Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
World Triathlon Championship Series 2024

Slavia v Jablonci nevypadla z role, Teplice překvapily Slovácko a Karviná potopila Budějovice

Formu neztrácejí fotbalisté Slavie, kteří ve 12. kole zvítězili v Jablonci 2:1 a dál bez porážky vedou první ligu o šest bodů před druhou Spartou. Dramatický závěr měl zápas Bohemians s Mladou Boleslaví. Ta po penaltě Patrika Vydry vedla 2:1, ale Júsuf Hilál také z penalty už pět minut po základní hrací době vyrovnal – i když pokutový kop neproměnil, ale z dorážky se už nemýlil. Slovácko se neprosadilo proti Teplicím, které po výhře 2:0 vezou na sever Čech všechny tři body. Ty si nechala doma Karviná, která porazila poslední České Budějovice jednoznačně 4:1.

Bohemians – Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Jablonec vzdoroval, ale Slavia to ustála

Lídr ligy přijel do Jablonce pro tři body a zápas se vyvýjel podle jeho plánu. Po trefách Micheze a Lingra vedl po hodině hry 2:0. Jenže potom se před vápnem slavie uvolnil Čanturišvili a krásně překonal brankáře Kinského. Slavia si však komplikaci nepřipustila a zápas dotáhla už k desátému vítězství v ligovém ročníku.

Slavii kvůli karetním trestům scházeli Oscar s Douděrou a místo nich dostali šanci Prebsl s Michezem, jenž za Pražany v lize poprvé nastoupil v základní sestavě. Trenérovi Trpišovskému se tento tah brzy vyplatil. Kamerunský krajní hráč v 18. minutě po spolupráci obou halfbeků zblízka poslal pod břevno přihrávku z levé strany od Dioufa a dočkal se prvního gólu za Slavii.

Po hodině hry už favorit zvýšil. Provod se protáhl po pravé straně a jeho přízemní centr zužitkoval povedenou střelou k zadní tyči Lingr. Pro českého reprezentanta si připsal první gól od letního návratu do Slavie a první soutěžní branku od června.

Severočeši hned za pět minut snížili. Čanturišvili si ze strany navedl míč a povedenou ranou zpoza vápna zamířil přesně k zadní tyči. Gruzínský záložník se trefil poprvé od úvodního kola, Slavia až v pátém venkovním duelu této sezony nejvyšší soutěže inkasovala.

Severočeši potom překvapivě dostávali favorita chvílemi pod tlak a v 87. minutě byli blízko vyrovnání, Cedidlovu tečovanou hlavičku po rohu však vytáhl nad břevno Kinský. Severočeši doma v nejvyšší soutěži prohráli teprve podruhé z posledních 10 zápasů.

Jablonecký trenér Luboš Kozel byl zklamaný. "Cením si toho, že jsme se vrátili do zápasu a ožili gólem Čanturišviliho. Šli jsme i za vyrovnáním, šance tam na to byly. Řekl bych, že rozhodla kvalita v ofenzivě." Že to měla Slavia těžké přiznal i kouč Jindřich Trpišovský. "Tonda Kinský nás v závěru podržel a chytil několik střel. Celkově to byl strašně zajímavý zápas, ke kterému přispěly oba týmy."

FK Jablonec – Slavia Praha 1:2 (0:1)

Branky: 66. Čanturišvili – 18. Michez, 61. Lingr. Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Machač – Všetečka (video). Bez karet. Diváci: 5237.

Jablonec: Hanuš – Martinec, Tekijaški, Cedidla – Čanturišvili, Nebyla (74. Fortelný), Beran, Polidar (88. Souček) – Kanakimana (65. Alégué), Hollý (65. Chramosta) – Puškáč (74. Schánělec). Trenér: Kozel.

Slavia: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Michez (83. Wallem), Zafeiris (82. Ševčík), Prebsl (90. Chaloupek), Diouf (82. Zmrzlý) – Lingr (63. Chytil), Provod – Chorý. Trenér: Trpišovský.

Hilál nedal penaltu, ale stejně spasil Bohemians

Klokani začali náporem, ale nadějné šance nevyužili. Hra se postupem času vyrovnala a hosté před přestávkou udeřili hned z první střely na branku. Kušej přesným přízemním centrem z levé strany našel nabíhajícího Maška, který ve skluzu usměrnil míč za brankáře Frühwalda. Mašek na podzim skóroval v lize potřetí, Kušej nahrál na gól popáté, takže má aktuálně nejvíc asistencí v soutěži.

Trenér Veselý nachystal o přestávce tři změny v sestavě, 10 minut po půli střídal počtvrté, ale ke zlepšení vedl až rychlý brejk v 65. minutě. Vršovičtí vyrovnali díky velmi podobné akci, kdy Drchal nacentroval z pravé strany před branku, kde se prosadil střídající Zeman svou druhou ligovou brankou v ročníku i v kariéře zároveň.

Závěr byl divoký. Nejprve nastala nepřehledná situace v domácí šestnáctce. Šlo o to, zda zahrál rukou dříve hostující Pulkrab, nebo vršovický Hybš. Sudí Szikszay po konzultaci s videorozhodčím a rozboru u monitoru nařídil penaltu, kterou Vydra proměnil.

V nastavení však na druhé straně zahrál rukou také Kostka. Trmal nejprve Hilálův pokutový kop vyrazil, bývalý hráč Mladé Boleslavi pak ale na druhý pokus poslal míč do sítě. Hilál na podzim skóroval popáté.

Bohemians Praha 1905 – FK Mladá Boleslav 2:2 (0:1)

Branky: 65. Zeman, 90.+5 Hilál – 39. Mašek, 83. Vydra z pen. Rozhodčí: Szikszay – Pečenka, Zoufalý – Zelinka (video). ŽK: Pleštil, Kovařík – Vydra. Diváci: 5689.

Bohemians: Frühwald – A. Kadlec (87. Novák), Křapka, Vondra (46. Kovařík), Hybš – Smrž (55. Hrubý), Hůlka – Pleštil (46. Zeman), Ristovski (46. Čermák), Drchal – Hilál. Trenér: Veselý.

M. Boleslav: Trmal – Král, Suchý, Králik – Kostka, Stránský (74. Sakala), Vydra, Fulnek – Kušej (64. Pulkrab), Ladra (90. Langhamer) – Mašek (90. Jawo). Trenér: Brännström.

Teplice loupily v Uherském Hradišti

Fotbalisté Teplic zaskočili Slovácko a bodovali ve třetím ligovém zápase za sebou. V Uherském Hradišti měli domácí víc ze hry, ale Gning poslal hosty do vedení, a když Havlík po hodině hry neproměnil za Slovácko penaltu, přidal druhý gól Teplic Horský. Slovácko se snažilo, ale gól Havlíka v nastaveném čase nebyl uznaný pro faul.

Domácí vstoupili do utkání ve velkém stylu a vytvořili si výraznou územní převahu a gólové šance, ale ty nevyužili a jen zvonily tyče teplické branky. V závěru poločasu přišla teplická lekce z produktivity – Gninga vyslal Čerepkai kolmým pasem do obrany, kde senegalský útočník vyškolil stopera Břečku a podél Heči poslal míč do sítě.

Po přestávce se očekával opět nápor Slovácka, jemuž ale Severočeši čelili mnohem aktivnější hrou, kterou eliminovali bezprostřední nebezpečí. A když po Švandově faulu Havlík z penalty vysoko přestřelil branku, udeřily Teplice podruhé. Juklovu střelu Heča pouze vyrazil před sebe a střídající Horský neměl problém míč uklidit do sítě.

1. FC Slovácko – FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 42. Gning, 82. Horský. Rozhodčí: Zaoral – Paták, Malimánek – Černý (video). ŽK: Azevedo, Krmenčík, Vaško, Cicilia – Bílek, Beránek, Labík. Diváci: 4073.

Slovácko: Heča – Ndefe (55. Reinberk), Břečka, Vaško, Doski (68. Sinjavskij) – Trávník – Kim Sung-pin (77. Cicilia), Havlík, Kohút (68. Blahút), Azevedo (55. Petržela) – Krmenčík. Trenér: West.

Teplice: Ludha – Bílek (46. Beránek), Mareček, Mičevič (36. Havel), Harušťák – Švanda, Kričfaluši, Jukl, Trubač (68. Labík) – Gning (78. Havelka), Čerepkai (68. Horský). Trenér: Frťala.

Karviná překvapení nepřipustila

Budějovická prvoligová existence zatím nevypadá pro příští sezonu vůbec nadějně. Celek, který ve dvanácti kolech uhrál jediný bod a dal jen dva góly – si nyní odvezl porážku 1:4 z Karviné. Ta ho jednoznačně přehrála a přidržela u dna tabulky. Dva góly vítězů dal Vecheta a po jednom Vinícius a Memič. Střídající Matoušek pak už jen mírnil porážku třetím gólem, který jihočeský celek v sezoně dal.

Karviná už v šesté minutě vedla, když Vecheta napřáhl zpoza vápna, jeho střelu ještě přizvedl bránící Míka a míč zapadl za Fendrichova záda.

V 25. minutě měl jedinou šanci hostů v první půli Ekpai, po brejku napálil míč jen do břevna. O čtyři minuty později Memičův střílený centr ze standardní situace proletěl vápnem až na zadní tyč a zapadl do brány. Vecheta pak pouhých 15 sekund po začátku druhé půle převzal míč v pokutovém území a trefil se přesně k přední tyči.

Dynamo v celém utkání jen potvrzovalo, že má nejhorší ofenzivu i defenzivu v soutěži. V 63. minutě bylo pro Jihočechy ještě hůř, když Vinícius zpracoval Botosovu přihrávku a akrobatickým zakončením vstřelil svou druhou branku v ligovém ročníku. Hosté pak už jen v 81. minutě snížili po Matouškově přesné hlavičce.

MKF Karviná – Dynamo České Budějovice 4:1 (2:0)

Branky: 6. a 46. Vecheta, 29. Memič, 63. Vinícius – 81. Matoušek. Rozhodčí: Beneš – Podaný, Váňa – Kocourek (video). ŽK: Ekpai (Č. Budějovice). Diváci: 2326.

Karviná: Lapeš – Ražnatovič, Krčík, Endl (82. Svozil), Fleišman – Moses, Čavoš (68. Planka) – Vallo (68. Mikuš), Botos (76. Ayaosi), Memič (82. Singhateh) – Vecheta (56. Vinícius). Trenér: Hyský.

Č. Budějovice: Fendrich – Čoudek, Križan, Míka (68. Novák) – Šigut (77. Ogiomade), Tischler, Hubínek (68. Krch), Trummer – Čermák (68. Osmančík), Ekpai (68. Němec) – Adediran (77. Matoušek). Trenér: Straka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články