Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Slavia při jubilejním 50. duelu bez porážky v lize jasně přehrála Baník. Snový večer zažil Samek

Pochybovalo se o rozpoložení Slavie, vyzdvihovala se forma Baníku. Jenže v utkání 5. kola první ligy obhájci titulu dali jasnou odpověď a ostravské fotbalisty přejeli po výsledku 4:0. Gól a asistenci si zapsal sedmnáctiletý Daniel Samek, Baník dohrával od 78. minuty bez vyloučeného Gigli Ndefeho. Pražané jsou po čtyřech zápasech stále stoprocentní a dnes si zapsali jubilejní 50. zápas bez porážky v lize.

Fotbalisté Slavie slaví trefu Daniela Samka
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Slávisté protáhli svou rekordní sérii bez porážky v lize už na 50 utkání a spolu s Plzní jako jediní v této sezoně nejvyšší soutěže ještě neztratili ani bod. Pražané mají k dobru odložený zápas s Olomoucí. Český šampion se vítězně naladil na čtvrteční odvetu 4. předkola Evropské ligy na půdě Legie Varšava, kam vyrazí po úvodní domácí remíze 2:2. Baník nebodoval po třech výhrách za sebou.

"V kombinaci se všemi faktory, které tam byly, jako čtvrtek Evropa nebo některé vynucené absence, jsme měli ze zápasu velký respekt. O to větší radost mám z úrovně utkání. Neprohrát 50 zápasů, to je hezké číslo. Čím delší série to bude, tím více to bude naznačovat, že hrajeme dobře. Ale teď je to v souvislosti se zdravotním stavem a dalšími věcmi ta poslední věc, co řeším," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Trenér Slavie Trpišovský udělal hned sedm změn oproti čtvrtečnímu utkání s Legií. Poprvé v sezoně nastoupil uzdravený kapitán Bořil, teprve potřetí v ligové kariéře hrál od začátku sedmnáctiletý záložník Samek.

I přes řadu změn Pražané proti rozjetému Baníku nečekaně dominovali. Hosté museli už ve 22. minutě poprvé střídat, když zraněného Potočného nahradil De Azevedo. O šest minut později měl dobrou šanci Bořil, ale minul. Po půlhodině už slávisté otevřeli skóre. Na Samkův centr z přímého kopu si naskočil Tecl a hlavou dal svůj první gól od dubna.

Domácí pokračovali v převaze a ve 40. minutě mohl zvýšit Schranz, na zadní tyči však neumístil balon do sítě. Pojistku přidal úřadující mistr až ve 45. minutě. Samek si narazil se Schranzem a z vápna střelou k tyči překonal Laštůvku. Připsal si svůj první soutěžní gól za "áčko" Slavie a v 17 letech, šesti měsících a třech dnech se stal druhým nejmladším střelcem v novodobé historii klubu.

"Dostal jsem se do té situace poměrně nečekaně. Křikl jsem na Schranzíka, ať mi to dá pod sebe. Slabší nohou jsem dal gól, což se mi povedlo možná poprvé v životě. Neuvěřitelný okamžik," řekl Samek, kterého po premiérové brance přemohlo na trávníku dojetí.

"Chtěli jsme dnes to utkání zvládnout úplně jinak. Chtěli jsme být kompaktní, důrazní, odvážní a aktivní směrem dopředu, podat běžecký výkon. Slavia ale byla mnohem lepší. Od první minuty nás předčila ve všech aspektech," řekl asistent ostravského trenéra Ondřej Smetana.

Dvě minuty po pauze protáhl domácího brankáře Koláře střelou střídající Klíma, ale skóre se zanedlouho měnilo na opačné straně. Schranz přiťukl Lingrovi a ten z levé strany vápna propálil Laštůvku.

Na druhé straně se chvíli nato Kaloč neprosadil proti Kolářovi. V 64. minutě Tecla vychytal Laštůvka, ale akce pokračovala a po faulu Lischky na Baha v 66. minutě suverénně proměnil penaltu Kúdela. Slavia dala z pěti střel na branku čtyři góly.

Slezané dohrávali ve velkém útlumu. Ndefe v 78. minutě dostal při strkanici druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Poté ještě velkou šanci neproměnili Tecl a Sima. Závěr pozdrželi fanoušci v domácím "kotli", kteří použili pyrotechniku a způsobili několikaminutové přerušení. Červenobílí si připsali nejvyšší výhru v sezoně a Baník doma porazili 4:0 potřetí z posledních čtyř zápasů.

5. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - Baník Ostrava 4:0 (2:0)

Branky: 30. Tecl, 45. Samek, 51. Lingr, 66. Kúdela z pen. Rozhodčí: Berka - Horák, Kotík - Adam (video). ŽK: Kačaraba, Kúdela, Hromada, Traoré - Almási, De Azevedo, Svozil, Ndefe. ČK: 78. Ndefe. Diváci: 11.846.

Sestavy:

Slavia: Kolář - Bah (81. Van Buren), Kúdela, Kačaraba (46. Holeš), Bořil - Hromada - Ekpai, Samek (75. Sima), Lingr (61. Traoré), Schranz (61. Oscar) - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman (69. Granečný) - Sor (46. Pokorný), Kaloč, Kuzmanovič (46. Klíma), Jánoš (46. Budínský), Potočný (22. De Azevedo) - Almási. Trenér: Galásek

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Před utkáním jsme říkali, že přijede soupeř, který má aktuálně výbornou sportovní formu. Baník teď hraje asi nejlíp za poslední roky. V prvním poločase hodně dobře bránil, ale nám se pak podařilo dostat do tlaku a vyřešit některé situace. To nám pomohlo k vedení. Samek měl jedna plus jedna. O půli Baník změnil rozestavení, hned se dostal do šance, při které nás podržel Ondra Kolář. Pak se nám okolo 50. minuty podařilo přidat třetí branku. Výkon byl velice dobrý, v posledních 20 minutách jsme ještě měli hodně šancí. Dobrý výsledek, některé velice dobré individuální výkony."

Ondřej Smetana (asistent trenéra Ostravy): "Slavia ale byla mnohem lepší. Od první minuty nás předčila ve všech aspektech a zaslouženě vyhrála. Polemizovat o tom, jestli jsme měli vydržet poločas bez gólu, je úplně zbytečné. V prvním poločase jsme soupeře neohrozili. Přijeli jsme se sebevědomím z předchozích zápasů, chtěli jsme to přenést, ale nepodařilo se to. Je to jasný signál, že musíme dál pracovat, posouvat se. Propadli jsme všichni. Dnešní zápas ukázal, že na Slavii nemáme. Nesmí to s námi zamávat, měla by to pro nás být výzva a motivace, abychom se stále zlepšovali."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články