Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spálené tutovky napravil gól Hložka a dělovka Kangy. Sparta přehrála Jablonec

Reparát za úvodní prohru se Slováckem se Spartě povedl, i když s nedostatky. Především v koncovce Pražané proti Jablonci tápali v čele s forvardem Liborem Kozákem, než se povedenou hlavičkou prosadil talent Adam Hložek. Na něho navázal Guélor Kanga perfektní střelou do horního růžku branky a pečetil ve 2. kole první ligy vítězství 2:0.

Záložník Sparty Guélor Kanga
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Před druhou brankou jsme ztratili míč ve středu hřiště a Kanga to trefil náramně. V tom je ten rozdíl  my pálíme jako zběsilí nad, Kanga při první možnosti trefí síť," podotkl trenér Jablonce Petr Rada, který v minulosti vedl Spartu. "Byl to pouze první krok, k dlouhodobému zlepšení jich musíme udělat mnohem více," dodal sparťanský kouč Václav Jílek.

Severočeši nepotvrdili minulé vítězství 2:0 nad jiným pražským týmem Bohemians 1905 a v nejvyšší soutěži venku podeváté za sebou nevyhráli.

Sparťané po týdnu plném kritiky vlétli do zápasu s elánem a brzy chtěli zlomit brankové prokletí startu sezóny. A i když předváděli proti minulému duelu lepší hru, střelecky se trápili. Ve třetí minutě se sice fanoušci poprvé radovali po trefě Hložka, ale kvůli faulu na brankáře Hrubého gól nebyl uznán.

Domácí měli po celý první poločas výraznou převahu a největší zásluhu na tom měli Kanga s Plavšičem. Jenže většina ze sedmi sparťanských pokusů buď skončila mimo, nebo Pražané spalovali velké šance  především pak Kozák, který dvakrát ve slibné pozici přestřelil branku. Podruhé kapitán selhal ve 26. minutě, co se k němu vrátil míč po Hložkově hlavičce do břevna.

Kozákova nemohoucnost pokračovala i po pauze, kdy už sparťanská převaha nebyla tak výrazná. V 55. přišel po hrubce Váni k šanci zcela nečekaně, ale jeho střelecký pokus skončil mimo.

Pak ale sparťané přece jenom po 221 minutách ukončili ligovou střeleckou nemohoucnost a u zrodu akce byl znovu agilní Plavšič, který poslal ostrý centr do šestnáctky a Hložek hlavou rozjásal Letnou.

Jenže druhou branku domácí tým dlouho nedokázal přidat, přestože měl ideální možnost v 80. minutě, jenže Hašek nedokázal míč vrátit ani do opuštěné branky a Sparta se už opět začala strachovat o výsledek.

Pojistku přece jenom zařídil sedm minut před koncem Kanga, který se z dvaceti metrů krásně trefil do horního růžku. Jablonečtí se na odpověď nezmohli a v lize na Letné nevyhráli počtrnácté za sebou.

2. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (0:0)

Branky: 62. Hložek, 83. Kanga. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Vlasjuk - Hrubeš (video). ŽK: Tetteh - Kratochvíl. Diváci: 10.860.

Sparta: Nita - Sáček, Radakovič, Štetina, Hanousek (82. Kaya) - Hašek, Krejčí - Hložek (75. Trávník), Kanga, Plavšič - Kozák (64. Tetteh). Trenér: Jílek.

Jablonec: Hrubý - Holík, Břečka, Váňa, Sýkora - Hübschman, Považanec (65. Pleštil) - Kratochvíl, Matoušek, Jovovič (74. Acosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Václav Jílek (trenér Sparty): "Měli jsme ohromnou motivaci něco změnit. Bylo to hlavní téma celého týdne, moc jsme si přáli všichni vidět reakci týmu na porážku se Slováckem. Možná jsme mohli nakonec i přes šance nevyhrát, protože jsme se dlouho nemohli trefit. Ale nasazení i aktivita byly o hodně větší. Ovšem byl to pouze první krok, k dlouhodobému zlepšení jich musíme udělat mnohem více. Čtyři změny v sestavě? Některé byly vynucené - Zahustel i Trávník nebyli stoprocentní, hledali jsme různé varianty a vyšlo nám, že se nemůžeme bát postavit mladé hráče - Láďa Krejčí podal dobrý výkon a třeba Adam Hložek je přes svoje mládí pro nás v současné době klíčový hráč."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Sparta vyhrála zaslouženě, to je třeba přiznat, ale nás srazily individuální chyby. Dlouho jsme se tu drželi, některé šance domácích před pauzou jsme přežili a s našimi náznaky možností jsme však naložili hodně špatně. Po pauze jsme ještě přežili chybný odkop Váni, ale další osobní chyby už skončily brankami Sparty. Před první neustál Jovovič na straně souboj, před druhou jsme ztratili míč ve středu hřiště a Kanga to trefil náramně. V tom je ten rozdíl - my pálíme jako zběsilí nad, Kanga při první možnosti trefí síť."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články