Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia řádila v Ďolíčku a uniká Spartě, Plzeň remizovala s Boleslaví a Baník podržel Budějovice u dna

Jen fotbalisté Slavie potvrdili v 10. ligovém kole pozici největších favoritů na titul a po jasné výhře 4:0 nad Bohemians vedou ligu o tři body před Spartou, která na Letné padla v sobotu s Olomoucí. Čtyři body na Spartu ztrácí třetí Plzeň, která v zápase s Mladou Boleslaví remizovala 1:1, když nevyužila ani dlouhé výhody po vyloučení Donáta a nakonec dohrávala také v deseti bez vyloučeného Červa. V Ostravě Baník udolal poslední České Budějovice 2:1. Ostravští jen potvrdili, že před svými fanoušky se jim daří –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ze sedmnácti bodů tu získali dvanáct. 

Ostrava – České Budějovice
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Slavia nedala Bohemians šanci

Kouč Slavie Trpišovský udělal oproti středeční výhře v Evropské lize na hřišti Ludogorce Razgrad pouze dvě změny v základní sestavě. Poprvé po svém nedávném návratu do klubu nastoupil od začátku Lingr, jenž ve 13. minutě nevyužil hlavou první velkou šanci duelu. O minutu později už ale slavil, když Diouf poslal odražený míč z voleje přesně ke vzdálenější tyči. Senegalský levý bek dal pátý gól v ligovém ročníku, v tabulce kanonýrů je lepší pouze olomoucký Kliment s devíti zásahy.

V 16. minutě Diouf obešel na levé straně Matouška, připravil pozici Provodovi a jeho střílenou nabídku před bránu usměrnil do sítě patičkou Chorý. Reprezentační útočník navázal na penaltovou trefu z minulého kola proti svému bývalému klubu Plzni, v ligové sezoně má na kontě tři góly.

Zmar klokanů dokonal Petrákův vlastní gól z 34. minuty. Odchovanec Slavie si při snaze o odkop Lingrova přízemního centru trefil stojnou nohou a od ní se míč odrazil za Frühwaldova záda.

Domácí kouč Veselý zareagoval o poločase dvojitým střídáním, obraz hry se ale nezměnil a v 52. minutě jeho tým inkasoval počtvrté. Provod po individuální akci vybídl před bránou ke skórování Zafeirise, který si snadno připsal druhý gól v ligovém ročníku.

Slavia inkasovala v úvodních devíti kolech pouze jednou, což je rekord, a i dnes potvrzovala pozici nejlepší defenzivy soutěže. Dvacátou brankou v ročníku se navíc dotáhla na vedoucí Spartu i v ofenzivní statistice. Bilanci mohl ještě vylepšit v 67. minutě Lingr, ve vyložené šanci ale přestřelil.

Kouč Bohemians po debaklu konstatoval: "Není co hodnotit, prohráli jsme naprosto zaslouženě, možná až ostudně." A jeho spokojenější protějšek Jindřich Trpišovský řekl, že rychlé góly udělaly Slavii zápas jednodušší. "Zápas jsme měli pevně pod kontrolou, byl to velice dobrý výkon. S týmem je teď radost pracovat, hráči mají sebedůvěru a jsou koncentrovaní."

Bohemians Praha 1905 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Slavia Praha 0:4 (0:3)

Branky: 14. Diouf, 16. Chorý, 34. vlastní Petrák, 52. Zafeiris. Rozhodčí: Všetečka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Mokrusch, Hrabovský –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Petřík (video). ŽK: Vondra, Hybš (oba Bohemians). Diváci: 5531.

Bohemians: Frühwald –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Hůlka, Petrák, Vondra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Křapka, Smrž (59. Ristovski), Čermák (73. Hrubý), Hybš (83. Shejbal) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Matoušek (46. Drchal), Kovařík –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Hilál (46. Zeman). Trenér: Veselý.

Slavia: Kinský –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Holeš (79. Chaloupek), Zima, Bořil –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Douděra (68. Zmrzlý), Oscar, Zafeiris (68. Jurásek), Diouf –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Lingr, Provod (68. Prebsl) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Chorý (75. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Plzeň nevyužila přesilovku a má jen bod

V Plzni se radovali první, když se po dvaceti minutách trefil poprvé v české lize útočník Adu, ale cestu za výhrou Viktorii ještě do poločasu zkomplikoval Ladra, který vyrovnal na 1:1. A když po vyloučení Donáta nevyužila Viktoria půlhodinovou přesilovku, místo tří bodů získala jen jeden. A k tomu ještě v 85. minutě vyrovnal stav i v počtu hráčů na trávníku Červ, který viděl červenou kartu za hrubý faul.  

Trenér Viktorie Koubek udělal tři změny v sestavě oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy ve Frankfurtu, kde jeho svěřenci uhráli remízu 3:3. Jen na lavičce začali Červ, Havel a Matěj Vydra a do zahajovací jedenáctky se dostali Kopic, Slončík a Vašulín.

Západočeši začali aktivněji. Po 20 minutách otevřeli skóre, když si Kalvach před vápnem narazil s Kopicem a jeho jemný centr uklidil zblízka do sítě hlavou Adu. Ghanský útočník navázal na gól ve Frankfurtu a po nedávném příchodu do Viktorie skóroval podruhé.

Hosté dvě minuty před pauzou vyrovnali. Patrik Vydra z více než 30 metrů napálil tvrdou ranou břevno a Ladra zblízka doklepl odražený míč do sítě. 

Po změně stran Koubek dvakrát vystřídal a jeden z čerstvých hráčů Červ si po faulu na svou osobu "vykoledoval" pro soupeře červenou kartu. Sudí Nehasil sice nejprve Donátovi za hrubý zákrok udělil jen červenou kartu, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu ho vyloučil.

Domácí v početní převaze sice obléhali mladoboleslavské vápno, ale k vyloženým šancím to nevedlo. Šulc se v 81. minutě probil z pravé strany do vápna, Trmal však po jeho střílené přihrávce s velkým štěstím zasáhl. "V početní převaze nám chyběl důraz ve vápně. Bylo tam hodně centrů, ale končilo to nějakou hlavičkou brankáři do náručí. Nedokázali jsme být patřičně úderní a vytvořit větší tlak, abychom tam gól dotlačili," konstatoval plzeňský kouč Miroslav Koubek.

V 85. minutě se síly na trávníku vyrovnaly, sudí Nehasil totiž po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace vyloučil za zákrok na Kostku i střídajícího Červa. Šlo už o devátou červenou kartu pro hráče v probíhajícím kole, rekord drží deváté dějství sezony 1995/96 s 10 vyloučeními. Západočeši už vítězný gól nedali ani v osmiminutovém nastavení.

Viktoria Plzeň – FK Mladá Boleslav 1:1 (1:1)

Branky: 20. Adu – 43. Ladra. Rozhodčí: Nehasil – Kříž, Pečenka – Orel (video). ŽK: Kušej (Boleslav). ČK: 85. Červ – 51. Donát. Diváci: 8611.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Markovič, Jemelka – Kopic, Kalvach, Cadu (69. Mosquera) – Šulc, Slončík (46. Červ) – Vašulín (90. Jirka), Adu (46. M. Vydra). Trenér: Koubek.

M. Boleslav: Trmal – Donát, Suchý, Králik – Kostka, P. Vydra, Sakala, Fulnek (90.+4 Kadlec) – Kušej (90.+4 Pulkrab), Ladra (88. Mareček) – Mašek (79. Langhamer). Trenér: Brännström.

Neškodné Budějovice nechaly body i v Ostravě 

Slezané prohráli jediné z posledních osmi kol, pět ligových zápasů po sobě bodovali a jsou čtvrtí. Dynamo jako jediné v soutěži ještě nevyhrálo a s jedním bodem je stále na dně tabulky. Na patnácté Teplice ztrácí už pět bodů. O góly se rozdělili David Buchta a Ewerton, který v první půli neproměnil penaltu. Dynamo snížilo těsně před koncem, kdy se trefil bývalý hráč Baníku Quadri Adediran.

Favorit otevřel skóre z první větší šance, kterou Buchta volejem po Holzerově centru na zadní tyč proměnil v gól. "První půlhodinu jsme byli rovnocenní. Pak přišla situace, která nás stála první gól. Mrzí to, poněvadž se to stále opakuje. To nás hodilo dolů," řekl trenér Českých Budějovic František Straka.

Vzápětí mohl Baník vést už 2:0, ale Ewerton penaltu za ruku ve vápně Budějovic neproměnil – brankář Fendrich jeho technickou střelu do středu brány nohou vyrazil. "Škoda, ale někdy se to stane. Střelce na penalty měnit nebudeme," uvedl kouč Ostravy Pavel Hapal.

Fendrich vyřešil i na začátku druhé půle velkou šanci osamoceného Prekopa. Dynamo směrem dopředu bylo neškodné. Ostrava se tak uklidnila až v 72. minutě. Střídající Kubala uvolnil Ewertona a ten z levého křídla levačkou prostřelil gólmana Jihočechů.

Baník záhy z dalšího brejku i potřetí rozvlnil síť, ale WAR odhalil ofsajd. Tři minuty před koncem z ojedinělé akce na druhé straně po standardní situaci vypadl míč na malé vápno k Adediranovi, který proti svým bývalým spoluhráčům snížil a zdramatizoval závěr. Ale v něm už se ani na jedné straně nic zásadního nepřihodilo.

"I tak mám za co kluky pochválit. Nevzdávali se, chtěli se o to porvat. Dali jsme venku gól, to nás může nakopnout. Mančaft ukazuje progres, sílu, máme se od čeho odrazit," prohlásil Straka.

Baník Ostrava – Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0)

Branky: 32. Buchta, 72. Ewerton – 87. Adediran. Rozhodčí: Rouček – Hájek, Pochylý – Kocourek (video). ŽK: Križan, Tischler, Adediran (všichni Č. Budějovice). Diváci: 6545.

Ostrava: Markovič – Aririerisim, Chaluš, Pojezný (52. Frydrych) – Buchta (85. Rusnák), Rigo (85. Grygar), Boula, Holzer – Šín (71. Kubala), Ewerton – Prekop (71. Klíma). Trenér: Hapal.

Č. Budějovice: Fendrich – Čoudek, Križan, Brabec – Šigut, Tischler (89. Nikl), Hubínek (68. Krch), Trummer (59. Ogiomade) – Čermák, Zíka (68. Matoušek) – Adediran. Trenér: Straka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články