Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavii kvůli fanouškům hrozí zavření Edenu až na rok

Praha - Ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení se Slavií Praha kvůli výtržnostem jejích fanoušků. Klubu hrozí, že jeho stadion Eden by mohl být pro diváky uzavřen až na celý rok.

Slávističtí fanoušci pálí sparťanské šály
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Usnesení ministerstva se podle klubu opírá o zprávu policie z nedávného derby. V něm došlo k masivnímu odpálení pyrotechniky, které vedlo v 75. minutě k přerušení zápasu. Zpráva zároveň připomíná i zapálení několika šál a vlajek se symboly Sparty a také předešlé tresty udělené Slavii disciplinární komisí za nevhodné chování na předchozích zápasech sezony.

"Na správní řízení se dobře připravíme a pro obhajobu Slavie uděláme maximum. Současně ale každému musí být jasné, že každý další přestupek v ochozech uvrhne Slavii do pekla. Nejbližší budoucnost klubu mají ve svých rukou fanoušci, těch problémů se nashromáždilo už příliš," uvedl předseda představenstva Slavie Adam Řebíček.

"Už delší dobu pozorujeme přísnější trend přístupu státních orgánů a orgánů FAČR k diváckým přestupkům na fotbalových stadionech. Bohužel jsme to my, kdo dal k takovému podnětu nejvíc záminek, přestože na toto riziko fanoušky opakovaně upozorňujeme," doplnil tiskový mluvčí Jiří Vrba.

Ondřej Kreml z fanouškovského webu Slávistické noviny však situaci vidí odlišně. "Osobně mi postup ministerstva vnitra přijde naprosto absurdní, stát se pouští na tenký led," myslí si Kreml. "Se Slavií bude vedeno řízení ve věci, která je běžným přestupkem, jenž je vidět na různých stadionech několikrát za sezonu."

V postupu ministerstva vnitra Kreml cítí odplatu za kritiku přístupu policie ke slávistickým fanouškům. Ti policii spílali například za její zásah při pochodu Prahou na stadion Sparty před derby v květnu letošního roku. Postup složek mnozí slávisté již dříve označili za brutální a nepřiměřený. Policie však zásah vyhodnotila jako adekvátní.

Disciplinární komise již potrestala Slavii v této sezoně několika pokutami. Na nejbližší sobotní utkání s Jabloncem má navíc klub z Edenu kvůli výtržnostem z duelu proti Brnu uzavřenou tribunu Sever, kde sídlí "kotel" nejvěrnějších fanoušků. Držitelé permanentních vstupenek na severní tribunu budou moci na utkání získat zdarma lístek do jižního sektoru stadionu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články