Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z: ČSR - Kanada

Slovácko je v laufu a za vším hledej Svědíka: Musíme se vydat na maximum a znát soupeřovy slabiny

Slovácko má velkou fazonu. Pět výher v řadě, to už prostě není náhoda ani omyelm. A velký podíl na tom má trenér Martin Svědík. Ve spojení s dobře namíchaným mužstvem a ofenzivou, která ústí v góly, z toho vychází střela z Uherského Hradiště, která není k zastavení.

Martin Svědík
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Načala to vysoká domácí výhra nad Plzní 4:0. Slovácko ale zvítězilo také v Mladé Boleslavi a po novém roce proti Karviné. A korunu tomu nasadily tři body z Ostravy i vršovického Ďolíčku.

"Myslím, že nás hodně povzbudila výhra proti Plzni. Hráči si psychicky ověřili, že tímhle přístupem k zápasům můžeme být úspěšní, kluky to hodně povzbudilo psychicky, i proti Boleslavi," tvrdí trenér Svědík v rozhovoru pro ČT sport.

Je rád, že na to jeho tým navázal rovnou ve dvou utkáních hraných v minulém týdnu. "Sám jsem byl překvapen, jak si mužstvo teď poradilo s venkovními zápasy. Jsme natrénovaní, to víme, ale když jsem viděl i fitness data, klobouk dolů před tím týmem," chválí šestačtyřicetiletý trenér v pořadu Dohráno Plus.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Má Svědík na větší kluby?

Těší ho, že i přes některé absence se Slovácko dokáže stmelit a chybějící tváře dobře nahradit jinými. "Vypadávají nám jeden dva hráči ze základní sestavy a vždy je někým nahradíme," říká Svědík.

Rodák z Curacaa - útočník Rigino Cicilia - je zraněný dlouhodobě, na marodku se ale přidal i záložník Vlastimil Daníček a kvůli kartám stál proti Bohemians 1905 obránce Stanislav Hoffman.

"Musím potvrdit slova Honzy Klimenta, že je tam super parta a začínají nám dozrávat hráči jako Sadílek, Havlík. To je obrovský rozdíl oproti minulé sezoně. Střílíme víc gólů, proto jsme úspěšnější," ví Svědík, který začínal trénovat v Pardubicích a postupně prošel ostravským Baníkem, Mladou Boleslaví i Jihlavou.

S třiceti body je Slovácko na čtvrtém místě tabulky, přičemž více než polovinu z nich udělal tým na hřištích soupeřů. "Máme to založené na tom, že se chceme dobře připravit, přečíst soupeřovy slabiny. Tyhle zápasy byly důkazem, že jsme byli dobře připraveni," doplňuje Svědík.

Je nám líto, video expirovalo.
Svědík: Ve Slovácku se vytvořila skvělá parta

Mrzí ho jen, že ať už na Baníku, tak i proti Bohemians 1905 neudrželo Slovácko čisté konto a v závěru utkání inkasovalo. "Je škoda, že jsme to vždy v konci zdramatizovali. Bohemka nás překvapila nakopávanými míči, ale jinak mužstvo pracovalo velmi dobře v defenzivě i ofenzivě."

I kvůli krátké zimní přestávce bylo podle Svědíka důležité zapracovat na organizaci hry. "Dnes jsou těžké terény, dochází tam k hodně ztrátám. Je to o tom, jak máte dobře přikrytý prostory, kde chytnete balon. A my toho myslím dokážeme využít."

Svědík vede Slovácko už od podzimu 2018, je to zatím jeho nejdelší štace v roli hlavního kouče. A ví, že je to velké plus. "Mám určitě výhodu v tom, že jsme ve Slovácku delší dobu," říká.

A pokračuje vzpomínáním: "První sezona byla, že se to potřebovalo zachránit. Pak v loňské sezoně přišlo po dobrém podzimu covidové jaro, které nám moc nesedlo, nedohrálo se to tak, jak bychom měli. Teď se jede třetí sezona, někteří hráči dozrávají, sedá si to, ale je to dlouhodobý proces. Musíme ještě hodně dokazovat to, co jsme načali."

Svědík ví, že to možná zní jako klišé, kabina je ale podle něj nastavená na to, aby v každém utkání předváděla své maximum.

"Fyzicky se vydat i fotbalovou kvalitu. Takhle to máme nastavený. S kabinou jsme si ujasnili, co od toho chceme," říká muž, o němž se už delší čas hovoří, že by mohl mít potenciálně otevřené dveře do některého z klubů domácí velké trojky.

Slovácko čeká v 17. ligovém kole domácí zápas s Českými Budějovicemi, jimž se nyní také daří. Příští týden pojede Svědíkova parta do Jablonce, v pátek 12. února je pak na programu předehrávka s Teplicemi. Tento zápas odvysílá živě ČT sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články