsme pak hned vyrovnali. Když vezmu zápas jako celek, tak je to zasloužené vítězství, hráli jsme dobře. Z psychického hlediska je to velmi důležité vítězství."

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 1:3 (1:0)

Branky: 9. Ševčík - 59. Bucha, 69. Kopic, 90.+6 Vlkanova. Rozhodčí: Orel - Caletka, Matoušek - Kocourek (video). ŽK: Ševčík, Šural - Hejda, Ndiaye, Květ. ČK: 75. Divíšek (Brno). Diváci: 5018.

Brno: Berkovec - Hrabina, Šural, Endl, Divíšek - Texl (81. Pachlopník), Souček (37. Hladík) - Matejov (69. Ali), Blecha (69. Granečný), Ševčík (81. Rogožan) - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach (21. Ndiaye) - Kopic (89. Jirka), Květ (62. Vlkanova), Mosquera - Chorý. Trenér: Bílek.

Bohemians porazili Hradec i v deseti

Výborný vstup do jarní části sezony prožívají Boheminas. Dva zápasy, dvě výhry, šest bodů. Po Teplicích porazil pražský celek v Mladé Boleslavi i Hradec Králové, který po šokující výhře v Plzni prohrál v poháru v Budějovicích a nyní i s Bohemians 0:2.

Hostům zajistily výhru góly Hůlky a Drchala v první půli. Pak už výhru udrželi, i když téměř celý druhý poločas dohrávali bez vyloučeného Köstla. Hradec pak už jen hodně ale marně přitápěl pod kotel. Brankář hostů Jedlička totiž zázračně zlikvidoval i dvě tutovky Koubkovi. "Smutným hrdinou je dnes Matěj Koubek, který nevyužil dvě obrovské šance. Doplatili jsme na nekvalitu v zakončení. Ukazuje se, jak strašně nám chybí zranění Kubala s Vašulínem," okomentoval Miroslav Koubek.

Za kritickou považoval celou první půli. "Bohemka byla dravější, agresivnější, jak ona umí. Na hrotu byl velmi dobrý Puškáč, soupeř dostával naši obranu pod tlak. Dostali jsme dvě laciné branky po hrubých chybách a potom už to bylo komplikované. Chtěl jsem udělat změny už během první půle, na vystřídání bylo osm hráčů. Vyloučení nám pak nahrálo, Bohemka se určitě strachovala o výsledek. My jsme zápas mohli a měli otočit. Času bylo pořád dost, šance jsme si vytvářeli, ale Bohemku celý zápas držel brankář Jedlička," řekl královehradecký kouč.

Naopak mnoho šancí v první části duelu si pochaloval trenér Bohemias. Podle něj výsledné skóre 2:0 je ještě málo. "Všechno to otočilo brzké vyloučení ve druhé půli, které zamíchalo kartami. Než jsme stihli zareagovat nějakou změnou, tak jsme přežili dvě velké příležitosti, tam se utkání lámalo. Pak už jsme to zklidnili a hráli jsme chytře. Během druhého poločasu se mi honily hlavou všechny katastrofické scénáře, které jsme za poslední rok na tomhle stadionu prožili. Ale poučili jsme se. Museli jsme to vydřít, bylo důležité, že jsme neinkasovali kontaktní gól. Mohl bych vypíchnout pět šest individuálních výkonů, ale bylo by to nefér. Je to především týmové vítězství," prozradil Jaroslav Veselý.

FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 0:2 (0:2)

Branky: 7. Hůlka, 41. Drchal. Rozhodčí: Černý - Volf, Pospíšil - Batík (video). ČK: 49. Köstl. ŽK: Dvořák, Čihák - Jedlička, Jánoš. Diváci: 1039.

Hradec Králové: Reichl - Klíma (63. Trusa), Čech (46. Čihák), Leibl - Gabriel, Smrž, Kodeš (63. Dvořák), Novotný - Pudhorocký (46. Rada) - Ryneš, Matěj Koubek. Trenér: Miroslav Koubek.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Petrák, Vondra - Köstl, Jánoš (85. Kadlec), Čermák, Kovařík (55. Dostál) - Drchal (69. Matoušek), Prekop (85. Mužík) - Puškáč (55. Jindřišek). Trenér: Veselý.

Liberec Budějovice nešetřil a nenechal jim ani bod

Po postupu v poháru přes Hradec Králové chtěli hráči Českých Budějovic přidat i první body v jarní části ligy, jenže Liberec byl proti. Ten před týdnem jen remizoval na svém stadionu s posledními Pardubicemi a teď si spravil chuť.

A tři body byly zasloužené. V závěru první půle dal jejich úvodní gól Červ a severočeský celek byl dál nebezpečnější. To v závěru zápasu potvrdil ještě druhou trefou Rondič z penalty. To už hrál českobudějovický tým nějaký čas bez vyloučeného Nigerijce Dideriana.

Zklamání ze svých svěřenců po utkání neskrýval trenér Tomáš Zápotočný. "Liberec nás předčil ve všem, v agresivitě, v zakončení, v efektivitě. První poločas byl z naší strany hodně ustrašený a bojácný, po přestávce jsme to trochu zlepšili, ale i tak to byl náš nejhorší zápas od té doby, co tady jako trenéři jsme. Připadalo mi, že hráči byli přemotivovaní, hodně faulovali, byli hodně agresivní. Kluci vůbec nebyli nastaveni hlavou na to, co chceme hrát. Liberec hrál jednoduše na brejky a my jsme mu to sežrali. My jsme nenavázali na to, co jsme předvedli na Slovácku a proti Hradci Králové, nebyli jsme vůbec nebezpeční a ještě nás podržel brankář," shrnul.

Luboš Kozel vyzdvihl řadu příležitostí skórovat, jenž vedly k liberecké výhře. "Akorát ta efektivita byla nízká, proto bylo utkání dlouho nerozhodnuté. Musím hráče pochválit za dnešní výkon, pracovali jsme hlavně dobře směrem do defenzivy. Oproti minulému utkání jsme trochu změnili rozestavení a ta taktika nám vyšla. Většina hráčů podala velmi dobrý výkon, i když byla řada situací, které jsme mohli vyřešit lépe. Ale důležité je i to, že jsme se do koncovky dostávali. Snažíme se hrát čistě, abychom nefaulovali a domácí hráli dneska tvrdě," řekl.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:2 (0:1)

Branky: 41. Červ, 87. Rondič z pen. Rozhodčí: Starý - Kubr, Slavíček - Nehasil (video). ŽK: Čolič, Hora, Penner, Potočný, Adediran, Janáček. ČK: 77. Adediran. Diváci: 1752.

Č. Budějovice: Janáček - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Hora, Čermák (79. Hellebrand), Penner (66. Čavoš) - Čmelík (46. Matoušek), Potočný (66. Škoda), Adediran. Trenér: Nikl.

Liberec: Bačkovský - Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý - Fukala, Červ, Valenta (83. Tupta), Frýdek (69. Ghali), Preisler (83. Purzitidis) - Višinský (76. Doumbia) - Olatunji (83. Rondič). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články