Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Slovácko si poradilo s Ostravou, Jablonec obracel s Pardubicemi. Sparta nezaváhala se Zlínem

Fotbalisté Slovácka si v 16. kole poradili s Ostravou 2:0. Na domácím hřišti předvedli atraktivní, útočnou hru, na kterou Ostravští marně hledali recept. Jablonec musel v utkání s Pardubicemi vývoj otáčet. Obě branky zařídil Miloš Kratochvíl. Pražská Sparta nepřipustila zaváhání proti Zlínu, který v den 130. výročí založení klubu porazila 2:0. 

Od úvodních minut se ve výborné kulise hrál oboustranně pohledný a útočný fotbal s přímočarou snahou o zakončení. První šanci si vytvořili domácí, když Havlík vyslal po levé straně do brejku Jurošku, který v plném sprintu přestřelil Letáčkovu branku.

Slovácko reagovalo na mírnou herní převahu hostů v úvodu rychlými kontry a centrovanými míči. Po jednom z nich ostravská obrana nedůsledně míč odkopla jen k Havlíkovi, který z třinácti metrů zakroutil střelu přímo do horního růžku a šestým gólem v ligové sezoně potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Hosty inkasovaná branka citelně srazila a závěr poločasu jednoznačně patřil Slovácku. Dvě vyložené domácí šance zahodili Cicilia a Trávník. Hosté i ve druhé polovině těžko hledali recept, jak vzdorovat nápadité hře domácího mužstva. "Jsem hodně zklamaný z výsledku i výkonu našeho týmu. Přitom jsme do utkání dobře vstoupili, vytvořili si dvě vyložené šance, ale neproměnili jsme je. Koncovka byla dnes naší slabinou," mrzelo kouče Hapala.

Domácí se nakonec uklidňujícího druhého gólu dočkali, když Kadlecův centr z levé strany hlavičkující Cicilia v 71. minutě umístil přesně k tyči. Vytáhlý útočník se v ligovém ročníku trefil podruhé. "Eliminovali jsme jejich hru, která jim přinášela výsledky na venkovních hřištích, Baník musel hrát do plných a my jsme z toho těžili. Dobře jsme je dostupovali a neztráceli balony," těšilo domácího trenéra Svědíka.

1. FC Slovácko – Baník Ostrava 2:0 (1:0)

Branky: 29. Havlík, 71. Cicilia. Rozhodčí: Černý – Caletka, Antoníček – Adámková (video). ŽK: Cicilia (Slovácko). Diváci: 6632.

Sestavy:
Slovácko: Heča – Reinberk, Daníček, Kadlec, Doski (74. Holzer) – Trávník (82. Hofmann), Valenta – Petržela (63. Sinjavskij), Havlík, P. Juroška (74. Kalabiška) – Cicilia (82. Vecheta). Trenér: Svědík.

Ostrava: Letáček – Ndefe (72. Kaloč), Frydrych, Pojezný, Kpozo – Boula, Rigo (72. J. Juroška) – Buchta (82. Madleňák), Kubala, Šín (61. Klíma) – Tanko (72. Almási). Trenér: Hapal.

Výhra k výročí založení

Na lavičce Sparty začal po uzdravení stoper Krejčí. Na hrotu domácího útoku nastoupil Kuchta, který minulý víkend navštívil noční podnik v Olomouci, kvůli čemuž byl spolu s beky Brabcem a Coufalem vyřazen z české reprezentace.

Pražané odehráli utkání ve výročních černo-zlatých dresech. Úřadujícím mistrům se výborně povedl začátek a už ve třetí minutě udeřili. Birmančevič si zpracoval Kuchtovu přihrávku a skákavou střelou otevřel skóre.

"První půle byla dobrá v mnoha ohledech. Hráli jsme se slušnou intenzitou, vytvořili si velké šance, dali pěkné góly. Měli jsme vést o tři, čtyři, nebo možná i pět branek. Ve druhé půli naše kvalita i intenzita opadly. Na druhé straně máme tři body, čisté konto a jsme znovu v čele tabulky, takže si moc stěžovat nemůžu," zhodnotil zápas trenér Priske. 

Návrat po reprezentačním konci

Šestadvacetiletý Kuchta minulý víkend navštívil noční podnik v Olomouci, kvůli čemuž byl spolu s obránci Jakubem Brabcem a Vladimírem Coufalem vyřazen z české reprezentace. Stalo se tak před pondělním rozhodujícím duelem kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 s Moldavskem. Národní tým i přes absenci trojice hráčů utkání zvládl a po triumfu 3:0 si zajistil účast na závěrečném turnaji v Německu.

"Samozřejmě jsem s ním (Kuchtou) v pondělí, kdy se vrátil, mluvil. Pořád řeším, s kým budeme hrát. Máme dobré útočníky Victora (Olatunjiho) a Sejkyho (Václava Sejka). Nepřemýšlel jsem ale o tom, že by Kuchta nenastoupil kvůli tomu, co se odehrálo v reprezentaci, nehrálo to roli. Vybral jsem nejlepší možnou sestavu. Souhlasím s rozhodnutím reprezentace. Je na Kuchtovi, aby na to odpověděl. Dnes se mu to v mnoha ohledech povedlo, jen se mu nepodařilo skórovat," uvedl kouč Priske.

V 18. minutě Wiesner našel za obranou Kuchtu, jenže jeho střela na vzdálenější tyč skončila vedle. O chvíli později se do přihrávky Birmančeviče vložil hostující obránce Pidro a gólman Dostál vytáhl míč na roh. Poté Kuchtu vysunul pro změnu Birmančevič, ale sparťanský útočník zamířil nad. V 38. minutě dostal Kuchta od Sadílka další přihrávku za obranu, na zlínského brankáře však opět nevyzrál. Akce ještě pokračovala, jelikož Didiba balon neodvrátil do bezpečí a Wiesnerovu dorážku zastavil Dostál na brankové čáře.

Ve 40. minutě se domácí dočkali druhé trefy. Dostál vyrazil Haraslínovu střelu zpoza vápna vedle sebe a dorážející Birmančevič se zblízka nemýlil. Srbský křídelník podruhé v české lize vstřelil dvě branky v jednom utkání a v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže zaznamenal šestý zásah. Sparta má s 40 góly nejlepší útok ligy, naopak Zlín s 37 inkasovanými brankami nejhorší defenzivu soutěže.

Po změně stran Sadílek zpoza šestnáctky napálil břevno. V 62. minutě naskočil do hry Krejčí, který vinou zranění nastoupil za Spartu po sedmi soutěžních zápasech a poprvé od 8. října. V 84. minutě také Wiesner trefil horní tyč, v závěru duelu střídající Dramé vystřelil z dálky, gólman Pražanů Vindahl ale zakročil.

"Zápas jsme nezačali moc dobře. Hráli jsme v rozestavení 3-4-3, nešlo nám to v rozebírání hráčů. Po jedné nedodělané akci jsme dostali rychlý gól, což nám trochu ovlivnilo hru, kterou jsme chtěli hrát. Chtěli jsme hrát aktivně, napadat soupeře, ale nedařilo se nám dostávat pod tlak hráče, kteří měli míč na noze. Dokázali nám krásně provlíkat míče mezi záložní a obrannou řadou a dělali nám s tím problémy," mrzelo zlínského kouče Červenku.

Sparta Praha – FC Zlín 2:0 (2:0)

Branky: 3. a 40. Birmančevič. Rozhodčí: Všetečka – Hájek, Hrabovský – Machálek (video). ŽK: Černín (Zlín). Diváci: 16.877.

Sestavy:
Sparta: Vindahl – Vitík (62. Krejčí), Panák, Sörensen – Wiesner, Kairinen (73. Laci), Sadílek, Zelený – Birmančevič (79. Pešek), Haraslín (62. Karabec) – Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Priske.

Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Pidro - Janetzký (60. Slončík), Tkáč (77. Žák) – Fantiš (77. Reiter), Bužek (84. Simerský), Bartošák (60. Dramé) – Vukadinovič. Trenér: Červenka.

Jablonecký obrat

Pardubičtí neprohráli poslední dva vzájemné duely a lépe začali i tentokrát. Po signálu z rohu a přízemním centru Hlavatého se sice nabíhajícímu Daňkovi střela nepovedla, ale míč se dostal k volnému Zlatohlávkovi, který zblízka překonal Hanuše. O ofsajd se podle rozhodčích nejednalo. Pardubický útočník si připsal druhý ligový gól.

Domácí stupňovali tlak a v 36. minutě srovnali. Rozhodčí Volek po souboji Patráka s Kratochvílem k nevoli Severočechů penaltu nenařídil, ale po následném odvráceném přímém kopu už favorit srovnal. Na Černákův centr si naskočil Kratochvíl a zády k brance hlavou prodloužil míč do sítě. Dnešní jablonecký kapitán zaznamenal 15. gól v ligové kariéře.

Jablonečtí si přenesli tlak i do úvodu druhé půle. V 50. minutě Hurtado vystihl na dlouhou nohu míč při snaze gólmana Budinského o rozehrávku a z rohu vápna trefil opuštěnou branku, sudí Volek však k velké nevoli domácích posoudil situaci jako nedovolenou a kolumbijskému obránci udělil žlutou kartu.

Za chvíli Alégué po brejku vystřelil kousek mimo a v 72. minutě se neprosadil ani Černák, jenž zblízka ztroskotal na Budinském. Za tři minuty už aktivnější domácí dotlačili míč podruhé do sítě. Po nakrátko rozehrané standardce ze strany Budinský vytáhl Černákovu ránu i dvě Štěpánkovy dorážky, ale důrazný Kratochvíl už zblízka protlačil balon za čáru.

"Cítili jsme, že je to hrozně důležitý zápas. Pardubice jsou nepříjemné, mají velice běhavé hráče a také to potvrzovaly. První půlhodina byla z naší strany velice špatná. Dostali jsme branku a nehráli jsme to, co jsme chtěli. Pomohl nám vyrovnávající gól na 1:1 ještě před poločasem. Přiznávám, že v poločase jsem byl zlý. Hany (Hanuš) nám zachránil výsledek, když chytil penaltu a ještě jednu šanci. Penalta byla důležitá a zřejmě i rozhodující chvíle zápasu," komentoval utkání trenér Látal. 

"Terén byl dobře připravený, Jablonci za to patří respekt. Začali jsme velmi dobře. Vedli jsme a do 30. minuty jsme měli i další šance. Jenže jejich řešení nebylo dobré. Fotbal je o gólech, a to je náš problém. Efektivita našich klíčových hráčů je slabá. Myslím, že do půlhodiny jsme tu měli vést o dva góly. Pak jsme dvakrát nevykopli balon z našeho vápna a potrestalo nás to vyrovnáním. Potom jsme se zase nadechli, na konci první půle přišla penalta, kterou jsme neproměnili. To byl zlomový moment celého zápasu," mrzelo pardubického kouče Kováče.

FK Jablonec – FK Pardubice 2:1 (1:1)

Branky: 36. a 75. Kratochvíl – 12. Zlatohlávek. Rozhodčí: Volek – Paták, Dohnálek – Zelinka (video). ŽK: Hurtado, Látal (trenér) – Patrák, Ortiz, Solil. Diváci: 1411.

Sestavy:
Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Tekijaški, Hurtado – Pleštil (65. Jovovič), Kratochvíl (80. Hübschman), Martinec, Čanturišvili – Černák – Krulich (65. Houska), Alégué (90.+2 Slávik). Trenér: Látal.

Pardubice: Budinský – Mareš, Halinský, Ortiz, Tischler – Vacek (84. Donát) – Daněk (84. Černý), Hlavatý, Solil, Patrák (77. Pikul) – Zlatohlávek (77. Mukwelle). Trenér: Kováč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články