Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta i přes Čvančarovo vyloučení zabrala, sérii remíz ukončil Kuchta

Pětizápasová série remíz je minulostí. Sparta otočila v 10. kole nepříznivě se vyvíjející duel s Hradcem Králové a potěšila slušně zaplněnou Letnou. Skóre sice otevřel ve 13. minutě hostující Filip Kubala a krátce nato uviděl červenou kartu domácí Tomáš Čvančara, ale po změně stran Pražané dvakrát udeřili. Nejprve vyrovnal Asger Sörensen a konečný výsledek stanovil Jan Kuchta. Ani "votroci" nedohráli v deseti po vyloučení Vojtěcha Smrže.

Sparta neprohrála v nejvyšší soutěži podeváté za sebou a v neúplné tabulce zůstala třetí. Hradec Králové naopak nevyhrál počtvrté v řadě a je sedmý.

Poprvé v sezoně po dlouhém zranění a hned v základní sestavě nastoupil domácí kapitán Krejčí mladší. Už v 7. minutě mohl skórovat Kubala, ale sparťanský brankář Kovář svou chybu povedeným zákrokem napravil.

O šest minut později se ale hosté dočkali. Krejčí dlouho váhal s rozehrávkou, Kodeš ho obral o míč a Kubala se napodruhé přesnou ranou k tyči nemýlil.

Smrž v další "tutovce" ve 25. minutě zblízka nepřekonal Kováře. O chvíli později Čvančara udeřil loktem do obličeje Kubalu a uviděl žlutou kartu. Po zásahu videorozhodčího a přezkoumání opakovaných záběrů však sudí Nehasil sparťanského útočníka vyloučil.

Hradec málem navýšil vedení, jenže Vašulín těsně minul. V závěru úvodního dějství zahrozili i domácí. Höjerovu ránu vyrazil gólman Reichl před sebe, Krejčí se však k dorážce nedostal. Vzápětí Wiesner přestřelil.

Letenští srovnali v 52. minutě po rohovém kopu. Reichl špatně vyběhl a Sörensen zakončil hlavou do odkryté branky. Dánský stoper vstřelil druhý gól v ročníku nejvyšší soutěže.

Ihned poté si mohl Hradec vzít vedení zpátky. Agilní Kubala obral o balon Zeleného a běžel sám na Kováře, napálil však tyč.

V 57. minutě Pražané dokonali obrat po další Höjerově standardce a Kuchta zakončením zblízka prvním soutěžním gólem v dresu Sparty vystřelil svému týmu triumf. Situaci poté sudí Nehasil dlouho konzultoval s videorozhodčím Štěrbou, jelikož podle opakovaných záběrů se zdálo, že Krejčí prodloužil hlavou míč na Kuchtu, který stál v ofsajdu. Gól ale platil.

"Obě branky Sparty byly neregulérní. První je situace, na kterou si na Letné stěžoval už pan Vrba (trenér Ostravy). Šlo o obrácený roh, žádný roh nebyl. A druhý gól padl z ofsajdu," řekl Koubek na tiskové konferenci.

"Určitě to ze mě spadlo, protože jsem gól hrozně moc potřeboval. Stejně jako celý mančaft. Konečně to vyšlo vítězně a jsme za to rádi," uvedl Kuchta.

Za Východočechy mohl srovnat Kubala, jenže hlavičkoval vedle. V 72. minutě se síly na hřišti srovnaly, když byl Smrž po zákroku na Daňka na půlící čáře vyloučen. Záložník Hradce obdržel už druhou červenou kartu v ligové sezoně. V 86. minutě Kovář zastavil Vašulínovu střelu. Sparta doma v lize nepodlehla Hradci v 17. utkání za sebou.

Sparta Praha - FC Hradec Králové 2:1 (0:1)

Branky: 52. Sörensen, 57. Kuchta - 13. Kubala. Rozhodčí: Nehasil - Hájek, Mokrusch - Štěrba (video). ŽK: Jankto, Höjer - Rybička, Vašulín, Harazim, Miroslav Koubek (trenér), Kodeš. ČK: 29. Čvančara - 72. Smrž. Diváci: 10 317.

Sparta Praha: Kovář - Wiesner, Sörensen, Zelený, Höjer - Daněk (77. Mejdr), Sadílek, Ladislav Krejčí II, Jankto (70. Minčev) - Čvančara, Kuchta (88. Sáček). Trenér: Priske.

Hradec Králové: Reichl - Klíma, Čihák, Čech (66. Rada) - Harazim (66. Gabriel), Smrž, Kodeš (83. Matěj Koubek), Novotný - Rybička (46. Kučera) - Kubala, Vašulín. Trenér: Miroslav Koubek.

Brian Priske (trenér Sparty): "Mám velkou radost z výsledku. Úleva je velké slovo, ale jsem určitě spokojený s tím, že máme tři body. Měli jsme pět remíz v řadě. Po předchozích zápasech jsme mluvili o dominanci a o tom, jak jsme měli vyhrát. Dnešek nebyl jedním z našich nejlepších zápasů, ale podařilo se nám vyhrát. To, jak hráči hráli ve druhém poločase, mě hodně těší. Byla to ošklivá výhra, ale i ty jsou důležité."

Miroslav Koubek (trenér Hradce): "Hlavní příčina porážky je, že jsme nedali spoustu gólových šancí. To si tady nikdo nevytvořil, kluky musím pochválit. Naše četnost gólových šancí byla velmi dobrá. Hráli jsme to, co jsme si řekli, že budeme hrát. Dvojice Vašulín - Kubala mohla dát čtyři pět gólů, ještě Smrž měl obrovskou šanci. Tam je příčina (prohry). Potom ať si rozhodčí dělají, co chtějí."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články