Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sparta dvakrát vyhrála o čtyři góly, zastřílela si také Slavia

Rynholec – Celky pražských "S" si v přípravě pořádně zastřílely. Sparta odehrála hned dvě utkání a v obou triumfovala o čtyři branky. Nejdříve porazila Teplice 4:0 a poté přejela druholigové Ústí nad Labem 5:1. Vysokou výhru si připsala také Slavia, která zdolala další celek z druhé nejvyšší soutěže Viktorii Žižkov 3:0.

Sparta si s Teplicemi bez obtíží poradila
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Do prvního z dvou utkání Sparta nasadila silnější sestavu i s oběma posilami Néstorem a Vatajeluem. Od začátku Teplice přehrávala, ale Severočeši byli nebezpečnější díky rychlým protiútokům. Hyčka však vypálil po úniku vedle, Horu skvěle vychytal brankář Koubek, který lapil i Vaněčkovu hlavičku po rohu. Hned vzápětí šla do vedení Sparta po dorážce Konatého.

"Když bude Timi pracovat v tomto režimu a bude pro klub přínosem, tak je v týmu. Když bude podávat kvalitní výkony, tak to pomůže Spartě a věřím, že to ocení i fanoušci," řekl trenér Sparty David Holoubek. "Vzali jsme Timiho zpět v pohodě. Každý by měl dostat druhou šanci, my ho podporujeme a je součástí týmu. Je teď na něm, jak zabojuje," doplnil obránce Michal Kadlec.

Po změně stran a prostřídání teplické sestavy už měla Sparta jasnou převahu, kterou zúročila dalšími třemi góly. Nejprve si Néstor naběhl na kolmou přihrávku od Karavajeva a prostřelil gólmana Plachého. "Jsem moc rád, že se mi povedlo skórovat, ale nejdůležitější je, že se dařilo týmu," prohlásil Néstor. "Je to velmi nadstandardní hráč a dnes ukázal, že bude posilou," ocenil španělskou posilu z Dukly Holoubek.

Poté si Karavajev navedl míč na střelu z dálky a zamířil přesně k tyči. Výsledek zpečetil Juliš, který v závěru proměnil pokutový kop za faul na Dočkala. "Jsme spokojeni s výsledkem i výkonem. Je to dobrý příslib do další práce, která nás čeká," řekl Holoubek. "Byl jsem až trochu překvapený, jak jsme hráli a jak jsme byli dominantní. Takhle nějak by to mělo vypadat. Od nás dobrý zápas," uvedl brankář Tomáš Koubek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta v utkání s Teplicemi představila dvě nové posily

Na Ústí s mladíky

Do utkání s Ústím nastoupila výrazně mladší sestava Sparty se šesti hráči z juniorky. Na herním projevu to však nebylo poznat, naopak Letenští působili ještě aktivnějším dojmem a aktivním presingem nepouštěli soupeře téměř ani za polovinu hřiště.

Brzy se prosadil Mustedanagič, který vstřelil svůj první gól za A-tým. Spartě vycházely rychlé kolmé akce a po další z nich přihrál Dudl před prázdnou branku Lafatovi, který zvýšil. Třetí gól přidal po rohu obránce Hybš a ještě do poločasu se podruhé prosadil Lafata po další spolupráci s Mustedanagičem.    

Po změně stran už sice tolik šancí Sparta neměla, ale Ústí jí k další brance pomohlo špatnou rozehrávkou ve chvíli, kdy byl gólman mimo branku a Mustedanagič zamířil přesně. V závěru Ústí už jen snížilo díky Jindráčkovi. V dobrém světle se při svém prvním startu za A-tým ukázal i záložník Baba Lamine Traoré z Pobřeží slonoviny, který svými průniky pomohl ke dvěma gólům.

"Nastoupili jsme s mladším kádrem, kazil nám to jen David Lafata. Těší mě, že jsme si naši mládež porovnali s druhou ligou a kluci to zvládli velmi dobře. Motají nám hlavu, za což jsme rádi," řekl Holoubek. "Když budou podávat takto kvalitní výkony jako dnes, tak se budou dostávat do sestavy," dodal. 

Za Slavii se hned dvakrát trefil Mešanovič

Slavia proti Žižkovu před několika stovkami fanoušků většinu času dominovala. Druhý tým ligové tabulky, který hrál doma první přípravný duel po návratu ze soustředění v Číně, otevřel skóre v 17. minutě, kdy Mešanovič sám před brankářem potrestal velkou chybu hostující obrany. Těsně před přestávkou přidal druhý gól Mingazov, který propálil žižkovského Hrubeše. V 53. minutě se pak z dorážky podruhé prosadil Mešanovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia vyhrála v přípravě dvěma góly Mešanoviče nad Žižkovem 3:0

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý kvůli drobným zdravotním problémům nenasadil čtyři hráče. Nenastoupily dvě posily Jan Sýkora a Nor Per-Egil Flo a spolu s nimi ani Dušan Švento s kapitánem Jiřím Bílkem.

Na soustředění v Číně sehrála Slavia dva zápasy s tamním třetiligovým celkem. První vyhrála 3:0 a v druhém remizovala 0:0. Ve čtvrtek Pražané opět na umělé trávě v Edenu přivítají slovenský Ružomberok a poté se vydají na soustředění do Španělska.

Výsledky přípravných zápasů:

Sparta Praha - FK Teplice 4:0 (1:0)

Branky: 29. Konaté, 60. Néstor, 68. Karavajev, 88. Juliš z pen.
Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Vatajelu - Juliš, Mareček, Sáček, Konaté - Dočkal - Néstor. Trenér: Požár.
Teplice: Grigar (46. Plachý) - Vondrášek (46. Strada), Ljevakovič, Ciskaridze, Krob (46. Urma) - Hyčka, Soungole, Vachoušek (46. Kodeš), Fillo (46. Nivaldo) - Hora (70. Richter) - Vaněček (37. Potočný). Trenér: Šmejkal. 

Sparta Praha - Ústí nad Labem 5:1 (4:0)

Branky: 7. a 67. Mustedanagič, 17. a 43. Lafata, 37. Hybš - 76. Jindráček.
Sparta: Budinský - Dudl, Penc, Holek, Hybš - Traoré, Havelka, Čermák, Ch. Frýdek - Lafata, Mustedanagič. Trenér: Požár. 

Slavia Praha - Viktoria Žižkov 3:0 (2:0)

Branky: 17. a 53. Mešanovič, 43. Mingazov. Sestava Slavie: Pavlenka (46. Kovář) - Bořil, Lüftner, Frydrych, Zmrhal - Souček - Van Kessel (46. Ščuk), Alvir (46. Van Buren), Barák (46. Hušbauer), Mingazov (46. Škoda) - Mešanovič (76. Antwi). Trenér: Šilhavý.

Union Berlín - Dukla Praha 2:2 (0:1)

Branky: 54. Polter, 64. Hosiner - 21. Považanec, 84. Vopat. Sestava Dukly: Rada (46. Hruška) - Miloševič (46. Kušnír), Šimůnek (46. Bezpalec), Štetina, Podaný (46. Preisler) - Hanousek (60. Bilovský), Tetour (80. Brejcha), Považanec - Brandner (60. Demeter), Holenda (60. Edmond), Olayinka (80. Vopat). Trenér: Hynek.

MFK Karviná - MFK Ružomberok 0:0

Sestava Karviné: Laštůvka (46. Pastornický) - Dressler (46. Holík), Janečka (46. Hošek), Plesník, Zelený (46. Eismann) - Šisler (46. Bariš), Smrž - Duda, Budínský (46. Lingr), Puchel (46. Moravec) - Jurčo (60. Nimely). Trenér: Weber.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy