Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slávisté otočili šlágr s Plzní a vedou o dva body. Sparta využila chyb Baníku a je druhá

Pražská Slavia sice prohrávala po poločase s Plzní 0:1, ale nakonec šlágr 23. ligového kola vyhrála 2:1 a vrátila se do čela tabulky. Tam se chvíli hřáli sparťané, kteří vyhráli 3:0 na hřišti Baníku Ostrava, k čemuž svými chybami přispěli i domácí fotbalisté. Tři góly nastříleli i hráči Sigmy Olomouc do sítě Českých Budějovic. Zápas Zlína s Hradcem Králové skončil smírně 2:2.

Peter Olayinka se raduje ze vstřelené branky
zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ačkoliv do utkání vstoupili lépe domácí, kteří se od úvodních minut prezentovali aktivním fotbalem, nakonec právě oni sami přispěli k úvodnímu střeleckému úspěchu soupeře. V sedmnácté minutě poslal gólman Laštůvka míč na Kaloče, toho ale obrali Kuchta se Sadílkem a po rychlé akci se první z nich zapsal do střelecké listiny.

"Na první gól jsem jim nahrál, to byla moje chyba, kterou beru na sebe. Do utkání jsme šli s nějakým plánem, že se budeme snažit nedostat gól, ale po mé chybě dávali do prázdné branky na 1:0," uvedl záložník Kaloč.

Za pár minut to bylo už 2:0 pro Pražany, když se míče zmocnil Haraslín, dlouhým pasem našel Čvančaru a ten překonal Laštůvku podruhé. 

Domácí mohli v závěru první půle zkorigovat, ani jedna ze série šancí a závarů se však neujala. Místo toho se domácí krátce po návratu ze šaten dopustili další z nepřesností, špatně rozehráli, čehož využil Kuchta, přihrál Čvančarovi a ten dal výsledku definitivní podobu. 

"Z pohledu vstřelených branek a výsledku to byl bez debat skvělý zápas. Udrželi jsme si hladovost. Baník tam měl dobré momenty, ale ve správnou chvíli nás podržel brankář. Jsem šťastný, že jsme odvedli dobrou práci," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske na tiskové konferenci.

23. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:3 (0:2)

Branky: 20. a 51. Čvančara, 17. Kuchta. Rozhodčí: Orel - Paták, Antoníček - Hocek (video). ŽK: Sanneh, Klíma, Bitri, Tijani - Čvančara, Sadílek, Minčev. Diváci: 13.099.

Ostrava: Laštůvka - Sanneh (65. Juroška), Bitri (65. Boula), Pojezný, Fleišman - Cadu, Klíma (83. P. Jaroň), Kaloč, Šín (65. Kuzmanovič), Plavšič - Almási (65. Tijani). Trenér: Hapal.

Sparta: Kovář - Vitík, Ladislav Krejčí II, Sörensen - Mejdr (46. Wiesner), Sadílek (72. Laci), Kairinen, Zelený - Čvančara (63. Minčev), Kuchta (72. Daněk), Haraslín (80. Jankto). Trenér: Priske.

Sigma udeřila po přestávce

Oba týmy nastoupily bez klíčových hráčů, na straně domácích chyběl reprezentační útočník Chytil, u hostů vůbec první minuty v probíhající sezoně absentoval stoper Králík. Poprvé po návratu se v dresu domácích naopak objevil záložník Pospíšil.

Další ztrátou pro domácí bylo brzké zranění stopera Beneše, přesto si právě Sigma vypracovala první šanci, ale Ventúrův přímý kop zneškodnil gólman Šípoš. Slovenský brankář si poradil i s dalšími pokusy domácích a velkou měrou se zasloužil o bezgólový poločasový stav.

Hosté se příliš neprosazovali, navíc v 55. minutě hráli oslabení o vyloučeného Čmelíka, který ve strkanici udeřil rukou do obličeje Vodháněla. 

"Červená karta byla nesmyslná, za oplácení, ještě když je písknutý faul v náš prospěch," zlobil se hostující trenér Marek Nikl na tiskové konferenci. "Byla to doba, kdy jsme se dostávali do zápasu, ale tohle nás potopilo," přidal budějovický obránce Martin Sladký, jenž na Hané pět let působil.

Přesilovka přinesla sílící tlak i góly. O první se postaral v 59. minutě prudkou ranou pod břevno Vodháněl a tentýž hráč o chvíli později zvýšil už na 2:0.

Po druhé brance se nad Androvým stadionem spustila sněhová vánice, dění na trávníku se ale na rozdíl od počasí nezměnilo. V 69. minutě napřáhl zpoza vápna ke střele Růsek a výstavní křižnou trefou přidal třetí gól v utkání i svůj třetí ligový zásah v sezoně.

23. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 3:0 (0:0)

Branky: 59. a 63. Vodháněl, 69. Růsek. Rozhodčí: Radina - Mokrusch, Kotík - Adámková (video). ŽK: Sláma, Ventúra, Israel - Hora. ČK: 55. Čmelík (Č. Budejovice). Diváci: 1620.

Olomouc: Stoppen - Navrátil, Pokorný, Beneš (18. Greššák), Sláma (74. Zmrzlý) - Breite, Ventúra - Vodháněl (74. Přichystal), Pospíšil, Zorvan (46. Zifčák) - Růsek (84. Israel). Trenér: Jílek.

České Budějovice: Šípoš - Sladký, Broukal, Havel, Skovajsa (68. Matoušek) - Čavoš, Čermák (46. Hellebrand) - Adediran (78. Penner), Hora, Potočný (78. Škoda) - Zajíc (46. Čmelík). Trenér: Nikl.

Ve Zlíně se body dělily

"Ševcům" ideálně vyšel nástup do utkání. V páté minutě založil na levé straně akci Hrubý, prošel do šestnáctky soupeře, kde našel Čanturišviliho, jehož tečovaná střela skončila za Reichlovými zády.

"Jsme si vědomi naší situace, potřebujeme vyhrávat, jinak se nebudeme posouvat v tabulce výš," řekl domácí trenér Pavel Vrba na tiskové konferenci. "Pro nás je remíza důležitá z toho důvodu, že jsme body urvali na hřišti týmu, který bojuje o záchranu. Remízu přijímám," přidal kouč Hradce Miroslav Koubek.

Hosty gól nepoložil, v dalším průběhu byli aktivnějším týmem, ale do koncovky se přes dobře organizovanou defenzivu Zlína nedostali. Ve 27. minutě se neúspěšně pokoušel o koncovku Harazim, jehož hlavičku zlikvidoval brankář Rakovan.

Hradec se dočkal vyrovnání v 38. minutě. Gabriel vrátil centrovaný míč zpět před branku, kde jej přes Rakovana do sítě hlavičkoval Matěj Koubek. Přesto šli do kabin spokojenější domácí. V nastaveném čase po centru Vukadinoviče prokázal svůj důraz Kozák a protlačil míč s pomocí tyče za Reichla.

Po přestávce zesílil nápor hostů a Zlín spoléhal na důsledné bránění, které polevilo v 72. minutě, kdy na centr Gabriela vyskočil nedůsledně bráněný Vašulín a hlavou nedal Rakovanovi šanci. Královéhradecký útočník oslavil návrat po vleklém zranění čtvrtým ligovým gólem v sezoně.

V závěru se domácí přece jen více dostali do ofenzivy, kterou zabrzdil Kolář svým vyloučením po druhé žluté kartě. V 90. minutě zazdil tutovku Matěj Koubek, který mohl strhnout výhru na stranu Hradce. Ten v lize popáté za sebou se Zlínem neprohrál.

23. kolo první fotbalové ligy:

Trinity Zlín - FC Hradec Králové 2:2 (2:1)

Branky: 5. Čanturišvili, 45.+5 Kozák - 38. Matěj Koubek, 72. Vašulín. Rozhodčí: Berka - Kříž, Hádek - Petřík (video). ŽK: Kolář, Rakovan. ČK: 90. Kolář (všichni Zlín). Diváci: 2088.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Simerský, Hlinka, Procházka - Kolář, Hrubý - Vukadinovič (85. Dramé), Slončík (53. Janetzký), Čanturišvili - Kozák (66. Balaj). Trenér: Vrba.

Hradec: Reichl - Klíma, Kodeš, Čech - Gabriel, Kučera (46. Rada), Smrž, Harazim (60. Vašulín) - Kubala (90.+4 Pudhorocký), Matěj Koubek, Ryneš. Trenér: Miroslav Koubek.

Olayinka s Lingrem posunuli Slavii zpět do čela

Sparťané vydrželi na čele tabulky jen zhruba do večerní osmé hodiny. Dlouho se ale zdálo, že je z prvního místa sesadí fotbalisté Plzně, kteří lépe zachytili úvod utkání v pražském Edenu, kde nad domácí Slavií vedli od šestnácté minuty díky Chorému.

Pak se sice iniciativy ujali domácí, ale dlouho z ní dokázali vytěžit pouze drtivou převahu ve statistické kolonce držení míče. 

Do druhého dějství trenér Trpišovský prostřídal, poslal na hřiště Lingra s Van Burenem a to se ukázalo jako přínosný tah. Hostující obrana si neporadila s centrem, autor první branky Chorý posunul míč na Olayinku a ten pohodlně překonal Staňka.

Převaha slávistů pokračovala i nadále, až v 77. minutě předvedl Oscar efektní patičku, Jurásek prošel do vápna, atakovaný Van Buren míč ještě nezasáhl, ale místo odpískané penalty se balón dostal k Lingrovi, na kterého čekala už jen víceméně prázdná brána a na slávisty tři body a návrat na první místo.

"Když se na konci sečtou body, mají stejnou hodnotu ze všech zápasů. Samozřejmě když hrajete s přímým konkurentem, je bonus v tom, nepovolit mu bodovat. V tomhle směru je to důležitější. Ale z pohledu boje o titul je potřeba získávat co nejvíc bodů v každém zápase," řekl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský po utkání.

"Podzimní část jsme měli výborně rozehranou, teď přišlo několik ztrát, některé byly zbytečné. Dnes jsme prohráli s velkým favoritem celé ligy, i tak to hodně mrzí. Musíme zabrat před repre pauzou doma s Bohemkou, abychom se udrželi nahoře v kontaktu se Spartou a Slavií," uvedl plzeňský kouč Michal Bílek.

23. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 2:1 (0:1)

Branky: 50. Olayinka, 76. Lingr - 16. Chorý. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Machálek (video). ŽK: Schranz, M. Jurásek, Holeš - Kalvach, Mosquera. Diváci: 18.678.

Slavia: Kolář - Douděra (62. M. Jurásek), Ogbu, Holeš, D. Jurásek - Hromada (46. Van Buren) - Schranz (70. Masopust), Ševčík, Oscar (85. Kačaraba), Olayinka - Tecl (46. Lingr). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Jemelka, Havel (85. Sýkora) - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Durosinmi), Květ (61. Vydra), Mosquera (83. Jirka) - Chorý (60. Kliment). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články