Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Slavia znovu láká Stocha. Návrat Dočkala do Sparty je zatím v rovině teorie

Praha - Další přestupové hody v nejvyšší fotbalové soutěži jsou na obzoru. Asi nejreálněji zatím vypadá přesun Martina Zemana, který by mohl z Plzně posílit řady Liberce. Na transferech dál pracuje i Slavia. Vedle spekulací kolem příchodu Ukrajince Jevhena Konopljanky ze Schalke je aktuální i další zvučné jméno - Miroslav Stoch. A pozadu nezůstává ani Sparta. Zatím v rovině teorie zůstává možnost návratu tvůrce hry Bořka Dočkala. Na Letné už nicméně ví, kdo její řady opustí. Na odchodu je např. Tiémoko Konaté. Více o pohybech na fotbalovém trhu se dozvíte v novém vydání Fotbal fokus podcastu.

Zemanův příchod do Slovanu je zatím ve stádiu příprav. Sportovní ředitel severočeského klubu Jan Nezmar pro Deník Sport nicméně uvedl, že zájem o bývalého záložníka Sparty, Příbrami či švýcarského Sionu tu je.

Dříve velmi problémový hráč, který však v Plzni nepředváděl takové výkony, jaké se od něj očekávaly, by mohl nahradit Egona Vůcha, který se pokusí kariéru restartovat na kazachstánské štaci v Tobolu Kostanaj.

Na kmenového hráče Plzně totiž Liberec neuplatnil opci a sám Vůch se chce podle svých slov od Česka odstřihnout právě zahraničním angažmá, aby si - mimo jiné - vyřešil i své osobní záležitosti, jako jsou dluhy.

Na číhané je i Slavia. Podle šéfa představenstva Jaroslava Tvrdíka pražský klub usiluje o ukrajinského reprezentačního záložníka Konopljanku ze Schalke 04. Rozhodnout se ovšem musí německá strana.

Konopljanka po tvrdé kritice trenéra Markuse Weinzierla upadl v nemilost, dostal vysokou pokutu a bundesligový klub s ním zřejmě nepočítá. Weinzierl byl dnes nicméně odvolán a nahradil ho Domenico Tedesco z druholigového Aue.

Spekuluje se i o příchodu dalšího ukrajinského reprezentanta, pětatřicetiletého záložníka Ruslana Rotaňa z Dněpropetrovsku. A je tu ještě jedno jméno - Miroslav Stoch, který si prošel namátkou Chelsea, Twente, Soluní či Bursasporem.

Jevhen Konopljanka v dresu Sevilly
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

K dohodě už byla Slavia údajně blízko letos v zimě, jenže Stochovo Fenerbahce Istanbul ho nechtělo uvolnit. Pro příchod do Prahy v případě sedmadvacetiletého slovenského reprezentanta by ale hovořil jeho údajný zájem i fakt, že v Turecku úplně nezáří. Slavia tak nyní zřejmě zkouší štěstí znovu.

Pozadu nezůstává ani Sparta. Její majitel Daniel Křetínský zdvojnásobil rozpočet s cílem konečně se porvat o Ligu mistrů. Na Letné už v tomto přestupovém období přivítali příchodem Rakušana Marca Janka čtvrtou posilu. Třetí celek uplynulé ligové sezony získal také slovenského stopera Lukáše Štetinu, srbského záložníka Vukadina Vukadinoviče a Bosňana Eldara Čiviče.

Sparta už tak nejspíš v zahraničí shání jen jednu posilu. Podle italských médií by mělo jít o křídelníka Jonathana Biabianyho, který ovšem ve svých 29 letech střídá kluby jako na běžícím pásu a v současnosti patří milánskému Interu, kam dnes přišel nově trénovat harcovník Luciano Spalletti. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Luciano_Spalletti)

"A potřebovala by ještě někoho na podhrot. Někoho, kdo bude tvořit hru. Aleš Čermák tu roli po Bořku Dočkalovi nesplnil, nejspíš odejde," nastínil Pavel Janega z Deníku Sport v aktuálním vydání Fotbal fokus podcastu. Podle něj není ani vyloučen návrat Bořka Dočkala v zimě.

Z 12 možných zápasů čínské ligy totiž odehrál jen sedm utkání. Pro Dočkala není atmosféra v klubu Che-nan ideální. "Poslední období, kdy jsem nehrál, pro mě bylo složité. Nikdy se mi moc nestávalo, že bych jen trénoval a nehrál. A kdo to tam nezažil, tak ani nelze vysvětlit, proč tomu tak bylo," řekl Dočkal.

Za problém v čínském klubu nejspíš může trenér Ťia Siou-čchüan. "Hodně věcí se točí kolem trenéra, který teď končí. Věřím, že se teď spousta věcí změní k lepšímu," prohlásil Dočkal, který odešel v zimě ze Sparty za 230 milionů korun.

Je téměř jisté, že na odchodu je Tiémoko Konaté, kterého na Letné vzali po jeho loňských truc-eskapádách na milost, ale jeho výkony neměly konstantní kvalitu. "A odejdou útoční hráči, jako Juliš či Pulkrab," nastínil Janega.

Někdo z nich by mohl posílit Zlín, který si s jistotou zahraje základní skupinu Evropské ligy. Do kádru vítěze domácího poháru by se mohl vrátit i Tomáš Poznar, záleží ale na tom, jaké záměry s ním v Plzni budou mít.

Hovoří se o hostování v Brně, odkud přešel do Viktorie Jakub Řezníček. Sám Poznar, o jehož služby v restartovaném retro-týmu trenér Pavel Vrba stejně jako v případě Zemana nestojí, by preferoval Zlín. Jeho manažer Zdeněk Grygera pracuje i na dotažení přestupu talentovaného Martina Filla. Věří, že s Teplicemi dospěje k dohodě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články