Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Snadné sousto? Vedoucí Spartu čeká poslední Baník

Praha -  Souboj prvního s posledním týmem tabulky bude v rámci 21. kola Gambrinus ligy k vidění na ostravských Bazalech. Za titulem jistě kráčející Sparta si na hřišti šestnáctého týmu bude chtít udržet desetibodový náskok před druhou Plzní. Viktoria hraje v neděli v Olomouci a ráda by navázala na zlepšení ze čtvrteční odvety osmifinále Evropské ligy s Lyonem. Zajímavé bude utkání v Edenu, kam se v roli extrenéra Slavie vrátí Petr Rada s Jihlavou. Další pikantní zápas nabídne duel nováčků Znojma a Bohemians 1905.

Souboj v utkání Ostrava - Sparta
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Sparta má před duelem v Ostravě na své straně většinu statistik. Drží sérii 22 ligových zápasů bez porážky, šest kol po sobě zvítězila a Ostravu porazila sedmkrát za sebou. Letenští ale dobře vědí, že zápasy dvou tradičních rivalů bývají na Bazalech vždy těžké a vyhecované.

"Víme, že Baník je poslední, ale když se podíváte na výsledky a hlavně výkony, tak je to tým, který má svoji kvalitu a o udržení se ještě popere," mínil sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Nastoupí Krejčí?

Navzdory slibnému náskoku zůstává opatrný. "Jsou za námi teprve dvě třetiny a ve zbývajících deseti zápasech se bude hrát ještě o třicet bodů. Podle toho, co vidíme na hráčích, tady žádný pocit, že by bylo hotovo, zdaleka není. Zachováváme pokoru, víme, že v Příbrami to bylo jen výsledkově podle představ, ne výkonem," připomněl vydřenou výhru 1:0. Do sestavy by se mohl vrátit uzdravený Ladislav Krejčí.

Ostrava čeká na vítězství jedenáct kol, na jaře uhrála jen dva body a klesla na dno tabulky. I když je Baník nejhorším domácím týmem ligy, zůstává před soubojem s lídrem bojovně naladěn a touží připravit Spartě první prohru v sezoně.

"Chtěli bychom navázat na dobré momenty, které jsme předvedli v minulých zápasech. Sparta, to je prostě výzva. Věřím, že celé mužstvo bude hrát s takovým nasazením a vůlí, že se nám podaří kvality Sparty smazat. Buďme první, kdo Spartu porazí," řekl kouč Ostravy František Komňacký.

Plzeň po remíze 0:0 se Slováckem zřejmě přišla o reálnou naději na obhajobu titulu. Do Olomouce ale cestují Západočeši povzbuzeni výrazně zlepšeným výkonem ve čtvrteční odvetě Evropské ligy s Lyonem. Kvůli nepovedenému prvnímu duelu ve Francii (1:4) sice vypadli, ale výhrou 2:1 ukončili sérii tří zápasů bez vítězství.

Dušan Uhrin mladší
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenér Dušan Uhrin věří, že jeho tým na skvělé domácí představení proti Lyonu dokáže navázat. "Pevně věřím, že ty tři předchozí zápasy budou zapomenuty. Ještě si ale raději počkám, jestli budeme schopni takový výkon zopakovat. Budeme se snažit hráče nabádat, aby i proti Olomouci hráli aspoň v takovém tempu," řekl kouč.

Olomouc z posledních deseti kol vyhrála jediné a na sestupové příčky má už jen čtyřbodový náskok. S Plzní Hanáci v lize třikrát za sebou prohráli. "Zápas s Lyonem ukázal všem škarohlídům, kteří Plzeň v poslední době kritizovali, že má pořád obrovskou sílu. Je to atraktivní tým pro diváka, motivace pro nás," uvedl trenér Sigmy Zdeněk Psotka. Proti svému bývalému klubu si nebude moci zahrát plzeňský Tomáš Hořava, který je v trestu.

Rada se vrátí do Edenu

Nizozemský kouč Alex Pastoor se bude se Slavií snažit navázat na první výhru na lavičce Pražanů nad Znojmem a porazit doma i Jihlavu. Ve dvou duelech před svými fanoušky uhráli červenobílí s Vysočinou dvě remízy, při té předloňské (3:3) vedl Slavii nynější jihlavský kouč Petr Rada.

"Ten strhující a málo vídaný zápas si samozřejmě vybavuji, ale mé vzpomínky se k němu nevracejí. Soustředím se na svůj tým a úspěch v nadcházejícím utkání na Slavii," uvedl Rada.

V dalších víkendových zápasech se představí v moravském derby Slovácko proti Brnu, Dukla Praha proti Příbrami a Znojmo proti Bohemians 1905. Kolo v pondělí uzavře souboj o třetí místo mezi Teplicemi a Mladou Boleslaví.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články