Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Sparta na Bazalech remizovala 1:1, utkání poznamenaly výtržnosti

Ostrava - Utkání dvou týmů ze zcela opačného konce tabulky nakonec dopadlo remízou. Baník předvedl jeden z nejlepších výkonů sezony před zaplněnými Bazaly a v druhém poločase i vedl, neporazitelnost Sparty v lize však nakonec uhájil zhruba deset minut před koncem mladý útočník Juliš. Utkání poznamenaly rozsáhlé půlhodinové výtržnosti fanoušků o přestávce, které zapříčinily odložený začátek druhé půle.

Baník před zaplněnými Bazaly od úvodního hvizdu předváděl sympatický výkon. Sparta se podobně jako v ostatních venkovních utkáních těžko dostávala do tempa a nediktovala hru. Její rozehrávka byla příliš opatrná, náběhy sporadické. Naopak Baník dobře vykrýval prostory a ve výborné domácí atmosféře prokázal velké nasazení a na hřišti působil uvolněně.

Trvalo dlouho, než se kterýkoliv z týmů dostal do velké příležitosti. Ke konci poločasu si však oba soupeři vytvořili hned několik stoprocentních šancí. Nejdříve se po chybě Costy dostali do úniku domácí, Štěpán však po závaru v pokutovém území trefil jen tyč. Chvíli poté mohla naopak Sparta, Matějovský krásně obstřelil Pavlenku, jeho rána však skončila pouze na břevně.

Ve čtyřicáté minutě prostrčil Dočkal míč na naběhnutého Costu a Zimbabwan sklepl pod sebe na Krejčího. Mladému záložníkovi nevyšla střela, ovšem do míče se těsně před Pavlenkou trefil Lafata, brankář však proti ráně sparťanského kapitána výborně zasáhl. Do konce poločasu se pak ještě po levé straně výborně protáhl Krmenčík, položil Brabce na zem, situaci však nevyřešil dobře a z úhlu vystřelil nad Vaclíkovu bránu.

Přestávku v utkání vyplnily fanouškovské rozmíšky. Situaci podle ČTK zavinili sparťanští fanoušci, kteří mezi domácí příznivce poslali několik světlic. Fanoušci Baníku totéž svým soupeřům opětovali, podařilo se jim protrhnout zátarasy, přes několik pořadatelů a policistů, kterým se podařilo projít do sektoru oddělujícího obě skupiny, však již neprošli. Přibližně po půlhodině se situace na stadionu zklidnila. Těžkooděnci s použitím policejních rozbušek rozehnali poslední bojůvky ostravských chuligánů a sudí Hrubeš s dvacetiminutovým zpožděním zahájil druhý poločas.

Martin Synecký, bezpečnostní manažer FAČR: "Z televizních záběrů bylo patrné, že nepokoje vyprovokovala skupinu fanoušků hlásících se k polskému klubu GKS Katowice. Zabránit těmto osobám ve vstupu na území ČR a potažmo také na české stadiony je s ohledem na volný pohyb osob v schengenském prostoru téměř nemožné. Tato událost FAČR znovu utvrdila v nutnosti urychleně zavést opatření, která by v budoucnu měla tuto problematiku definitivně vyřešit."

Nedlouho po změně stran se do vedení dostal Baník. Po skvělém lobu za obranu Sparty si míč zpracoval Foltýn a vystřelil na Vaclíka, ten jen vyrazil před sebe a Škutka následně doklepl míč do brány. Sparta poté sevřela svého protivníka na jeho půli a z velkého tlaku přišlo vyrovnání. Vácha vyslal na levé straně Krejčího, tomu se podařilo obejít obránce domácích, sklepl na osamoceného Juliše a sparťanskému odchovanci se i s pomocí teče podařilo dostat míč do sítě.

Sparta sice nadále měla územní převahu a Baník se snažil pouštět do protiútoků, na skóre se však již nic nezměnilo. Utkání tak skončilo pravděpodobně spravedlivou remízou 1:1 a Sparta po sérii sedmi vítězných zápasů s Baníkem poprvé ztratila.

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:1 (0:0)

Branky: 52. Škutka - 78. Juliš. Rozhodčí: Hrubeš - Pelikán, Pilný. ŽK: Krmenčík, Sukup, Vengřinek - Kadeřábek, Hušbauer. Diváci: 14 130.

Ostrava: Pavlenka - Vengřinek, Frydrych, Baránek, Sukup - Foltýn, Greguš - Štěpán (80. Holzer), Kukec (90. Narh), Krmenčík - Škutka (77. Svěrkoš). Trenér: Komňacký.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (60. Konaté), Hušbauer, Matějovský (69. Juliš), Krejčí - Lafata (83. Vacek). Trenér: Lavička. 

František Komňacký (trenér Ostravy): "Jsem rád, že jsme byli Spartě důstojným soupeřem a hráčům se nerozklepala kolena. Sparta měla více ze hry v poli, ale v tom jsme se jí ani nesnažili konkurovat. Naším cílem bylo chodit do brejků, být nebezpeční a odvážnou hrou to k něčemu dotáhnout. V závěru nám odcházely síly, soupeř měl spoustu standardek. Trošku mě mrzí, že jsme závěr nedokázali odehrát s větším přehledem a udržet balon dále od brány, abychom se nedostali pod tlak. Ale přes chyby jsem hráčům za výkon poděkoval. S důležitostí zápasu jsme se vyrovnali. Byť kvalitou a převahou v přípravné a kombinační fázi nás Sparta převýšila."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Nemůžeme být spokojeni. Abyste porazili tým ze spodní části tabulky, jenom fotbalovost nestačí. Bylo to vidět hlavně v prvním poločase, kdy míra nasazení a odhodlání byla na straně domácích. Baník byl blízko ke gólu, měl příležitosti a náš celkový obraz hry nebyl na takové úrovní, jakou bychom si představovali. Soupeř nás výkonem nepřekvapil. Když jsme mapovali jeho jarní zápasy, věděli jsme, že jeho herní projev byl kvalitní a schází mu jen body. I když se nám v závěru podařilo vyrovnat, nemůžeme být s utkáním spokojeni."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články