Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Sparta nadělovala i bez opor a je zpět v čele, Baník potvrdil formu v Teplicích

Roli favorita ustála Sparta s přehledem i bez zraněné dvojice Ladislav Krejčí – Lukáš Haraslín. České Budějovice deklasovala ve 12. kole na Letné 4:0 a vrátila se na první místo v tabulce s náskokem dvou bodů před Slavii. Velmi dobré aktuální rozpoložení ukázal v Teplicích i Baník, který na Stínadlech vyhrál 1:0 a posunul se na páté místo. Venku loupili také fotbalisté Bohemians 1905, jimž vítězství 1:0 v Jablonci zajistil vynikající brankář Martin Jedlička.

Sparta prodloužila úspěšnou ligovou sérii

Obhájce titulu si rozprostřel góly rovnoměrně do obou poločasů v úvodním dějství se trefili Kaan Kairinen s Jakubem Peškem a po změně stran Asger Sörensen se střídajícím Michalem Ševčíkem. Sparta v sezoně nejvyšší soutěže spolu se Slavií jako jediná stále nenašla přemožitele a z toho podesáté zvítězila. Dynamo kleslo na 14. příčku.

Letenští s Dynamem bodovali v šestém ligovém zápase po sobě, navíc bez inkasované branky, a v letošním ročníku vyhráli i šesté domácí utkání. Zároveň se ideálně naladili na čtvrteční domácí duel ve skupině Evropské ligy s Glasgow Rangers.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

"Druhý a třetí gól jednoznačně rozhodly. Pokud těsně před poločasem a na začátku druhého inkasujete dvakrát takhle hloupě a hlavně na Spartě, nemůžete mít pomyšlení na lepší výsledek," prohlásil Tomáš Zápotočný, který vede mužstvo s Markem Niklem.

Dánský kouč domácích Brian Priske, jenž v pátek prodloužil s pražským klubem smlouvu do roku 2026, se musel obejít bez zraněných kapitána a stopera Krejčího a nejlepšího střelce ligového ročníku Haraslína. 

"U obou je těžké určit dobu jejich návratu. Krejčí dostal koňara v reprezentačním utkání s Faerskými ostrovy. Pořád s tím bojuje a nechtěli jsme riskovat. Uvidíme, jak na tom budou v následujících dnech," konstatoval Priske.

Sparta Praha – Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)

Branky: 17. Kairinen, 45. Pešek, 46. Sörensen, 76. Ševčík. Rozhodčí: Berka  Mokrusch, Leška  Kocourek (video). ŽK: Kairinen, Panák (oba Sparta). Diváci: 16 537. 

Sparta: Vindahl  Vitík (71. Gomez), Panák, Sörensen  Wiesner, Sadílek, Kairinen (60. Laci), Ryneš  Karabec (60. Ševčík), Pešek (71. Birmančevič)  Kuchta (77. Sejk). Trenér: Priske.

České Budějovice: Šípoš  Havel, Matouš Nikl, Králik  Osmančík (59. Skalák), Čermák (75. Hubínek), J. Hora, Hellebrand (75. Suchan), Trummer  Šigut (59. Adediran), Alli (90. Sladký). Trenér: Marek Nikl.

Na Stínadlech rozhodl Almási

K posunu Baníku na páté místo výrazně pomohlo i vyloučení domácího obránce Nemanji Mičeviče těsně před přestávkou. Dlouhou přesilovku zužitkoval v 76. minutě střídající útočník Ladislav Almási. Severočeši se i proto propadli na 10. pozici o skóre za Liberec.

"Vůbec se nechci vymlouvat na rozhodčí, to není můj styl práce. Zcela výjimečně se ale vyjádřím k jejich výkonu. Podle mě to pro Mičeviče nebyla červená karta ani náhodou. Stejně tak jsme měli v prvním poločase kopat jasnou penaltu po faulu na Hronka," řekl teplický kouč Zdenko Frťala k jedné ze situací po rohovém kopu. 

Slezané zdolali severočeského soupeře potřetí za sebou, navázali na výhru 3:0 z předchozího venkovního ligového měření sil v Olomouci a v nejvyšší soutěži drží sérii sedmi utkání bez porážky. Skláři naopak mezi tuzemskou elitou čtyřikrát za sebou nezvítězili, doma čekají na tříbodový zisk už pět zápasů.

"V závěru jsme trnuli, aby Teplice nevyrovnaly, měly dost možností a závarů. Jsme ale v dobrém rozpoložení a jedeme na takové vlně. Pak se k nám přikloní i trochu štěstí," těšilo ostravského kouče Pavla Hapala.

FK Teplice – Baník Ostrava 0:1 (0:0)

Branka: 76. Almási. Rozhodčí: Pechanec  Dresler, Dohnálek  Szikszay (video). ŽK: Havelka, Vachoušek, Hora, Beránek, Frťala (trenér)  Lischka, Juroška, Boula, Rigo. ČK: 45.+2 Mičevič (Teplice). Diváci: 5378.

Teplice: Grigar  Knapík, Chaloupek, Mičevič  Radosta (78. Hora), Havelka (78. Bílek), Jukl (88. Bednár), Beránek  Trubač (88. Křišťan)  Vachoušek (62. Cykalo), Hronek. Trenér: Frťala.

Ostrava: Letáček  Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo  Buchta (71. Šín), Rigo, Boula (90.+2 Kaloč), Ewerton (87. Madleňák)  Kubala  Tanko (71. Almási). Trenér: Hapal.

Skvělý Jedlička vynuloval Jablonec

Jablonec v nejvyšší soutěži prohráli potřetí z posledních čtyř duelů a klesl na předposlední místo. Na poslední Zlín má dvoubodový náskok. Zápas rozhodl ve 25. minutě Erik Prekop, ale do hlavní role se obsadil zejména brankář Martin Jedlička, který pražský tým několikrát podržel. Klokani i proto venku uspěli po třech porážkách za sebou a patří jim osmá příčka.

Opomenout nelze ani fakt, že v 81. minutě naskočil do utkání jako střídající hostující veterán Josef Jindřišek a ve 42 letech, osmi měsících a osmi dnech se stal nejstarším fotbalistou, který nastoupil v samostatné lize. Překonal dosavadního rekordmana Pavla Zavadila, jemuž bylo v prosinci 2020 při střetnutí v opavském dresu o měsíc méně.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:1 (0:1)

Branka: 25. Prekop. Rozhodčí: Všetečka - Ratajová, Novák - Radina (video). ŽK: Krulich - Prekop, Křapka, Hybš. Diváci: 2613.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Martinec, Tekijaški - Pleštil (64. Alégué), Houska, Kratochvíl, Polidar - Čanturišvili, Chramosta (64. Jovovič) - Krulich (72. Ikaunieks). Trenér: Látal.

Bohemians 1905: Jedlička - Hůlka, Vondra, Hybš - Dostál (58. Köstl), Jánoš (81. Jindřišek), Smrž, Kovařík (66. Křapka) - Beran - Prekop (58. Puškáč), Kozák (66. Matoušek). Trenér: Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články