Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta odvrátila blamáž, Jílek byl spokojený jen napůl: V tuhle chvíli je to takový syrový

Po první půli to vypadalo na blamáž, nakonec fotbalisté Sparty vykřesali na půdě ligového nováčka z Českých Budějovic alespoň bod. To je ale od jednoho z aspirantů na titul velmi málo. Kouč letenských Václav Jílek to ví moc dobře. "Nemůžeme si dovolit takhle na začátku ztrácet," řekl po remíze 2:2.

Costa Nhamoinesu
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Do hry se poprvé v sezoně podíval v základu zimbabwský stoper Costa a hned z toho byl malér. "Soupeři jsme nabídli chybu po Costově minele, kdy netrefil balon. To nás ještě uchránil Nita," popsal Jílek akci domácího Schranze, který právě ve Spartě před pár lety hostoval.

"Vzápětí myslím velmi špatná reakce na levé straně a pak z toho vznikla první branka," dodal Jílek k situaci, kdy opět Schranz dorážel za Nitu hlavičku talentovaného Provoda.

"To je prostě problém, protože my máme zatím v tuhle chvíli... Je to takový syrový. Máme problém dobývat a vytvářet si šance," řekl v rozhovoru pro ČT sport třiačtyřicetiletý trenér, který ke Spartě přišel před letní přípravou.

Přesto Pražané šance měli, jako třeba tu těsně před koncem prvního poločasu. Hložkův gól ale sudí po konzultaci s videem neuznal. Situaci měl totiž předcházet faul na gólmana Dynama Staňka. "Závěr to hodně ovlivnil. Mysleli jsme, že dáme gól my, ale z protiútoku jsme dostali. 0:2 je hrozně těžký jakkoli otáčet."

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Jílek se tím vrátil k momentu, kdy Budějovice následně zvýšily vedení po úspěšně proměněné penaltě dalšího bývalého hráče Sparty Kladrubského. "To by nám asi ničemu nepomohlo, kdybychom cítili křivdu. Hlavní apel byl, abychom se soustředili na hru, a ne na výroky rozhodčích nebo zákroky soupeřů," dodal Jílek.

A povedlo se, Sparta se nakonec vyrovnání dočkala, když ve druhé půli nejprve snížil momentálně jasně nejplatnější hráč Sparty Kanga a poté přidal druhý gól střídající Tetteh. Naopak Kozák vyšel střelecky opět na prázdno. Stačilo to ale pouze na bod.

"Změnilo se víc odhodlání, entusiasmus, víc práce. Vstřelená branka byla důležitá, i když soupeř tam měl situaci, kdy utkání mohl rozhodnout. Ale kluci zvedli hlavu a chtěli pracovat," byl rád Jílek.

Výsledek 2:2 je ovšem pro Spartu málo. "Přijeli jsme jednoznačně pro tři body a nemůžeme si dovolit takhle na začátku ztrácet. Co je potěšující, že jsme ten charakter ukázali, druhej poločas nezabalili, to snad ani zabalit nejde. Ale za mě prostě málo. I těch 45 minut mohlo stačit na to, abychom utkání otočili."

Ivan Schranz slaví branku v síti Sparty
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Hru Budějovic chválil. A zpětně i Slovácka, které v úvodním kole zaskočilo Spartu na Letné a za vítězství 2:0 si vezlo plný počet bodů. "Vedení 2:0 naleje těm týmům obrovskou dávku energie. Mám jen slova chvály. Pracovali velmi spolehlivě a dobře. My pak hrajeme pomalu a nevyužijeme brankové příležitosti," konstatoval někdejší kouč Olomouce.

Byl si vědom toho, že Costův výkon měl do ideálu daleko, počítat s ním ale musí. "Je to levonohej, silnej stoper. V minulé sezoně patřil mezi základní stavební kameny. Je v tuhle chvíli zdravej a ve druhém poločase byl daleko lepší," řekl Jílek.

A navíc připomněl blížící se důležitý boj o evropské poháry. "My ho potřebujeme připravit na zápasy Evropský ligy," poukázal Jílek na 3. předkolo Evropské ligy, které Sparta načne příští čtvrtek doma bez diváků proti silnému Trabzonsporu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články