Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Slezské derby, více než jen fotbalové utkání. Jak vznikla rivalita v ochozech?

Vítězství v ligovém duelu se od nepaměti rovná zisku 3 bodů. V derby mezi Opavou a Ostravou jde však kromě postavení v tabulce i o něco jiného. Z fanouškovského pohledu o lásku k milovanému klubu a nenávist k soupeři. Z hráčského o válku na beznadějně vyprodaném stadionu, kde takříkajíc hoří tráva. Budou se opět radovat domácí, nebo odjedou s pomyslným klíčem od Slezska hosté? Přímý přenos sledujte od 17:40 na ČT sport.

Milan Baroš z Ostravy (uprostřed) uniká opavské dvojici Pavel Zavadil - Jan Žídek
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Ač dělí obě města jen 34 kilometrů, současná rivalita v hledišti dlouhou historii nemá. Starší generace dokonce pamatují společné výjezdy na venkovní ligové zápasy Baníku z přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Vše se změnilo až v sezoně 1995/96. Opava postoupila mezi elitu a v prvním vzájemném střetnutí zvítězila k radosti 6 tisíc příznivců ve žlutomodrém na legendárních Bazalech. Tento moment považují za počátek nevraživosti, která se rok od roku stupňovala, i zástupci fanklubů.

"Ještě v této sezoně bylo pět Opaváků v kotli Baníku na zápase proti Spartě a řvalo se: 'Kaučuk, Baník - to je Sparty zánik.' Pod sektorem vlála česká vlajka s nápisem Opava a několik Ostraváků bylo i v Městských sadech na utkání Kaučuku se Spartou," vzpomínal pamětník Adam.   

Je nám líto, video expirovalo.
Kopecký: Možnosti Opavy jsou omezené, ale hráči ukázali, že jim na klubu záleží

Od té doby mnohokrát přerušily derby nepokoje na tribunách, hooligans nejednou vtrhli na trávník, v ulicích docházelo ke konfliktům a manévry policejních těžkooděnců s obušky či vodním dělem se staly koloritem.   

"Nevím, jestli rivalita začala v té době, ale teď je to pravděpodobně nejvyhrocenější derby v Česku," řekl bývalý záložník FCB Radek Slončík, který ve zmíněném střetnutí v listopadu 1995 nastoupil.

"Je strašná škoda, že to nepokračuje v někdejších reáliích, kdy seděli diváci mezi sebou a povzbuzovali bez excesů," doplnil v té době soupeř Lumír Sedláček, aktuálně sekretář SFC.

Bezpečnostní riziko

Vzájemná měření sil už tradičně doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Na předchozí klání v Opavě dohlíželo okolo 500 policistů. I proto, že obě mužstva se těší přízně hooligans z nedalekého Polska. Slezský FC má fanouškovskou družbu se Šlaskem Wroclaw a Ostrava s GKS Katowice.

Loni však k výraznějším incidentům nedošlo a v obou zápasech měla elektrizující kulisa nad nepokoji jednoznačně navrch.

Prestižní duel má říz i na hřišti. Útočníci Baníku Nemanja Kuzmanovič s Tomášem Smolou navíc v minulé sezoně oblékali žlutomodrý dres.

"Pro nás je to bezesporu největší utkání podzimu. Vzdálenost měst je minimální, což vzhledem k rivalitě hraje velkou roli. Na trávníku to bude boj," řekl opavský stoper Dominik Simerský. "V nadsázce vnímáme derby i v tom smyslu, že kdo vyhraje, bude vládce kraje a dostane od něj pomyslný klíč. Je to specifické," dodal.

Podobně hovořil i Kuzmanovič. "Kdo vyhraje, bude si moct zpívat a žít z toho další měsíc. Je to zápas, který se pak může odrazit i na nadcházejících. Chceme uspět a zvednout si sebevědomí." 

Můj dům, můj hrad

V minulém ročníku se pokaždé radovali domácí. Opava na podzim zvítězila 2:1, Ostrava na jaře 2:0.

A na kouzlo vyprodaného stadionu v Městských sadech bude Slezský FC spoléhat i tentokrát - v lize zde totiž čtyřikrát v řadě zapsal plný počet bodů a z posledních osmi duelů před vlastními příznivci našel přemožitele jen jedinkrát. 

Bude zmíněná série pokračovat, nebo si odveze cenný skalp Baník a dorovná soupeře v tabulce?   

SFC Opava (5. místo, 6 bodů) - FC Baník Ostrava (12. místo, 3 body)

Rozhodčí: Julínek - Nádvorník, Podaný.
Bilance: 18 utkání, 5-6-7, 23:27.

Předpokládané sestavy:
SFC Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Řezníček, Jursa - Mondek, Jurečka, Zapalač - Dedič.
FC Baník Ostrava: Laštůvka - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, Granečný - Baroš, Diop.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články